Rusia a evitat la limita intrarea in recesiune in trimestrul doi, iar cresterea ar putea depasi previziunea actuala a guvernului de 0,5% pentru 2014, a anuntat un oficial al ministerului Economiei, citat de AFP.

"Ne asteptam si noi la o posibila recesiune tehnica in trimestrul doi", a declarat Andrei Klepaci, ministrul adjunct al Economiei insarcinat cu previziunile economice, pentru agentia Interfax. "Se pare ca evitam recesiunea si estimarea noastra preliminara este de crestere nula, corectata cu variatiile sezoniere".

Cifrele oficiale urmeaza sa fie publicate de institutul de statistica in perioada verii.

Incetinirea cresterii tarii s-a accelerat brusc la inceputul anului din cauza iesirilor masive de capital legate de criza ucraineana.

In primul trimestrul, PIB-ul s-a contractat cu 0,3% in raport cu precedentul, excluzand variatiile sezoniere. Numerosi economisti, inclusiv cei ai FMI, apreciau ca tendinta se va prelungi in trimestrul doi, ceea ce ar fi insemnat intrarea in recesiune.

"Pe intreg anul, vom obtine mai mult de 0,5%", a spus Klepaci.

Economia Rusiei se confrunta cu o incetinire progresiva in ultimii ani, departe de ritmurile anuale de 7% - 8% pe care le cunostea in timpul primelor doua mandate ale lui Vladimir Putin (2000-2008).