Klaus Iohannis: Statul este un prost gestionar in economie. Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica

de Red. Economic     HotNews.ro
Marţi, 27 octombrie 2015, 12:00 Economie | Finanţe


Klaus Iohannis
Foto: HotNews.ro
Presedintele Klaus Iohannis a criticat astazi birocratia din Romania care sta in calea micilor intreprinzatori si a cerut simplificarea procedurilor din umea afacerilor. "Interacțiunea cu administrația publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opțiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare", a spus Iohannis in mesajul transmis la un eveniment economic.

"O economie antreprenorială este o economie a liberei întreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperității. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastră trebuie să fie continuu încurajată, și nu îngreunată, de cei care dispun de pârghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care să intervină din ce în ce mai puțin în activitatea economică, iar atunci când intervine să o facă stimulativ și nediscriminatoriu. Nu trebuie să mergem mult în urmă in istoria recentă, pentru a înțelege că statul este un prost gestionar în economie, căci economia de piață se face cu proprietate privată legitimă și liberă concurență", a mai spus Iohannis in mesajul citit de consilierul prezidential Cosmin Marinescu la a 13-a editie a ediții a Topului Naţional al Firmelor Private.


Presedintele Iohannis a acuzat hatisul birocratic in care se pierd antreprenorii romani si a spus ca energia si timpul acestora trebuie dedicate afacerii, nu interactiunii cu statul.

Citeste mesajul complet al presedintelui Klaus Iohannis:

Doamnelor și domnilor,

Felicitări, în primul rând, tuturor întreprinzătorilor aflați astăzi aici! Felicitări pentru curajul de a vă asuma riscuri, pentru capacitatea de a transforma idei în afaceri de succes, pentru ambiția de a vă confrunta cu exigențele pieței! Dumneavoastră sunteți cei care creați locuri de muncă, cei care încurajați inovația și schimbarea, dând României impulsul antreprenorial de care are atât de multă nevoie.

Evenimentul dumneavoastră celebrează inițiativa privată, valorile economiei de piață și importanța întreprinzătorilor pentru progresul economic. Mă bucur că succesul și performanța sunt recunoscute și răsplătite în cadrul unor astfel de inițiative, astfel încât modelele de succes să devină, în curând, mai degrabă regula decât excepțiile economiei românești.

O economie antreprenorială este o economie a liberei întreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperității. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastră trebuie să fie continuu încurajată, și nu îngreunată, de cei care dispun de pârghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care să intervină din ce în ce mai puțin în activitatea economică, iar atunci când intervine să o facă stimulativ și nediscriminatoriu. Nu trebuie să mergem mult în urmă in istoria recentă, pentru a înțelege că statul este un prost gestionar în economie, căci economia de piață se face cu proprietate privată legitimă și liberă concurență.

Potrivit studiilor dumneavoastră, știm că doar circa 20% dintre IMM-uri consideră că mediul de afaceri este unul favorabil. Știm că vă confruntați cu probleme, cu neajunsuri financiare și de ordin instituțional, că interacțiunea cu statul este costisitoare și implică sute de ore consumate anual în fața ghișeelor. Pentru dumneavoastră, interacțiunea cu administrația publică ajunge să fie o provocare, însă nu de astfel de provocări are nevoie economia noastră. A face afaceri în România nu trebuie să fie o aventură, ci un lucru firesc, o opțiune care să aducă, în mod firesc, bunăstare.

Tocmai de aceea, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri este esențială. Avem nevoie de mai puțină birocrație și mai multă transparență în interacțiunea dintre economie și stat, de mai puțină grabă și de mai multă responsabilitate atunci când vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai puține piedici și de mai multă concurență, ca principiu general pe care să se bazeze economia României.

În acest sens, de exemplu, nu doar nivelul impozitelor este elementul esențial pentru oamenii de afaceri, ci și – sau mai degrabă – dificultatea de a le plăti și timpul consumat cu hățișul birocratic. Dumneavoastră trebuie să alocați mai puțină energie, mai puțin timp și mai puțini bani în interacțiunea cu statul, pentru a putea dedica toate aceste resurse afacerii pe care o conduceți.

Sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului românesc, promotor al stabilității și dezvoltării. Tocmai de aceea, orice guvernare trebuie să aibă o strategie bine definită, concretă și eficientă pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Așa cum am susținut și în cadrul programului meu prezidențial, aici este sursa dezvoltării clasei de mijloc, cea care reprezintă coloana vertebrală a oricărei națiuni, iar România trebuie să își îndrepte, cât mai rapid, această coloană vertebrală.

Salutăm, în egală măsură, prezența reprezentanților marilor companii, cele care investesc o parte importantă din profituri în activități de cercetare-dezvoltare, care oferă locuri de muncă stabile și bine plătite și generează o mare parte din fluxurile comerciale externe. Dincolo de politica subvențiilor și a ajutoarelor de stat, soluția reală pentru susținerea acestor companii trebuie căutată, întâi de toate, în logica pieței concurențiale. În acest context concurențial, companiile mari și firmele mici se susțin reciproc, pe criteriile pieței și ale performanței economice.

În încheiere, felicit această inițiativă a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și a celorlalți organizatori, de a aduce în fața publicului povești de succes ale antreprenoriatului românesc, în cadrul unui astfel de eveniment de referință. Iar dumneavoastră, celor care sunteți personajele principale ale acestor succese economice, vă urez să aveți, în continuare, și mai mult succes în ceea ce veți întreprinde!"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4757 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Economie (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:06)

  Brainer [utilizator]

  Ca sa nu se intervina in economie, trebuie sa ai intai:

  1. Legi excelente;
  2. Structuri legale si economice independente politic;

  Apoi da, nu trebuie sa intervina nimeni, iar o economie
  se ajusteaza singura. Tot ce trebuie sa faca politicienii e sa regleze la nivel macroeconomic pentru a incuraja anumite sectoare care arata potential. Dar toate incurajarile trebuie sa fie clar definite in timp si sa nu fie posibil pentru o alta guvernare sa le schimbe.

  Astfel toata lumea va putea fi in stare sa isi faca un plan de afaceri pe o durata mai mare de un an ... ca acum ...
  • +3 (3 voturi)    
   corect (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:56)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Brainer

   in plus de asta,ar trebui privatizat in mod transparent tot ce nu tine de administratie centrala(guvern parlament),armata si servicii de siguranta nationala.in momentul in care nu mai pot aparea atatea contracte cu statul ar disparea si "baietii destepti",specializati in muls banul public.
   • +2 (4 voturi)    
    cu adormiti in scaun nu facem niciunde nimic (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:23)

    alin [anonim] i-a raspuns lui grongobar

    Asa, ca sa dea domnul presedinte un exemplu de cum se face treaba pas cu pas, cand il demite pe mihalacheu?
  • +2 (6 voturi)    
   Klaus (Marţi, 27 octombrie 2015, 15:36)

   MPop [utilizator] i-a raspuns lui Brainer

   Individul asta devine pe zi ce trece mai enervant si asemanator lui Iliescu care una spunea poporului si alta facea in realitate!

   Pai Klaus cu asa premier si vicepremier si parlament vrei tu sa faci economie?

   Esti om politic iar marea problema in Romania e clasa politica.

   In Noiembrie ai fost ales ca raul cel mai mic, ai multumit multimii spunand ca nu vei ramane dator...nici in ziua de azi nu avem vot prin corespondenta!

   Esti un mincinos! Mut si Surd la poprul ce te-a ales.

   Iar povestea asta cu economie libera o auzim la schimbarea fiecarui guvern!
 • +2 (8 voturi)    
  alta veste "buna"? (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:16)

  gigi1 [utilizator]

  Statul trebuie sa intervina in cazul praticilor de oligopol/monopol pentru un mediu concurential sanatos si din pacate asta nu s-a intamplat niciodata ba chiar prin toate legile recente firmele foarte mari au fost avantajate.

  Sa nu cumva "neinterventia" asta sa fie de fapt un motiv ca pestii mari sa inghita tot, ca in general asta fac politicienii ne servesc ceva aparent bun dar care e ceva total opus, sunt multe piete in economie in care concurenta practic nu mai exista si asta inseamna regres fara interventia statului de a dizolva oligopolul.
  • +4 (4 voturi)    
   bre (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:51)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   statul trebuie sa predea managementul in privat acolo unde avem afaceri cu capital de stat, altfel se va fura la infinit, depre asta e vorba. n-a zis nimeni ca nu trebuie intervenit deloc ci doar ca din ce in ce mai putin. legile trebuie sa fie concise, nu stufoase cu mii de interpretari, toate la latitudinea unui functionar public. am fost sa pun o intrebare la adm financiara si am primis un raspuns ambiguu, nu au stiut sa-mi zica daca am nevoie sau nu de un anumit tip de document, raspunsul a fost "mai bine luati-l ca depinde de cum interpreteaza legea cel care vine in control". Am cerut o hartie prin care sa mi se raspunde oficial dar au refuzat. Cam asta este statul roman, incapabil sa guverneze eficient, o adunatura de functionari incompetenti platiti degeaba.
  • +1 (1 vot)    
   DIN STATUL COMUNIST-ULTRA MONOPOLIST (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:54)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   (prin consecință ultra-incompetent și ultra-corupt) nu iese ceva radical diferit decît prin reforme dure și cuprinzătoare.

   Cam cum a procedat, DAR PE DOS, Ana Pauker la Ministerul de Externe, unde a dat afară chiar și portarii (nici nu mai vorbim cîți au înfundat pușcăriile complet nevinovați).

   Sau cum spunea, la o ședință de ”reorganizare a producției”, Ițic (patron de bordel înainte de 23 august 1944): „La mine, cînd nu mergea treaba, nu mutam paturile între ele, ci DĂDEAM C...ELE AFARĂ !”
 • -3 (11 voturi)    
  haha (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:37)

  Mazeta [utilizator]

  Alt bugetar de dreapta. Toată viața a lucrat la stat (de unde a strâns 6 case) și acum face apologia inițiativei private, pe care el însuși nu a avut-o niciodată.
 • +3 (5 voturi)    
  Dar bun la ce ? (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:38)

  serban [anonim]

  "Statul e prost gestionar al intreprinderilor economice" Dar este bun gestionar al sumelor imense stranse ca biruri ?
  2 Pentru capitalistii romani sectorul IMM urilor
  Daca il depasesc si intra pe domeniul rezervat strainilor ? Raspunsul de la DNA
 • -3 (7 voturi)    
  evrika!!! (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:41)

  lili [anonim]

  Descoparirea epocala a Presedintelui JWJ ne va ajuta mai deloc!
  Si, ce facem, dle Presedinte?!
  • +2 (2 voturi)    
   >>>>>> (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:03)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Cred ca asteapta sa cada PSD la alegeri, sa se schimbe guvernul.
 • -6 (12 voturi)    
  guvernul meu (Marţi, 27 octombrie 2015, 12:43)

  millenium [anonim]

  Sa intervina poate in favoarea lor prin Blaga,Sulfina,Andreea Paul si alti PDL isti de frunte.
  Chiar ne credeti copii domnule presedinte?
  • +1 (3 voturi)    
   pana una alta pesedistii tai umple puscariile. (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:05)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui millenium

   iau 10% din contracte, isi voteaza legi cu dedicatie, etc. scuteste-ne de analizele tale chioare.
 • 0 (2 voturi)    
  nu va =bucurati prea tare... (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:02)

  ..13 [utilizator]

  textul este scris de Cosmin si pare doar superficial insusit de Presedinte...

  Mai este mult pana departe!
 • +2 (2 voturi)    
  la ce este bun (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:03)

  VladBerliba1 [anonim]

  Cred ca se vede la ce nu este bun si ce nu ar trebui sa faca statul.

  Am vrea sa vedem si la ce este bun si ce ar TREBUI sa faca: infrastructura, educatie, sanatate.

  Am vrea sa vedem o coerenta si o transparenta in discursul public sa vedem ca problemele care ajung pe tapet capata o solutie definitiva ca masurile legale, atunci cand se iau, au un efect concret in functionarea instiutiilor si ca produc efecte administrative vizibile si VERIFICABILE de catre cetateani.

  Ma gandesc aici la problema defrisarilor: ce s-a intamplat, ce masuri s-au luat, care sunt efectele in teritoriu: parcuri nationale, zonele explotatate legal. Exista vreun efect ? Da, nu? Daca nu: DE CE ?

  Ma gandesc aici la subiectul educatiei care s-a lansat ca subiect de dezbatere nationala. Nu trebuia oare sa existe o platforma, un portal online, o pagina de Facebook pe care tehnica din ziua de azi le pune la dispozitie pentru a facilita aceasta dezbatere ? Pare un lucru firesc sa pui la dispozitie aceste parghii cand lansezi o dezbatere nationala. Vedem un rezultat al acestor dezbateri, o centralizare a discutiilor, un purtator de cuvant, o comisie care sa faca publice concluziile in asa fel incat toata lumea care a participat sa vada efectele acestei dezbateri ? Daca nu, DE CE ?
 • 0 (0 voturi)    
  Fratilor!!! S-a trezit... (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:13)

  Costel Costelivu [anonim]

  Dupa ce ati dat asta vara si ultima lege care blocheaza ultima urma de kapitalism pentru clasa de mijloc, dati si voi cu propaganda. Ca asta stie fostul membru PCR Ciolhannis. Scaderile de TVA si maririle de salarii minime nu mai ajuta. Economia e blocata cu mercurialele voastre pentru imobiliare si ..... si ..... si ..... n-am loc aici. Ne asteapta iadul tovarasi (tavarisci) cu legile care sustin artificial preturile la case si automobile pentru cei care cotizeaza de acolo. Apocalipsa e adevarata. Bine ca indirect o recunoasteti si voi. In rest: Somn Usor.
  Mult succes.
 • +2 (2 voturi)    
  Nesimtit (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:27)

  locuitorul [anonim]

  Cine va impiedicat mai nesimtitilor in acestia 26 ani sa face-ti o lege buna si sa organizati un stat functional? Din pozitia de presedinte al tarii sa spui asta arata ca nu ai inteles nimic, ori ca esti prost, ori nesimtit, ori rau intentionat. Spune-i lu mata ca nu merge tara asta cum trebuie. Obosit ordinar, da-l afara pe Oprea pentru un rahat pe care nu l-a facut dar pentru rahaturile de legi sa nu raspunda nimeni. retardule spune cum este posibil ca o lege sa nu poata fi aplicata fara norme de aplicare, ce fel de lege e aia.
 • +2 (4 voturi)    
  S-a trezit vorbind (Marţi, 27 octombrie 2015, 13:56)

  newlook [utilizator]

  S-a trezit vorbind. In plus, recita niste texte scrise de retardati carora le-a stat ceasul, sau n-au putut trece de ABC-ul economiei de piata.

  IN SPECIAL in ultimele doua decenii, realitatea a demonstrat exact INVERSUL a ceea ce proclama necititii aia care ii fac textele bietului profesoras teuton. (ascensiunea Chinei pe pozitia de prima economie mondiala o confirma).

  Tocmai interventia si directionarea statului fac o economie nationala sanatoasa; daca n-o face statul tau o va face un alt stat sub acoperirea unui ONG, cotidian de influenta sau altfel.
  Sau multinationalele care iti pun piciorul pe cap si il iau de acolo cand te-au secatuit de tot. Dupa care, fara nici o urma de remuscare, fara sa lase nimic durabil in urma, trec mai departe, la urmatoarea victima.
  • -1 (1 vot)    
   Precizare (Marţi, 27 octombrie 2015, 14:49)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Precizare:
   Se pare ca in postarea de mai sus una dintre idei nu este evidentiata suficient:
   - Daca nu e statul tau la haturile economiei nationale, in interesul cetatenilor, (mai bine sau mai rau)....
   ....atunci apare alta entitate, straina care ia in mana aceste haturi, cu interese strict si sigure in afara nevoilor populatiei locale.

   Si daca cineva isi inchipuie ca, spre exemplu, corporatia X din Oklahoma e interesata de dezvoltarea durabila a judetului Olt, atunci sigur a coborat foarte de curand pe planeta Terra !
 • 0 (0 voturi)    
  Total gresit. Scuza si instiga la jaf si pasivitat (Marţi, 27 octombrie 2015, 14:09)

  D-or [utilizator]

  Cind lucrurile merg rau, cind tara se depopuleaza, cind zone intregi ramin fara locuri de munca, fara scoli, fara civilizatie, cind proprietatea publica e risipita, cine ar trebui sa faca ceva? Cine e vinovatul?

  Statul nu are voie sa ridice neputicios din umeri, nu are voie sa se scuze ca a respectat nu-stiu-care principii.

  Statul trebuie sa fie responsabil pentru toti si OBLIGAT sa fie un bun gestionar.

  Obligat prin LEGEA RASPUNDERII MANAGERIALE. Cine falimenteaza o intreprindere de stat sau privata raspunde cu capul impreuna cu toate rudele si afinii pina la gradul al patrulea. Asa e in Vest. La noi, de ce nu ne-a cerut sau impus nimeni aceasta lege?
  Simplu, aveau nevoie de coruptibili, scuzati prin sintagma "statul nu e un bun manager" Dar i-a cerut cineva sa fie?
 • +3 (3 voturi)    
  O declaratie cit o demisie generala (Marţi, 27 octombrie 2015, 14:12)

  D-or [utilizator]

  Aceasta declaratie oficiala obliga: schimbati statul, schimbati oamenii, schimbati viziunea, schimbati paradigma.
 • 0 (0 voturi)    
  Cea mai responsabila declaratie de pana acum. (Marţi, 27 octombrie 2015, 15:03)

  st.d. [utilizator]

  Imi parea rau de Johannis, se contura intr-un statist convins, dar declaratii ca asta arata ca e un om de stat capabil. Singurii oameni de stat ok sunt cei care vor mai putin stat. Mai putin Oprea, mai mult Mises!

  Astia de comenteaza parca sunt toti pesedisti..
 • +1 (3 voturi)    
  Santa Claus CORPORATISTU'... (Marţi, 27 octombrie 2015, 16:43)

  Sutcivni [utilizator]

  vrea sa vanda si CAII de la BICICLETA...

  Fit-ar moaca ta sa-ti fie de ALOGEN!
 • +1 (1 vot)    
  palavre, palavre, palavre... (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:04)

  manon [utilizator]

  Esti de ceva vreme presedinte si nu se misca nimci in sensul bun. Legea in continuare nu se aplica in nici un domeniu: se taie in continuare paduri, se fura ca in codru de peste tot in tara asta, se fac sosele care se surpa, avem coloane oficiale la toti pitifelnicii din ministere inclusiv la patriarh, arestam diversi granguri pentru evaziune dar banii nu se intorc la stat...deci cand se va respecta legea in tara asta? Cand vor exista oameni platiti sa aplice legea si sa penalizeze pe cei care o incalca si nu platiti sa deschida drumurile la diversi? Lasa dracu politica sa aduci guvern politic care iti convine tie ca nici aia nu vor face nimic, alearga dupa ciolan si vei pierde pe mana lor! Strage de oua pe astia care sunt acum sa faca treaba ca de asta sunt pusi acolo si platiti!
 • 0 (0 voturi)    
  statul şi gestionarea problemelor naţionale (Miercuri, 28 octombrie 2015, 16:51)

  Demeter Silvia [anonim]

  stimate Domnule Preşedinte Klaus Johannis !
  Statul nu este un prost gestionar decât dacă guvernanţii săi sunt - scuze- proşti. este uşor să aruncăm vina în cârca unei noţiuni abstracte când rezultatele dezastruoase se datorează unui " echipaj" descreierat şi hapsân!
  Nu mă gândesc să încerc a substitui pe vajnicul dumneavoastră consilier pentru că eu sunt mai mult exact opusul dumnealui , fiind aproape insomniacă. Ce v-aş ruga este să citiţi măcar pe diagonală unele cărţi de referinţă privitoare la viitorul apropiat al omenirii, una dintre ele fiind aceea scrisă de Francis Fukuyama denumită " CONSTRUCŢIA STATELOR - Ordinea mondială în secolul XXI " pe care a scris-o acum cca un deceniu(adică 10 ani)! Conţinutul acesteia devine din ce în ce mai credibil doar numai şi prin faptele concrete ce se petrec acum,care vin să întărească supoziţiile domniei sale...Din ce se constată în teren, se observă acum '' că deşi nu este o provocare nouă,în secolul XXI, construcţia STATELOR NAŢIONALE NAŢIONALE nu a fost niciodată mai necesară şi mai puţin înţeleasă decât astăzi"....... "De peste o generaţie, tendinţa politicii mondiale este aceea de a slăbi statalitatea.În secolul XX , multe state erau prea puternice, tiranizând populaţia şi agresându-şi vecinii ......pentru perioada de după 11 septembrie 2011, principala problemă a politicii globale nu va mai fi aceea de a găsi modalităţi de restrângere a statalităţii , ci de a o construi......PENTRU SOCIETĂŢILE ŞI PENTRUCOMUNITATEA GLOBALĂ ,VEŞTEJIREA STATULUI NU ESTE UN PRELUDI AL UTOPIEI , CI AL DEZASTRULUI " ..... .....permiteţi-mi o rugăminte! Dacă nu aveţi o persoană de încredere, obiectivă şi destupată la minte care să vă facă un conspect al conţinutului acestei lucrări,daţi la mai multe persoane intelectuale, neimplicate în politică pentru a vă face acest serviciu.... Fukuyama mai are o carte interesantă, " Marea ruptură. Natura umană şi refacerea ordinii sociale " care desemeni trebuie cel puţin frunzărită .
 • 0 (0 voturi)    
  statul este un prost gestionar (Miercuri, 28 octombrie 2015, 18:19)

  Silvia Demeter [anonim]

  am trimis un comentariu,acum cca o oră dar nu apare încă nicăieri...să înţeleg că se fac cenzurări ????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by