Acorduri fiscale secrete intre Luxemburg si 340 de multinationale, printre care Apple, Amazon, Ikea sau Pepsi, cu scopul de a le minimiza impozitele, sunt dezvaluite joi de 40 de cotidiene internationale, bazate pe documentele obtinute de Consortiul international al ziaristilor de investigatii (ICIJ), scrie AFP.

Aceste acorduri, din perioada 2002 - 2010, reprezinta miliarde de euro venituri pierdute de statele in care aceste firme realizau profituri, potrivit ICIJ si partenerilor sai din mass-media, printre care Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung sau Asahi Shimbun.

ICIJ dezvaluise in ianuarie plasamentele demnitarilor chinezi in paradisurile fiscale.

In aceasta ancheta de sase luni botezata "Luxemburg Leaks" sau "LuxLeaks", ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente "tax ruling" care arata cum marile intreprinderi "se bazau pe Luxemburg si pe regulile sale fiscale suple, dar si pe deficientele reglementarilor internationale, pentru a-si transfera profiturile astfel incat sa nu plateasca taxe sau ca acestea sa fie foarte mici", scrie Le Monde.

Practica "tax ruling", care este legala, permite unei societati sa afle in avans cum va fi tratata situatia sa de catre administratia fiscala a unui stat si sa obtina anumite garantii juridice.

Marile grupuri in discutie - printre care Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea - realizau astfel economii de miliarde de euro in fiecare an gratie crearii unei filiale, a unui holding sau a unei mutari a sediului social pe teritoriul Marelui Ducat.

"Luxemburg pastreaza aceste acorduri fiscale secrete" si nu le anunta partenerilor sai europeni, continua Le Monde.

Documentele obtinute de ICIJ au fost intocmite in perioada 2002 - 2010 de firma de audit si consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC), "care le-a redactat si a negociat termenii cu administratia luxemburgheza", adauga cotidianul francez.

Comisia Europeana a deschis in iunie patru anchete legate de practici fiscale "tax ruling" care vizeaza statele membre.

Una dintre ele vizeaza Irlanda si are in vedere acordurile intre administratia fiscala si gigantul american Apple, banuit ca a beneficait de un tratament contrar regulilor europene in domeniul concurentei.

O a doua tara suspectata ca acordat avantaje fiscale este Olanda, in cazul Starbucks.

A treia este legata de acorduri intre Luxemburg si Fiat Finance and Trade, care furnizeaza servicii de gestiune de trezorerie pentru grupul auto Fiat. Ultima, deschisa in octombrie, vizeaza Gibraltarul.