Romania a iesit pe pietele externe cu obligatiuni pe 10 si 20 ani. Cererea, peste 3 miliarde de euro
Romania a anuntat un randament indicativ de 200 puncte de baza peste mid swap rate la 10 ani, a declarat unul dintre aranjorii emisiunii, pentru Reuters. Obligatiunile pe 20 de ani sunt oferite la un randament indicativ cu aproximativ 50 de puncte de baza peste spread-ul pentru 10 ani. Rata mid swap se situeaza in prezent la 0,96%-0,97%.
Initial, randamentul a fost anuntat la 205 puncte de baza peste mid swap, dar cererea buna din partea investitorilor a permis statului sa scada usor randamentul.
"Investitorii asteapta de mult timp Romania sa revina in piata. (...) Au indicat ca doresc maturitati mai lungi, astfel ca ma astept sa vad cerere buna pentru aceste obligatiuni", a declarat pentru Bloomberg Roxana Hulea, analist la Societe Generale in Londra.
Interesul mai ridicat este pe maturitatea mai scazuta. Titlurile cu scadenta la 20 de ani reprezinta cea mai lunga maturitate in euro oferita pana acum de statul roman.
Bancile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt aranjorii tranzactiei, estimata sa se incheie in cursul zilei de miercuri, 21 octombrie.
In piata secundara, randamentul eurobondurilor Romaniei cu maturitate in 2024 se afla in crestere cu noua puncte de baza, la 2,7%, aproape de ora 13:00 (ora Romaniei). Randamentul este cel mai ridicat dupa data de 8 septembrie, dar sub recordul de 3,03% inregistrat pe 8 iunie, potrivit datelor Bloomberg.
Romania are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageniilor de evaluare financiara Standard & Poor's si Fitch, calificativele fiind pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.
Rata platita peste mid swap reprezinta prima de risc ceruta de investitori. Astfel, in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania, la un randament de 48 puncte de baza peste mid swap.
Ministerul Finantelor s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele externe cu exact un an in urma, pe 21 octombrie.
Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitatiei, Ministerul Finantelor a anuntat un randament indicativ usor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de baza. Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
-acum un an aveam nevoie de 1,5 miliarde, acum luam doar 1 miliard, cu vreo 30% mai putin.
-cererea depaseste de 3 ori oferta statului, acum 1 an depasea de 2,5 ori oferta, deci obligatiunile noastre sunt si mai cautate.
-datoria publica a Romaniei e in scadere, nominal si procentual din PIB, ne situam pe locul 4 in UE ca procent redus al datoriei (39,9%). Cei care vorbesc de Grecia sa stie ca tara balcanica respectiva are o datorie de 178% din PIB, de peste 4 ori mai mare procentual ca a Romaniei (la o populatie de 2 ori mai mica, un grec fiind indatorat de statul sau de 8 ori mai mult decat un roman).
-ne situam pe locul doi in UE ca cel mai mic deficit bugetar (procentual), de circa 1,4%. Bulgaria de exemplu il are de 4,5 ori mai mare, procentual.
-am ajuns sa avem excedent bugetar (nu e neaprat o veste f.buna), vom avea inca o rectificare pozitiva. Dar vom face deficit pentru ca ni se permite. In UE tari doar 4-5 tari, precum Danemarca sau Germania, au excedent bugetar.
-avem cea mai mica inflatie din UE, de fapt e negativa, adica in medie preturile au scazut in Romania in 2014. A nu se judeca doar dupa pretul din piata, alea sunt doar produsele agricole vandute en detail, adica minoritare. Chiar si acolo, am ajuns ca unii producatori de legume sa arunce vinete pe la Galati pentru ca pretul de 1 leu/kg li se pare prea mic, deci si acolo e scadere de preturi.
-leul e foarte stabil si bine protejat de BNR contra oricarui atac, ceea ce protejeaza si economiile in lei ale tuturor deponentilor.
-cresterea PIB-ului e printre cele mai mari si mai rapide din UE, iar in conditiile scaderii usoare a populatiei, cresterea PIB-ului pe locuitor e si mai accentuata.
Oricat am postaci contra lui X sau Y dintre politicieni sau am face propaganda pro-rusa sau pro-maghiara (adica bazic anti-romaneasca), majoritatea statelor UE ar vrea sa aiba situatia macroeconomica a Romaniei.
Ai vazut cumva imigranti din Orientul Mijlociu zbatandu-se sa ajunga in Romania?
...daca nu, atunci nu mai bate campii.
Excedentul bugetar sunt banii de la investii bagati in consum.
"majoritatea statelor UE ar vrea sa aiba situatia macroeconomica a Romaniei."
Avem stabilitate macroeconomica si excedent bugetar in conditiile in care guvernul realizeaza asta reducand drastic investitiile.
Ponta joaca la ruleta dezvoltarea tarii, doar ca sa aiba partidul pusculita de alegeri, pentru ca altfel e incapabil sa pastreze deficitul bugetar in limita: si investitii si pomeni si deficit in limita = nu se poate. Asa ca Ponta a taiat de la investitii.
Tarile din UE are vrea situatia macroeconomica a Romaniei?
Dar sosea de centura lipsa cum are Bucurestiul nu ar vrea? Dar metrou cum are Drumul Taberei nu ar vrea? Dar autostrada cum are Romania peste munti din Tara Romaneasca in Transilvania pe valea Oltului nu ar vrea? Da regiuni subdezvoltate cronic la care nu ajunge nici infrastructua, nu ajung nic alte resurse cum e sudul tarii/nordul Moldovei sau puzderia de mici orase foste monoindustriale care mor incet nu ar vrea tarile din UE?
Ponta si guvernarea actuala nu au facut decat sa blocheze dezvoltarea actuala a tarii. Ne tin pe loc, desi tara are ceva resurse, atat proprii, cat si din fonduri europene.
Atat poate capul lui de plagiator in materie de guvernare.
Asta e o carpeala. Dar asta e norocul nostru, cand avem resurse, ne conduce unul ca Ponta.
Atat stiti "scenariul Grecia" si daca e vorba si de Guvernare, atunci ii dati cu "daca nu facea Boc ..." era apocalipsa.
PS: stirea asta este una FOARTE BUNA. Faptul ca Romania are suprascrieri de 3 ori a ofertei arata INCREDEREA investitorilor straini in economia tarii. Acestia se retrag de pe pietele nesigure, mai ales daca e sa luam in considerare problemele zonei in care ne aflam. Cu alte cuvinte, putem spune ca Romania e in directia buna. Dar ce poti sa ceri postacilor...
felicitari celor 7.4(cu tot cu voturile furate) de votanti care au girat asemenea specimene(calificate la bamboo)sa conduca destinile Romaniei!,
Tocmai ne-a dat un sut in dobanzi anuntand prin comunicate oficiale cat de nashpa e cu FMI si deficitele guvernului.
Asa-i ca va simititi bine cand platiti o dobanda mai mare? Omu tace...tace....da si cand face! GHINION !
- randament indicativ
- mid swap rate
- 50 de puncte de baza peste spread-ul pentru 10 ani
- Investitorii asteapta de mult timp Romania sa revina in piata
- piata secundara
- Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale (cum, adica, "a atras"??? de ce nu folosim cuvintul "imprumutat"? vrem sa pacalim pe cineva?)
Altfel, sint deosebit de incintat sa aflu ca "bancile Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt aranjorii tranzactiei". I love banksters. E clar ca astia reprezinta interesele Romaniei, si nimic altceva, in afacerea asta.
Si de ce atita triumfalism in povestea asta plina de expresii si cifre aruncate la gramada cu lopata (doar ca sa iste confuzie si sa creeze o ceață groasă cit sa nu mai inteleaga nimeni ca, de fapt, nu cistigam nimic, ci doar ne inglodam in datorii) daca "in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania"?
Guvernul roman inglodeaza tara in datorii pe 20 de ani si noi ar trebui sa jubilam?