Fostul presedinte al Bancii Centrale americane (Federal Reserve) Ben Bernanke s-a intrebat joi cat de dificila este obtinerea unui credit imobiliar in Statele Unite, in conditiile in care nici el nu a reusit sa-si refinanteze un imprumut, scrie AFP.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Chicago, Ben Bernanke a marturisit ca a incercat recent sa-si renegocieze creditul, dar fara succes, potrivit agentiei de informatii financiare Bloomberg News.

"Nu inventez nimic!", a spus acesta, in fata publicului care radea. "Este foarte posibil" ca institutiile de creditare "sa fi mers un pic prea departe in ceea ce priveste conditiile de obtinere a unui imprumut", a apreciat Bernanke.

In calitate de presedinte al Fed, functie pe care a parasit-o in februarie, Bernanke a fost platit cu 199.750 de dolari anul trecut.

Potrivit Wall Street Journal, bancile si institutiile de creditare imobiliara folosesc acum sisteme informatice de calcul foarte exacte, dupa ce au fost presate de autoritatile de reglementare sa-si inaspreasca conditiile de creditare, ca urmare a crizei "subprime".

Acest lucru poate conduce la situatii "stranii" in care o institutie poate refuza un credit unei persoane perfect solvabile, noteaza cotidianul american. De asemenea, este posibil ca imprumutul cerut de Bernanke sa fi depasit plafonul garantat de stat, ceea ce face si mai stricte conditiile de obtinere a unui imprumut.