Ordonanta de Urgenta: Sumele impuse firmelor care contesta licitatii publice si pierd in instanta au fost majorate
Premierul Victor Ponta a precizat ca modificarile sunt introduse dupa consultarea Comisiei Europene: "Acoperim si zona de documentatie a atribuirii, unde cei care contestau nu aveau nicio obligatie financiara", a precizat si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Primul ministru a aratat ca noile plafoane ii vor obliga pe cei care contesta absolut orice licitatie sa se gandeasca de doua ori inainte de a incepe un asemenea demers.
Seful Guvenului a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul ca proiecte de investitii publice sunt blocate deoarece firmele contesta rezultatul licitatiei, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), blocand astfel derularea contractului.
Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.
Legislatia actuala stabileste ca, in masura in care CNSC respinge pe fond contestatia, autoritatea contractanta va retine contestatorului o anumita suma din garantia de participare in raport cu valoarea estimata a contractului, respectiv pana la 420.000 lei inclusiv - 1% din aceasta valoare, intre 420.001 lei si 4.200.000 lei inclusiv - 4.200 lei + 0,1% din ceea ce depaseste 420.001 lei, intre 4.200.001 lei si 42.000.000 lei inclusiv - 7.980 lei + 0,01% din ceea ce depaseste 4.200.001 lei, intre 42.000.001 lei si 420.000.000 lei inclusiv - 11.760 lei + 0,001% din ceea ce depaseste 42.000.001 lei, intre 420.000.001 lei si 4.200.000.000 lei inclusiv - 15.540 lei + 0,0001% din ceea ce depaseste 420.000.001 lei, peste 4.200.000.001 lei - 19.320 lei + 0,00001% din ceea ce depaseste 4.200.000.001 lei.
Suma este retinuta si in cazul in care contestatorul renunta la contestatie, cu exceptia cazului in care s-a renuntat la contestatie ca urmare a adoptarii de catre autoritatea contractanta a masurilor de remediere necesare.
In masura in care instanta competenta admite plangerea formulata impotriva deciziei Consiliului de respingere a contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia de a returna contestatorului suma retinuta, in cel mult 5 zile de la data pronuntarii deciziei instantei de judecata.
In masura in care instanta competenta admite insa plangerea formulata impotriva deciziei Consiliului prin care a fost admisa plangerea, respingand pe fond contestatia, autoritatea contractanta va retine suma.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Fara a oasemenea masura luata si impotriva Autoritatilor Contractante acestea se vor lafai sa scoata castigatorii doriti!
Toata aceasta continua modificare a legislatiei achizitiilor publice este rezultatul binomului
infantilism administrativ + "captura statului".
Legislatia achizitiilor publice ar trebui rescrisa in intregime, elaborat un Cod al achizitiilor publice, simplu si clar. Cel putin practica celor jdemii de formulare ar trebui corectata printr-o singura Declaratie de participant, ce ar contine toate nenumaratele formulare actuale.
Criteriile de calificare ar trebui totusi simplificate.
samd.
Cel mai important: responsabilitatea elaborarii documetnaiilor de achizitie publica ar trebui scoasa de sub tutela juristilor, deoarece aceste documetnatii au preonderent caracter tehnic, si nu jurifdic. Juristii ar trebui cooptati doar pentru verificarea finala a dosarelor, printr-o viza legala.
Aceste doia solutii:
- simplificarea legislatiei (cum am aratat)
- numirea unui responsabil tehnic si nu juridic la organizarea licitatiilor
ar conduce la o marirea operativitatii.
In plus, taxele de pierdere a contestatiilor ar trebui desfiintate, deoarece daca legislatia ar fi mai simpla, si rezultatele la contestatii s-ar putea da in cateva zile.
In plus, contestatiile au si un efect benefic, acela de a crea o jurisprudenta sui-generis care conduce la perfectionarea profesionala a departamentelor de achizitii publice, precum si la responsabilizare.
Dar nu prea cred ca se va perfectiona asa prea curand. Cel mai probabil vor tot creste sumele de pieredere a contestatiilor, pe care porbabil ca multi ar vrea chiar sa le interzoca.
In timp, aceasta strategie va conduce la lucrari, servicii si bunuri de proasta calitate si la cresterea cheltuielilor statului.