Comisia Europeana: Romania a inregistrat, in 2012, cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE
Un studiu al Comisiei Europene privind deficitul de incasare a Taxei pe Valoarea Adaugata arata ca, in 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectarii legislatiei privind TVA sau a necolectarii acestei taxe. Aceasta suma reprezinta 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre, Cipru nefiind inclus in studiu din cauza lipsei unor date.
Cele mai mici deficite de incasare a TVA au fost inregistrate in Olanda si Finlanda (5% din veniturile preconizate) si Luxemburg (6%).
Cele mai mari deficite de incasare a TVA au fost in Romania (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) si Lituania (36%).
Grecia a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire intre 2011 (9,1 miliarde de euro) si 2012 (6,6 miliarde de euro), dar continua sa fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de incasare a TVA (33%), precizeaza Comisia Europeana.
In Romania, deficitul de incasare a TVA a scazut usor in 2012, la 8,8 miliarde de euro, fata de 8,9 miliarde de euro in 2011, dar in termeni procentuali a ramas la 44% din veniturile preconizate.
In acelasi timp, in 2012 veniturile din TVA au fost de 11,2 miliarde de euro (veniturile preconizate fiind de 20,05 miliarde de euro) fata de 11,4 miliarde de euro (venituri preconizate de 20,3 miliarde de euro) in 2011.
"Deficitul de incasare a TVA este in esenta un indicator al eficacitatii - sau al ineficacitatii - masurilor de asigurare a respectarii legislatiei privind TVA si a masurilor de conformare la legislatia privind TVA, in intreaga UE. Datele prezentate astazi arata ca mai sunt multe de facut. Statele membre nu-si pot permit sa piarda venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie sa creasca presiunea si sa ia masuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, in ceea ce o priveste, se concentreaza in continuare pe reformarea fundamentala a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient si mai greu de fraudat", a declarat Algirdas Semeta, comisarul pentru fiscalitate.
Studiul Comisiei, bazat pe date Eurostat, arata ca deficitul de incasare este provocat de fraude, de falimente si insolvente, de erori statistice, de plati intarziate si de evitarea platii TVA ocolind legislatia, dar fara a o incalca.
CE precizeaza ca statele membre trebuie sa isi reformeze sistemele nationale de impozitare intr-un mod care sa faciliteze conformarea, sa descurajeze evaziunea si evitarea, precum si sa imbunatateasca eficienta colectarii impozitelor. Executivul reaminteste ca oferit orientari clare in acest sens prin intermediul recomandarilor specifice fiecarei tari.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul