​Articol actualizat

PSD arunca in aer bugetul pe 2016. Vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie / Liviu Dragnea: Din pacate, nu stiam de amendament

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:09 Economie | Finanţe


Liviu Dragnea
Foto: AGERPRES
(Articol actualizat ora 16.15) PSD a depus un amendament in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor prin care cere cresterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015. PSD a depus amendamentul la OUG care prevedea cresterea salariilor in sistemul medical. Amendamentul care ar da o lovitura uriasa bugetului pe 2016 a fost votat de coalitia PSD-UNPR-ALDE si urmeaza sa intre maine la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

 • Autorul acestui amendament, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat pentru HotNews.ro ca motivul pentru care a fost depus este faptul ca nu este suficient timp pentru adoptarea legii salarizarii unitare care ar fi prevazut aceasta crestere, din cauza situatiei "socio-politice", si sustine ca impactul bugetar preconizat este de 1,5-1,8 miliarde lei. Solomon sustine ca si-a asumat un amendament cu care este de acord si ministerul de finante
UPDATE Liviu Dragnea: Din pacate, nu stiam de amendament

Liviu Dragnea a sustinut marti seara ca nu stia de amendamentul depus de Adrian Solomon.

"Din pacte, nu stiam, am aflat si eu ca dvs", a raspuns Dragnea, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta propunere.

El a precizat ca "PSD nu a depus (acest amendament), a depus un deputat, un coleg al nostru", iar social-democratii urmeaza sa stabileasca ce pozitie vor adopta in privinta acestei propuneri.

Dar, a avertizat el, referindu-se la echilibrele macroeconomice atribuite guvernarii PSD, "nu ne putem permite acum, la sfarsit de mandat, sa adoptam o masura care sa tulbure tot ce am facut pana acum".

In opinia sa, este important ca legea salarizarii bugetare sa ajunga in Parlament cat mai curand pentru a fi dezbatuta.

Redam textul amendamentului:

Dupa art. 1 se introduce un articol nou:

"Art 1^1 -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (1), incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr. 1 - Familia ocupationala de functii bugetare "Administratie", Capitolul II - Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii bugetare "Invatamant", Anexa nr. IV - Familia ocupationala de functii bugetare "Cultura", Anexa nr. V - Familia ocupationala de functii bugetare "Diplomatie", Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare "Justitie", Anexa VII - Familia ocupationala de functii bugetare "Aparare, ordine publica si siguranta nationala" si Anexa nr. VIII - Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

(2) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/ solda lunara bruta/ salariul lunar brut/ indemnizatia bruta de care beneficiaza personalul prevazut la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 10%, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in acelasi conditii.

(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1) si alin (2) personalul prevazut la art. 1 alin (5^5 - 5^10), alin. (6^1)-(6^2) si alin (12), precum si personalul precazut la art.I pct. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2015 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare."

Mai exact, asa cum explica un alt deputat PSD, Cristina Nichita, este vorba de salariatii din "sectoarele care nu au beneficiat de nicio crestere salariala in anul 2015: Administratie, Cultura, Justitie, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Unitati de Cercetare Stiintifica, Dezvoltare Tehnologica si Proiectare, Diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene."
 
"Lucratorii din aceste domenii sensibile, si prea des 'colaterale;, au drepturi pe care nimeni nu isi poate permite sa le ignore. Noi nu 'dam' cetatenilor de la noi, noi le recunoastem drepturile", sustine ea intr-un comunicat de presa.

Amendament aparut "peste noapte"

"PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.

"Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale" a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.

Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.

"Astazi ne-am trezit la comisie cum colegii de la PSD au bagat acest amendament la care Ministerul de Finante, reprezentat la nivel de secretar de stat, ne-a explicat ca impactul bugetar ar fi in jur de 5 miliarde de lei pentru anul 2016 si ca el nu poate fi sustinut decat cu reducerea de cheltuieli din alta parte", a declarat si deputatul liberal Cristina Pocora, la finalul sedintei comune a comisiilor pentru munca si pentru sanatate, potrivit Agerpres.

"Daca sunt bani, foarte bine, atunci sa-i dam si sa ne asumam acest lucru. Daca nu sunt sau daca ei trebuie taiati din alta parte, trebuie sa stim exact de unde, in asa fel incat lucrurile sa fie transparente si cred ca este o decizie pe care trebuie sa o ia noul Guvern si noul premier, daca pentru anul 2016 se sustine acest lucru. Aceasta este pozitia pe care o vom avea la plen si pe care am avut-o in comisie. Noi ne-am abtinut de la votul pe acest proiect de lege si solicitam foarte clar sa vedem cifrele, sa nu repetam nici greseala cand economia duduia si profesorii au fost pacaliti cu acea majorare de salarii care nu s-a platit si sa nu permitem PSD sa parjoleasca Romania acum inainte de a pleca de tot de la guvernare', a sustinut Pocora.

Deputatul PNL a spus ca pentru acest amendament au votat 21 de deputati, cei din majoritatea parlamentara, iar cei opt liberali s-au abtinut.

Ce spune deputatul Adrian Solomon, autorul acestui amendament:

"Este vorba de aceeasi crestere salariala prevazuta in legea salarizarii unitare si care datorita realitatilor socio-politice nu mai poate fi adoptata in parlament la timp pentru a se aplica din luna decembrie. In baza calculelor ministerului de finante, am introdus acest amendament."

Dar ministerul a spus ca nu exista acesti bani (potrivit deputatei PNL Cristina Pocora prezenta la sedinta, o reprezentanta a Ministerului de Finante, secretar de stat, a declarat ca va exista un deficit de 5 mld lei).

"Nu stiu cine reprezinta ministerul de finante in viziunea dvs. E o neintelegere, nu este vorba de 5 miliarde cum a zis doamna (reprezentantul MF la sedinta comisiei - n.r.) ci este vorba de 1,5 maxim 1,8 mld in urma calculelor care se vor face si sunt acesti bani prevazuti pentru bugetul viitor."

De unde stim, ca nu avem bugetul facut?

"Pe previzionarea la care se lucreaza in toate ministerele."

Si este un amendament asumat de PSD sau coalitie, cum a aparut asa peste noapte?

"Un amendament pe care l-am introdus eu dar care a fost votat de 22 de colegi."

Deci dvs l-ati introdus pentru ca legea salarizarii nu se va face la timp?

"Nu e timp fizic si conform procedurilor legale ca un nou guvern sa propuna aceasta lege sa prinda 1 decembrie asfel incat sa se poata aplica. Daca nu se aplica de la 1 decembrie, de la 1 ianuarie nu este cazul, pentru ca legea responsabilitatii fiscale zice ca in an electoral nu ai voie sa dai mariri salariale. Legea trebuie sa fie in vigoare la 1 decembrie si sa poata fi fundamentat bugetul pe noile decizii.

Dupa cum stiti procedura parlamentara spune ca orice amendament trebuie asumat de un parlamentar. Eu am fost cel care si l-a asumat, nu l-am visat azi-noapte. Este un amendament care a reiesit din urma negocierilor pe tema legii salariale si care este agreat si de sindicate si de toate partile."

Negocieri cu care a fost de acord si ministerul?

"Evident. Ministerul a fost de acord si in cadrul comisiei."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

57463 vizualizari

 • +65 (65 voturi)    
  Singurul meu comentariu este : (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:49)

  gigiN [utilizator]

  HAI SICTIR !!!!
  • +39 (41 voturi)    
   PSD (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:03)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Dupa ei, potopul. Oare cat cred ei ca o sa le mearga ?
   • +36 (38 voturi)    
    EXACT (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:25)

    Bokila [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    Cat au guvernat nu au marit cu niciun leu in afara unor zone smechere cu epoleti.
    Eu sunt bugetar si la aceeasi functie salariul meu e egal cu cel din 2008 iar venitul salarial efectiv pe 2014 sau 2015 e mai mic cu cca 14% fata de 2008 cand se putea acorda al 13-lea salariu.
    3 ANI JUMATE DE ASA ZISA CRESTERE IN CARE NU AU MARIT NIMIC IAR ACUM CAND PLEACA LASA CELORLALTI NOTA DE PLATA.
    pesedisti mincinosi si ticalosi!!!!
    • 0 (2 voturi)    
     Care epoleți? (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 7:39)

     Ninelus [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

     Nu a mărit niciun salariu pentru nicio categorie de militari.
   • -23 (27 voturi)    
    Dupa Base ce a fost? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:10)

    Valyyy [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    Da dupa PDL ce a fost domnle?
    • +6 (8 voturi)    
     Da' dar etc.... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 8:45)

     camasa_neagra_la_gat [utilizator] i-a raspuns lui Valyyy

     Dupa 20 de ani de psd tu mai pui intrebarea asta? Si una peste alta unde dreaq e logica ta? PSD lasa dezastru iar tu spui ca este OK SA LASE DEZASTRU ptr ca vezi doamne si altii au mai facut. Ce loser esti!
     • 0 (0 voturi)    
      PSD (Duminică, 13 decembrie 2015, 21:52)

      MincuAdrian [anonim] i-a raspuns lui camasa_neagra_la_gat

      dupa 20 de ani de PSD ? deci fabulos . Este venin si propaganda (postac platit) ori suntem atat de prosti incat meritam sa fim votati cea mai proasta populatie din lumea a doua spre a treia. Serios tinerilor ce fumati ? :) ati auzit de PDL , Basescu, Boc, astia ? cred ca au fost la putere in Moldova ^^
  • +35 (37 voturi)    
   Cloaca penala bolsevică (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:04)

   Mustata lui Dragnea [anonim] i-a raspuns lui gigiN

   nu se lasă usor . Mizeaza in continuare pe prostime ignorând total pe cei din piata . Nici măcar nu mimeaza că ar fi inteles mesajul dat de popor săptămâna trecuta . Au mers la consultări cu un condamnat penal , au propus prim-ministru un lipitor de afise , vor să arunce tara in aer , si-au trimis slugile să fure protestul tinerilor ce au iesit in strada s.a.m.d .
   Probabil va fi nevoie de câteva sute de mii in strada ca să priceapă si ei ceva .
   • +16 (16 voturi)    
    Optimistule! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:17)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Mustata lui Dragnea

    Pentru ei nu conteaza cati suntem noi in strada, conteaza cati naivi pun stampila ''unde trebuie''!
    • +3 (3 voturi)    
     He-he-he (Marţi, 10 noiembrie 2015, 23:04)

     rad_prostii [utilizator] i-a raspuns lui ionisus

     Conteaza cate furci sunt in piata
  • -39 (49 voturi)    
   Noi bugetarii nu am primit niciun leu din 2008 (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:15)

   danionescu11 [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Nu mai faceti atata gargara ca din 2008 nu am luat niciun leu in plus la salarii. Au fost taieri de 25% pe care nimeni nu le-a bagat in seama. Acum la 10% sariti toti in aer? Ganditi-va si la noi.
   • +28 (30 voturi)    
    de ce (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:25)

    gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    De ce nu-ți dai demisia să vii la privat? Io nu aș fi acceptat tăiere din salariu de 25%.
    • +3 (5 voturi)    
     Problema este mai complexă. (Marţi, 10 noiembrie 2015, 21:49)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

     Sunt zone ale țării unde nu sunt locuri de muncă. Și nu există opțiune. Ai familie, ai copii, probleme, râmîi la stat
     Nu poate fi comparata zona Bucureștiului ori Argeșul ori Clujul cu Vrancea, Teleorman ori Miercurea Ciuc.
     În primele, nu prea se înghesuie lumea pentru posturile bugetare.
     În restul, locurile de muncă sunt puține, cele de la privat sunt și extrem de prost plătite, ( marea majoritate), se lucrează la negru ( și se va lucra chiar dacă taxele vor fi de 1%),
     Acum, mai e o problemă. Toată lumea sare în sus când aude de bugetari. Neapărat trebuie să fie vorba de salarii uriașe, băutori decafele, tăietori de frunze la câini, persoane care nu zâmbesc și-ți mai cer și șpagă.
     Să fim serioși. Bugetari sunt și femeia de serviciu de la școală și infirmiera de la spital și pompierul și cei de la Salvare: De fapt, cei ca ei reprezintă marea majoritate. Ori aici salariile sunt așa cum sunt. Și de aia nu zâmbesc, strigă că au salarii mici.
     Așa că, deși procentul de 10% poate părea mare, depinde la ce sumă salariu se aplică.
     • +3 (3 voturi)    
      Si dumneata crezi (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 7:46)

      somesanu [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

      ca in mediul privat femeia de servici are salariu mare?
   • +31 (35 voturi)    
    Nu despre asta este vorba (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:26)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    Dacă ar fi avut intenția și/sau banii necesari, ar fi prins asta în amendamentele de până acum.
    Nu este decât o încercare lașă, disperată și cinică de a destabiliza și mai mult situația ai cărei autori morali sunt și ei.
   • +18 (24 voturi)    
    trebuie (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:38)

    mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    sa va dati seama ca banii acestia (pentru marirea salariului) trebuie sa vina de undeva,Acel undeva este mediul privat.In momentul de fata salariul mediu in mediul bugetar este de 1,22 ori mai mare decat in mediu privat.O noua marire ar denatura si mai mult echilibrul necesar in economie.Firesc este sa se reaseze salariile tinand cont de cei care efectiv le produc sau cel putin de o egalitae de salarii.Fara alte povesti cu salarii la negru fiindca acestea practic nu mai exista!
   • +26 (28 voturi)    
    Voi bugetarii? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:40)

    roadrunner2n [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    Niciun om normal la cap nu are nimic impotriva cresterii salariilor ATATA TIMP cat exista banii necesari. Tu ai impresia ca ca doar in mediul privat se aplica regula "venituri mai mari decat cheltuielile" iar la stat, daca nu sunt bani, se tiparesc sau cum?
   • +22 (22 voturi)    
    Repet un comentariu de mai sus! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:42)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    HAi sictir!
    • -19 (23 voturi)    
     Asta e din cauza ca voi platiti la negru salariati (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:52)

     danionescu11 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Daca voi ati plati salariile la privat cinstit si nu la negru totul ar fi ok. Nu acuzati toti bugetarii insa 80% avem in mana intre 730- 1200 lei...asa ca va rog nu mai adresati injurii fiindca primii corupti sunteti voi privatii!
     • +13 (15 voturi)    
      Lefuri prapadite (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:12)

      Cuca [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

      exista si la stat, si la privat. Si nu toti privatii platesc pe sub mana, sa stii. Ba dimpotriva, cred ca astia sunt din ce in ce mai putini.

      In plus, insa, la stat.... de multe ori asta faci, stai. De cite ori te-a prins pe tine noaptea la munca ? Cred ca niciodata. Cred ca la 3 maxim 4 ati spart usa. In plus, nici in timpul de la 8 la 4 nu va omorati cu efortul (nu toti, dar multi fac asa).

      In consecinta, nu cred ca e cazul sa ne concuram in "cine e mai prapadit" !
     • +15 (15 voturi)    
      Hai sictir (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:17)

      roadrunner2n [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

      platesc corect absolut toate taxele. TU ai habar cat trebuie sa produca un angajat intr-o firma privata pentru fiecare leu de salariu pe care il ia in mana? Nu? iti spun eu : 1 leu si 70 de bani. La astia mai adaugam si cheltuielile firmei cu chirie, consumabile, net (in functie de ce ai nevoie ptr a-ti desfasura activitatea). Da de unde sa ai habar? Ce, tu stii cumva ca ANAF-ul iti blocheaza conturile in 2-3 saptamani chiar daca ti-a mai ramas de platit la asigurari 10 lei.
     • +9 (9 voturi)    
      Esti prost? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 19:07)

      Cetatean97513 [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

      Eu nu am auzit in viata mea sa dai mita unui privat... e o prostie fara sens...din contra.. privatii trebuie sa dea mita la bugetari... penru tot felul de chestii in administratie.
      Cine te pune sa stai la stat... vino la privat... ah.. am uitat, la privat trebuie sa muncesti de-ti sar capacele, citeodata peste 8 ore/zi, pt ca de fiecare depinde sa-si ia salariul, nu ca la stat... faci, nu faci.. salariul vine.
      Oricum sint din ce in ce mai putini platiti la negru (cea ce e bine).
      • +1 (1 vot)    
       NU CHIAR! (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 5:55)

       schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean97513

       De cota de AG (antreprenor general) ai auzit?
       Subantreprenorii mici, de obicei sunt "sfatuiti" sa plateasca aceat tribut. Altfel, la sfarsitul lucrarilor, nu-si mai incaseaza banii!
   • +18 (22 voturi)    
    Esti atit de limitat intelectual... (Marţi, 10 noiembrie 2015, 16:05)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    ...Incit nici nu-ti dai seama care e magatia. Tu cu salariu de 1000 de lei vei primi 100 in plus, ala cu salariu de 5000 de euro va primi 500 de euro in plus.

    Daca se vrea marirea salariilor, sa se mareasca alea mici mai mult. Iar inainte de asta sa se decida odata o grila unitara de salarizare, in care tablagiul de la circulatie nu cistiga cit 2-3 medici rezidenti.

    Si atunci putem vorbi de mariri de salariu, eventual in paralel cu reduceri de personal in administratie si invatamant (unde acelasi numar de profesori deservesc acu jumate din numarul de elevi) si crestere de personal in sanatate.

    Da' la voi astia de la buget, nu conteaza fineturi din astea, voi votati cu cine da ceva in plus. ma si intreb care e diferenta intre voi si aia care voteaza pe un kil de ulei.
    • -8 (12 voturi)    
     Esti mai limitat ca el (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:28)

     Valyyy [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Stii de ce?
     Pentru ca pentru el aia 100 lei conteaza si pentru ca tie nu iti pasa.
     Si mai stii de ce?
     Pentru ca are dreptate.. in felul lui.. cati patroni din mediul de afaceri romani platest corect taxele la stat?
     Imi aduc aminte un reportaj cu Ion Tiriac spunand asa:'nu mie frica de marea coruptie, mie frica de mica coruptie'...pai gandidu-ma ce simplu e sa ai 40 de angajati care lucreaza full time si tu ii ai trecuti la part time cu salar de 450 de ron pe luna...true story
     • +3 (3 voturi)    
      He-he-he (Marţi, 10 noiembrie 2015, 23:13)

      rad_prostii [utilizator] i-a raspuns lui Valyyy

      La capitolul limitat ai putea sa te ascunzi un pic. Aici vorbim despre cati angajati la privat trebuie sa lucreze din greu ca sa plateasca oa armata de gura casca angajati la stat.
      N-are importanta ca pt un amarat conteaza 100 in plus atata vreme cat aceeasi suta o iei de la altul fara voia lui. Si cat ai vrea sa creasca salariile cele mai mici, sa le intreaca pe alea maxime?
      Salariul este bazat pe cat produci, nu pe sentimente de mila. V-ati invatat in socialism si greu va dezbarati de obiceiul prost.
     • +3 (5 voturi)    
      essti la fel de limitat ca si el (Marţi, 10 noiembrie 2015, 23:17)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Valyyy

      Tocmai faptul ca voteaza cu cine da 100 de lei in plus il face limitat. Faptul ca se lasa cumparat cu 3 arginti de niste hoti, fara sa se intrebe de unde are de-odata bugetul bani sa creasca salariile cu 10% il face limitat. E exact ca si cum ai instaura democratia in familia cu 2 adulti si 3 copii de 5 ani, care vor vota totdeauna cu cine da o ciocolata in plus. Si asta n-are nici o legatura cu evaziunea din privat, care apropos, ar trebui stopata tot de bugetari, nu? Ca de aia ii platim.
   • +4 (4 voturi)    
    TU AI CITIT COMMENT-UL DE MAI SUS... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 5:49)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui danionescu11

    Si acum faci agitatie!
    S-a taiat cu 25% fondul de salarii! Daca voi ati vrut sa stati inghesuiti ca oile si nimeni nu a plecat, atunci normal, ca fiecare salariu a fost redus.
    Daca nemernicii voistri conducatori aveau curajul si bunul simt sa dea afara pe cei care meritau, atunci fii sigur ca nu se micsora nici un salariu.
  • +14 (18 voturi)    
   TREBUIE PICHETAT Kiselff&Modrogan (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:53)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   si acolo s ane mutam demonstratia.nesimtirea P$D si penle este fara de sfarsit !!!
  • +10 (14 voturi)    
   Cred ca e vorba de destabilizare (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:00)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Vor sa scoată lumea in strada ca sa poată învrăjbi bugetarii cu restul lumii. Daca le iese vor zice ca ei au mărit salarii; daca nu, vor da vina pe "golanii" din piață care nu i-au lăsat. E vorba și de o încercare de revalidare a Parlamentului in ochii populației.

   E o tactica "divide et impera" care trebuie dejucata la același nivel; viitorul guvern va trebui sa ia poziție. Ei vor avea autoritatea sa o facă; venită din partea lor, o dezaprobare a măsurii va fi mai usor acceptata fără să segmenteze populația. Privită din perspectiva asta propunerea PSD poate fi și un prim pas de a pune o pată pe viitorul guvern.
  • +1 (1 vot)    
   Datoria publica (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 8:56)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Am citit un articol despre raportul Curtii de Conturi in care ne explica destul de simplu faptul ca pana in 2012 datoria publica a fost de 55 miliarde euro iar acum a ajuns la 65 miliarde.
   Destul de mult Mon Cher, crestere de 15%-18% in doar 3 ani, cand din 90 pana in prezent am strans o datorie de 55, destul de mukt spre foarte mult.
   Unde sunt acei bani? Investii majore? Autostrada nu, sprijin pentru investitii private nu, unde mai pui ca am mai avut si cateva privatizari pe ici pe colo.
   Iar la final arunci in prostime cu cireasa de pe tort.
   De unde ati luat acei bani? De la FMI nu, inseamna ca de la banci private, alese pe spranceana si cu o dobanda dubla fata de cea a FMI.
   La gunoi cu voi, javre ordinare.
 • +51 (51 voturi)    
  criterii (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:52)

  Bogdan31415 [anonim]

  pe ce criterii ? au performat TOTI bugetarii si SISTEMUL de 10%?

  Le cumpara voturile pe banii contribuabililor
 • +42 (42 voturi)    
  Demagogie, demagogie, (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:54)

  comentatordiletant [utilizator]

  da' nici chiar așa.
  Oare ăștia încă își mai fac iluzii că un os aruncat la disperare va anula efectele mișcărilor din ultimele două săptămâni?
  Sau e batjocură pe față, arată că nu le pasă de nimeni și de nimic, că fac ce vor în și cu țara asta?
  • +16 (18 voturi)    
   Mda, asa e jocul (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:37)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   Acum, ca protestele practic s-au stins, clasa politica e din nou in ofensiva. Fara un guvern care sa puna ceva in practica, fara un parlament care sa-i asculte, protestatarii nu au obtinut nimic.

   Cei care au cerut schimbari nu au gasit puterea de a le cere clar si cu o singura voce. Lucrurile astea trebuie sa fie facute mai destept.

   Punct, si de la capat.
  • +14 (16 voturi)    
   puscarie la Casa Poporului (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:46)

   oilman [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

   Cred ca singura solutie eficienta - oricum jumatate sint deja penali si restul isi asteapta rindul furind voios. Aici nu e vorba numai de un singur idiot bolshevik care traieste in secolul trecut, ci de o mentalitate bazata pe furt si minciuna.
 • +38 (40 voturi)    
  PSD - Populism fara creier (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:55)

  RAFL [anonim]

  Comportament tipic PSD. Dupa cum au fortat si o parte din maririle din perioada 2006-2009 dupa care a venit dezastru, pe care nici un moment nu si l-au asumat si au dat vina pe guvernul Boc si Ungureanu ca au scazut salariile asa fac si acum.
 • +38 (40 voturi)    
  le mai dam 100 de lei? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:56)

  DrInOrice [utilizator]

  acum, repede, ca sa impuscam 2 iepuri:
  1. prindem iarasi populatia saracita si prostita tot de noi
  2. dam la gioale oricui vine dupa noi
  ..ce conteaza ca facem prapad, noi sa ne umplem burtile si pe viitor
  • +7 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:08)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui DrInOrice

   • +1 (1 vot)    
    He-he-he (Marţi, 10 noiembrie 2015, 23:18)

    rad_prostii [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    Dar de competenta, randament mai vorbeste cineva. Cum poti sa cresti fara productivitate? Chiar sacul ala este fara fund? Nu v-a ajuns experienta dezastruoasa dupa venirea usl, cand v-a reintregit salariile dar in valoare reala ati adus mai putin acasa?
    Toata povara salariala cade in spatele celor de la privati, care trebuie sa tina in spate armate de pomanagii.
   • +1 (1 vot)    
    Pai retrocedarile (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 7:58)

    somesanu [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    alea si investitiile publice cine trebuie sa le controleze?? Nu bugetarii cu cele mai mari salarii? Daca aia si-ar face treaba corect pentru care iau leafa ( si nu e mica deloc) n-ar mai fi posibila sifonarea
  • +2 (4 voturi)    
   De and mai vrea pesede?! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui DrInOrice

   Astia sa faca bine si sa nu mai vrea vreo suta de ani!
   "Hei, ce faceti?
   ... mai voiam sa traiesc macar vreo 50 de ani..."
   Javrelor, ar fi bine sa dispareti!
   Cat mai repede, jigodiilor!
 • +27 (29 voturi)    
  de ce nu 100%??? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:56)

  amacedon [utilizator]

  Hai, sariti si bagati procente cat mai mari si daca se poate cresteri salariale de maine! Nu va este un pic de rusine! Nu sunteti romani, sunteti cu totul alta specie!
 • +20 (22 voturi)    
  In conditiile astea (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:58)

  CititorulComentator [utilizator]

  Lumea se imputineaza in strada...pacat, era o oportunitate rara pentru linsaj generalizat al acestor lepre ordinare.
 • +25 (27 voturi)    
  merit (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:58)

  holx [utilizator]

  meritocratia nu face parte din criteriile comunistilor.
  Se pregatesc de alegeri
 • +24 (28 voturi)    
  ! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:59)

  Natasa [utilizator]

  Astia sunt dupa modelul Ceausescu la revolutie! Partea proasta e ca nu orice bugetar e spalat pe creier sa puna botul la porcaria asta cu cresterea salariului pe baza aerului, iar cei care abia isi mai tin firmele in viata din cauza taxelor aberante si birocratiei excesive, le vor da foc! Tov Dragnea, daca dati la bugetari, ca si asa nu conteaza datul din gura!
 • +23 (25 voturi)    
  Mizeriile! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 14:59)

  Adri70 [utilizator]

  Mizerii PSD-iste! Vanzatori de neam si tara! Nemernici care isi acopera coruptia aruncand tara in haos financiar.
  De fapt, ii meritam!...
 • +30 (32 voturi)    
  Ce amintiri... (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:00)

  Heruvim [utilizator]

  "Mai da-le 100 lei".

  Tinerii poate nu stiu, dar imediat dupa aceasta fraza celebra a inceput Revolutia.
 • +17 (19 voturi)    
  Pff daca stiam ca e asa de simplu (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:00)

  roadrunner2n [utilizator]

  dadeam si eu un ordin in firma sa creasca salariile cu 100%. Cica clasa politica responsabila, HAI SICTIR!
 • +17 (19 voturi)    
  borfasii contraataca (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:00)

  linarel [utilizator]

  hot parlamentului sint neconstitutionale intrucit numarul parlamentarilor > 300. Decizia CCR nu a fost pusa in aplicare.

  Cine-i baga p-astia la beci ? pt dezastrul facut in tara si pt refuzul punerii in aplicare a unui referendum validat si de CCR .

  liviut "minune", platesti tu cei 10% ?
  Mediul privat refuza sa plateasca
 • +19 (21 voturi)    
  Astia pur si simplu nu se lasa !! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:01)

  gigi123456 [utilizator]

  Cum sa maresti salariul la toti bugetarii cand juma din ei sunt corupti si incompetent.

  Nene, astia ne vor in strada, pur si simplu ei vor sa vada cat ne tin pe noi nervii.

  Cum poti, fara buget, fara govern sa vi si sa faci asta ? Inseamna atac la siguranta nationala.
  Astia merita puscarie pe viata, toti cei care au votat aceasta lege.
  PSD, nici nu iti dai seama ce mic ai inceput sa fi. La ultimele alegeri, singur nu ai fi luat 35%, la urmatoarele nu o sa iei nici macat 20%. Eu si toata familia mea, EXTINSA, de la tara, de la oras, de peste tot nu va mai vota cu voi.

  Sunteti niste pramatii corupte niste tradatori de tara, pur si simplu meritati sa vi se ia cetatenia de Roman si sa va trimitem pe luna fara costul de protectie, nu de alta, dar in alta tara daca va trimitem ii nenorociti si pe aia.
 • +18 (20 voturi)    
  revers (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:02)

  torna_fratre [utilizator]

  dupa noi potopul.
  asta descrie cel mai bine strategia PSD.
  Asta ca vada tot orbul ce viziune de rinocer au.
  Ar trebui ca deciziile politice ce au impact finaciar sa fie decontate juridic in caz de impact negativ asupra Romaniei.Pentru ca intra la subminarea economiei nationale.
 • +20 (22 voturi)    
  partidul sobolanilor (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:03)

  dabu [utilizator]

  Stiti ce inseamna asta? Este o mutare tactica stralucita a PSD. Impotriva noastra. Impotriva schimbarilor pe care ni le dorim. Este un mesaj care suna - noi nu vrem sa plecam de aici, ati inteles? Va imaginati ca generatii intregi de sobolani, cu ghearele adanc infipte in administratia statului si in buget mai ales, vor pleca acasa pentru ca am strigat noi in piata 2 zile? Ba fetelor si baietilor, treziti-va! Nu vor pleca nici morti, au agatat prada si nu vor sa o scape sub nicio forma. Mutarea PSD-ului care practic risca sa arunce Romania in haos financiar, are ca scop activarea suporterilor lor. Cum pe noi nu ne pot imbuna, asa cum au vazut, tot ce a putut sa produca acest partid putred, boala lunga a societatii romanesti, este sa aduca alti romani impotriva noastra. Daca nu ati inteles, este o lupta pe viata si pe moarte, de care pe care. Si am face bine sa castigam noi. Ei castiga de 25 de ani.
 • -13 (23 voturi)    
  in fix 1 an (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:06)

  xanti [utilizator]

  Lumea va plange dupa Ponta si salarii marite,pensii marite ,,sa vezi jale la alegeri cand vor castiga tot PSD si dupa aia vor matura tot ce misca ,strada,dreapta capitalism feroce.
  Mai traim si mai vedem pufosilor.
  • +2 (8 voturi)    
   Am dat like (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:37)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   pe baza presupunerii că nu te bucuri de ce ai scris și nu speri că se va îndeplini, este doar un avertisment.
  • 0 (0 voturi)    
   In fix 1 an (Marţi, 10 noiembrie 2015, 18:43)

   tarantella [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Ponta va delecta cu fundul său generos leaturi de pușcăriași. Iar tu o să fii prin preajmă, mânuind dibace lumânări parfumate, borcane și prosoape.
 • +28 (30 voturi)    
  ce măgărie! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:06)

  periscop [utilizator]

  Precizez din capul locului că sunt bugetar. Lucrez într-o bibliotecă județeană, finanțată de bugetul statului. Dar această manevră pesedistă este o măgărie! De unde se vor lua aceste fonduri? în detrimentul cui? pe cine încearcă ăștia să prostească? și cât îi mai răbdăm?
  • -23 (25 voturi)    
   esti tu bugetar (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:23)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui periscop

   Cum e patriarhul Papa de la Roma.
   • +9 (13 voturi)    
    sunt bugetar (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:56)

    periscop [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    și nu mugetar postac
 • +29 (29 voturi)    
  O, tempora ! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:08)

  Cuca [utilizator]

  Pe vremuri se otraveau fantanile, si se dadea foc la recolte.
  • +15 (15 voturi)    
   Super! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:20)

   Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   Excelenta comparatie! :)
 • +6 (6 voturi)    
  PSDu îi om bun, (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:10)

  SignorRossi [utilizator]

  Iubeste poporul. Si poporul il iubeste. Taci din gura, taci!
 • +10 (12 voturi)    
  strada (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:11)

  gigi1 [utilizator]

  Daca emotia televizata s-a dus nu trebuie sa stati in casa, iesi si acum cand vi se fura (inca o data) din buzunar, alta metoda de a opri hotii nu e.
 • +5 (5 voturi)    
  Serios? (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:15)

  StefanBalan1 [anonim]

  Ce inseamna "si-a asumat"? Ca de ani buni incoace, toti isi ASUMA, dar doar din vorbe...
 • +6 (8 voturi)    
  procente aberante (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:19)

  nooybn [utilizator]

  maririle procentuale sunt aberante si ii favorizeaza tot pe pilosii si slugoii cu salarii umflate.
  praf in ochi pentru tot restul. nici macar pomana electorala nu se mai poate numi
 • 0 (0 voturi)    
  he he (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:26)

  renzor [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=37NiZKfCmcU

  Finalul, de la min 3.35 e genial:)
 • +11 (13 voturi)    
  minunat (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:30)

  mrness [utilizator]

  Asta a inteles PSD-ul din protestele post-Colectiv...

  Trebuie opriti pina nu distrug ultima sansa a Romaniei de a deveni un stat functional.
 • +9 (11 voturi)    
  da (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:54)

  I [utilizator]

  asa se castiga alegerile:

  1. promiti mariri de salarii la bugetari, mariri de pensii.

  2. bugetarii si pensionarii merg sa voteze pentru ca ei stiu pentru ce voteaza: voteaza sa primeasca mai multi bani.

  3. imprastii in media idei despre cum nu ai cu cine vota, cum toti suntt la fel sau sa mearga sa voteze in alb (nici nu exista in legislatie aceasta categorie) sau sa invalideze votul. Astfel participarea la vot va fi mica iar ponderea bugetarilor si a pensionarilor in rezultatul final va fi mare. Pentru ca in final conteaza doar procentul.

  4. castigi alegerile si faci maririle primise fara sa ceri performanta. Iti numesti oamenii in toate institutiile care au ceva buget de muls. Singurii care pierd sunt cei care muncesc pe bune, la privat, dar pe care i-ai convins sa fie scarbiti de politica.
 • +10 (14 voturi)    
  Tipic PSD (Marţi, 10 noiembrie 2015, 16:01)

  bogdan1477 [utilizator]

  Nu propuneti premierul PSD, aruncam bugetul in aer. Cam asta e mesajul lui Dragnea. E, acu vreau sa vad iesind lumea in piata si protestind impotriva PSD. Abia atunci as avea ceva urme de speranta ca cei din piata sunt diferiti de multimea care voteaza cu cine da 100 de lei in plus.
 • +5 (7 voturi)    
  Antifonati sediul PSD (Marţi, 10 noiembrie 2015, 16:15)

  averageJoe [utilizator]

  Prea mult zgomot iese de acolo. Important e sa nu se mai auda. Antifonare e suficient.
  • +8 (10 voturi)    
   Și pe urmă (Marţi, 10 noiembrie 2015, 16:23)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

   să aprindem artificii?
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Marţi, 10 noiembrie 2015, 17:28)

  seals [utilizator]

  Ce de PNL isti pe aici si comentarii pe masura
 • -6 (6 voturi)    
  Sustineti marirea salariilor!!! (Marţi, 10 noiembrie 2015, 19:28)

  Jarod1981 [utilizator]

  Oameni buni, aceasta masura ar fi una foarte buna intrucat majoritatea bugetarilor au niste salarii de rahat din care trebuie sa-si cumpere si hartie igienica! Daca sunt bani sa se fure atat din tara, cu siguranta se vor gasi bani sa se mareasca si salariile astea de rahat. Nu sunt bugetar, ca sa nu ma intelegeti gresit, dar si oamenii astia trebuie sa traiasca decent. Daca vor primii salarii mai bune, vor veni in sistem si oameni capabile, altfel cum ati vrea sa facem o reforma a sistemului administrativ.

  In nici un caz nu poti sa faci din rahat bici, cum spune un proverb romanesc, asa ca este nevoie si de o asemenea marire de salariu. In plus, nu este corect ca decat unii bugetari sa primeasca mariri de salarii si altii nu. Doar toti traiesc in acelasi rahat si trebuie intr-un fel sa reusim sa-i scoatem si pe ei de acolo!
 • +3 (3 voturi)    
  Da.. (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 0:30)

  esQ [utilizator]

  Si pe ce se bazeaza aceste propuneri de cresteri salariale? Sau sunt pomana?
  Hai mai lasati jocurile murdare..
 • +3 (3 voturi)    
  baietii si fetitele din parlament... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 3:41)

  ..13 [utilizator]

  .. cand depun un amendament, o propunere de lege nu ar trebui sa prevada impactul asupra bugetului multi-anual???

  Daca se cere la o UG de ce nu s-ar cere si de la amendament/propunere legislativa...

  Zic, nu dau inca cu parul, dar nici mult nu prea mai am!
  Vreau 300 si NU 600!
  • +1 (1 vot)    
   „Impactul asupra bugetului”? (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 9:18)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Când le-a interesat așa ceva pe lipitorile din Parlament? Ei cerșesc voturi, voturi de la cei pe care îi amăgesc cu „suta de lei”, și pe care biserica lu' Prea Fericitu' îi îndobitocește.
   Noroc că, printre bugetari sunt mulți oameni cu carte. Și cu minte...
 • +5 (5 voturi)    
  stati opriti-va.. (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 6:26)

  astronaut [utilizator]

  stimati psd-isti , voi nu mai dati nimic , ati dat ce ati dat
  ca doar n-ati dat de la voi , nici de la dracnea , monta ,sarbu etc , cu datul urmeaza altii la rand , iar ''voi'' stimati , psd-isti , alde , o sa dati cu subsemnatul eventual , ca sa vedem si noi , cum ati dat, cui si mai ales cat ati luat'' !!
 • +2 (2 voturi)    
  Daca stie cineva (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 7:11)

  feisbuk [utilizator]

  Prin salile unde stau jegurile astea de parlamentari, stie cineva, exista burete?
 • +2 (2 voturi)    
  DACA VA FI BINE, E RAU ! DACA VA FI RAU, E BINE ! (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 10:07)

  Susufler0 [utilizator]

  Dragnea raspunzand jurnalistilor : "Din pacate nu stiam de amendament. Nu PSD l-a propus, l-a propus un coleg." Si uite asa , daca tot a ajuns amendamentul in Camera Deputatilor, desi Dragnea face pe responsabilul in privinta pastrarii echilibrului financiar, se va vota. Apoi PSD va monitoriza situatia si va da drumul daca este cazul ( si sigur va fi !) la "echipa de zgomote". Astfel, daca Guvernul Ciolos, forteza o neutralizare (tot pe cale legislativa) a maririi salariale votate, pt ca nu sunt fonduri, "Echipa de Zgomote" va sustine ca un Guvern Voinea, ar fi stiut si ar fi avut resursele necesare de competenta sa aplice masura votata in Parlament. Daca Guvernul Ciolos va pastra masura si va face eforturile financiare uriase ( de peste 2 miliarde de lei anual) pt a plati maririle salariale, eventual ajustand bugetul in alte domenii, PSD va sari in sus si va critica Guvrnul care "nu este in stare sa pastreze echilibrul financiar, astfel cum ar fi facut-o Guvernul Voinea daca ar fi fost la carma. Nicicum nu va fi bine pt Ciolos si ai lui ! Iohannis nu se va baga, fiindca nu-i Basescu, PNL, cu semnul lui falic, falnic, sau invers,m-am incurcat ! va vota uneori chiar impotriva Guvernului,( cand va crede el ca trebuie sa fie populist) iar STRADA, pt a fi relevanta, ar trebui sa stranga,la un semn, adica de pe o zi pe alta, cel putin 30-40.000. de oameni zilnic In Bucuresti si macar tot pe-atatia in tara. Va putea, avand in vedere si faptul ca "iarna nu-i ca vara ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by