- Autorul acestui amendament, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat pentru HotNews.ro ca motivul pentru care a fost depus este faptul ca nu este suficient timp pentru adoptarea legii salarizarii unitare care ar fi prevazut aceasta crestere, din cauza situatiei "socio-politice", si sustine ca impactul bugetar preconizat este de 1,5-1,8 miliarde lei. Solomon sustine ca si-a asumat un amendament cu care este de acord si ministerul de finante
Liviu Dragnea a sustinut marti seara ca nu stia de amendamentul depus de Adrian Solomon.
"Din pacte, nu stiam, am aflat si eu ca dvs", a raspuns Dragnea, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta propunere.
El a precizat ca "PSD nu a depus (acest amendament), a depus un deputat, un coleg al nostru", iar social-democratii urmeaza sa stabileasca ce pozitie vor adopta in privinta acestei propuneri.
Dar, a avertizat el, referindu-se la echilibrele macroeconomice atribuite guvernarii PSD, "nu ne putem permite acum, la sfarsit de mandat, sa adoptam o masura care sa tulbure tot ce am facut pana acum".
In opinia sa, este important ca legea salarizarii bugetare sa ajunga in Parlament cat mai curand pentru a fi dezbatuta.
Redam textul amendamentului:
Dupa art. 1 se introduce un articol nou:
"Art 1^1 -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (1), incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr. 1 - Familia ocupationala de functii bugetare "Administratie", Capitolul II - Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupationala de functii bugetare "Invatamant", Anexa nr. IV - Familia ocupationala de functii bugetare "Cultura", Anexa nr. V - Familia ocupationala de functii bugetare "Diplomatie", Anexa nr. VI - Familia ocupationala de functii bugetare "Justitie", Anexa VII - Familia ocupationala de functii bugetare "Aparare, ordine publica si siguranta nationala" si Anexa nr. VIII - Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.
(2) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/ solda lunara bruta/ salariul lunar brut/ indemnizatia bruta de care beneficiaza personalul prevazut la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 10%, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in acelasi conditii.
(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1) si alin (2) personalul prevazut la art. 1 alin (5^5 - 5^10), alin. (6^1)-(6^2) si alin (12), precum si personalul precazut la art.I pct. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2015 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare."
Mai exact, asa cum explica un alt deputat PSD, Cristina Nichita, este vorba de salariatii din "sectoarele care nu au beneficiat de nicio crestere salariala in anul 2015: Administratie, Cultura, Justitie, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Unitati de Cercetare Stiintifica, Dezvoltare Tehnologica si Proiectare, Diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene."
"Lucratorii din aceste domenii sensibile, si prea des 'colaterale;, au drepturi pe care nimeni nu isi poate permite sa le ignore. Noi nu 'dam' cetatenilor de la noi, noi le recunoastem drepturile", sustine ea intr-un comunicat de presa.
Amendament aparut "peste noapte"
"PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.
"Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale" a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.
Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.
"Astazi ne-am trezit la comisie cum colegii de la PSD au bagat acest amendament la care Ministerul de Finante, reprezentat la nivel de secretar de stat, ne-a explicat ca impactul bugetar ar fi in jur de 5 miliarde de lei pentru anul 2016 si ca el nu poate fi sustinut decat cu reducerea de cheltuieli din alta parte", a declarat si deputatul liberal Cristina Pocora, la finalul sedintei comune a comisiilor pentru munca si pentru sanatate, potrivit Agerpres.
"Daca sunt bani, foarte bine, atunci sa-i dam si sa ne asumam acest lucru. Daca nu sunt sau daca ei trebuie taiati din alta parte, trebuie sa stim exact de unde, in asa fel incat lucrurile sa fie transparente si cred ca este o decizie pe care trebuie sa o ia noul Guvern si noul premier, daca pentru anul 2016 se sustine acest lucru. Aceasta este pozitia pe care o vom avea la plen si pe care am avut-o in comisie. Noi ne-am abtinut de la votul pe acest proiect de lege si solicitam foarte clar sa vedem cifrele, sa nu repetam nici greseala cand economia duduia si profesorii au fost pacaliti cu acea majorare de salarii care nu s-a platit si sa nu permitem PSD sa parjoleasca Romania acum inainte de a pleca de tot de la guvernare', a sustinut Pocora.
Deputatul PNL a spus ca pentru acest amendament au votat 21 de deputati, cei din majoritatea parlamentara, iar cei opt liberali s-au abtinut.
Ce spune deputatul Adrian Solomon, autorul acestui amendament:
"Este vorba de aceeasi crestere salariala prevazuta in legea salarizarii unitare si care datorita realitatilor socio-politice nu mai poate fi adoptata in parlament la timp pentru a se aplica din luna decembrie. In baza calculelor ministerului de finante, am introdus acest amendament."
Dar ministerul a spus ca nu exista acesti bani (potrivit deputatei PNL Cristina Pocora prezenta la sedinta, o reprezentanta a Ministerului de Finante, secretar de stat, a declarat ca va exista un deficit de 5 mld lei).
"Nu stiu cine reprezinta ministerul de finante in viziunea dvs. E o neintelegere, nu este vorba de 5 miliarde cum a zis doamna (reprezentantul MF la sedinta comisiei - n.r.) ci este vorba de 1,5 maxim 1,8 mld in urma calculelor care se vor face si sunt acesti bani prevazuti pentru bugetul viitor."
De unde stim, ca nu avem bugetul facut?
"Pe previzionarea la care se lucreaza in toate ministerele."
Si este un amendament asumat de PSD sau coalitie, cum a aparut asa peste noapte?
"Un amendament pe care l-am introdus eu dar care a fost votat de 22 de colegi."
Deci dvs l-ati introdus pentru ca legea salarizarii nu se va face la timp?
"Nu e timp fizic si conform procedurilor legale ca un nou guvern sa propuna aceasta lege sa prinda 1 decembrie asfel incat sa se poata aplica. Daca nu se aplica de la 1 decembrie, de la 1 ianuarie nu este cazul, pentru ca legea responsabilitatii fiscale zice ca in an electoral nu ai voie sa dai mariri salariale. Legea trebuie sa fie in vigoare la 1 decembrie si sa poata fi fundamentat bugetul pe noile decizii.
Dupa cum stiti procedura parlamentara spune ca orice amendament trebuie asumat de un parlamentar. Eu am fost cel care si l-a asumat, nu l-am visat azi-noapte. Este un amendament care a reiesit din urma negocierilor pe tema legii salariale si care este agreat si de sindicate si de toate partile."
Negocieri cu care a fost de acord si ministerul?
"Evident. Ministerul a fost de acord si in cadrul comisiei."
Eu sunt bugetar si la aceeasi functie salariul meu e egal cu cel din 2008 iar venitul salarial efectiv pe 2014 sau 2015 e mai mic cu cca 14% fata de 2008 cand se putea acorda al 13-lea salariu.
3 ANI JUMATE DE ASA ZISA CRESTERE IN CARE NU AU MARIT NIMIC IAR ACUM CAND PLEACA LASA CELORLALTI NOTA DE PLATA.
pesedisti mincinosi si ticalosi!!!!
Probabil va fi nevoie de câteva sute de mii in strada ca să priceapă si ei ceva .
Nu poate fi comparata zona Bucureștiului ori Argeșul ori Clujul cu Vrancea, Teleorman ori Miercurea Ciuc.
În primele, nu prea se înghesuie lumea pentru posturile bugetare.
În restul, locurile de muncă sunt puține, cele de la privat sunt și extrem de prost plătite, ( marea majoritate), se lucrează la negru ( și se va lucra chiar dacă taxele vor fi de 1%),
Acum, mai e o problemă. Toată lumea sare în sus când aude de bugetari. Neapărat trebuie să fie vorba de salarii uriașe, băutori decafele, tăietori de frunze la câini, persoane care nu zâmbesc și-ți mai cer și șpagă.
Să fim serioși. Bugetari sunt și femeia de serviciu de la școală și infirmiera de la spital și pompierul și cei de la Salvare: De fapt, cei ca ei reprezintă marea majoritate. Ori aici salariile sunt așa cum sunt. Și de aia nu zâmbesc, strigă că au salarii mici.
Așa că, deși procentul de 10% poate părea mare, depinde la ce sumă salariu se aplică.
Nu este decât o încercare lașă, disperată și cinică de a destabiliza și mai mult situația ai cărei autori morali sunt și ei.
In plus, insa, la stat.... de multe ori asta faci, stai. De cite ori te-a prins pe tine noaptea la munca ? Cred ca niciodata. Cred ca la 3 maxim 4 ati spart usa. In plus, nici in timpul de la 8 la 4 nu va omorati cu efortul (nu toti, dar multi fac asa).
In consecinta, nu cred ca e cazul sa ne concuram in "cine e mai prapadit" !
Cine te pune sa stai la stat... vino la privat... ah.. am uitat, la privat trebuie sa muncesti de-ti sar capacele, citeodata peste 8 ore/zi, pt ca de fiecare depinde sa-si ia salariul, nu ca la stat... faci, nu faci.. salariul vine.
Oricum sint din ce in ce mai putini platiti la negru (cea ce e bine).
Subantreprenorii mici, de obicei sunt "sfatuiti" sa plateasca aceat tribut. Altfel, la sfarsitul lucrarilor, nu-si mai incaseaza banii!
Daca se vrea marirea salariilor, sa se mareasca alea mici mai mult. Iar inainte de asta sa se decida odata o grila unitara de salarizare, in care tablagiul de la circulatie nu cistiga cit 2-3 medici rezidenti.
Si atunci putem vorbi de mariri de salariu, eventual in paralel cu reduceri de personal in administratie si invatamant (unde acelasi numar de profesori deservesc acu jumate din numarul de elevi) si crestere de personal in sanatate.
Da' la voi astia de la buget, nu conteaza fineturi din astea, voi votati cu cine da ceva in plus. ma si intreb care e diferenta intre voi si aia care voteaza pe un kil de ulei.
Pentru ca pentru el aia 100 lei conteaza si pentru ca tie nu iti pasa.
Si mai stii de ce?
Pentru ca are dreptate.. in felul lui.. cati patroni din mediul de afaceri romani platest corect taxele la stat?
Imi aduc aminte un reportaj cu Ion Tiriac spunand asa:'nu mie frica de marea coruptie, mie frica de mica coruptie'...pai gandidu-ma ce simplu e sa ai 40 de angajati care lucreaza full time si tu ii ai trecuti la part time cu salar de 450 de ron pe luna...true story
N-are importanta ca pt un amarat conteaza 100 in plus atata vreme cat aceeasi suta o iei de la altul fara voia lui. Si cat ai vrea sa creasca salariile cele mai mici, sa le intreaca pe alea maxime?
Salariul este bazat pe cat produci, nu pe sentimente de mila. V-ati invatat in socialism si greu va dezbarati de obiceiul prost.
S-a taiat cu 25% fondul de salarii! Daca voi ati vrut sa stati inghesuiti ca oile si nimeni nu a plecat, atunci normal, ca fiecare salariu a fost redus.
Daca nemernicii voistri conducatori aveau curajul si bunul simt sa dea afara pe cei care meritau, atunci fii sigur ca nu se micsora nici un salariu.
E o tactica "divide et impera" care trebuie dejucata la același nivel; viitorul guvern va trebui sa ia poziție. Ei vor avea autoritatea sa o facă; venită din partea lor, o dezaprobare a măsurii va fi mai usor acceptata fără să segmenteze populația. Privită din perspectiva asta propunerea PSD poate fi și un prim pas de a pune o pată pe viitorul guvern.
Destul de mult Mon Cher, crestere de 15%-18% in doar 3 ani, cand din 90 pana in prezent am strans o datorie de 55, destul de mukt spre foarte mult.
Unde sunt acei bani? Investii majore? Autostrada nu, sprijin pentru investitii private nu, unde mai pui ca am mai avut si cateva privatizari pe ici pe colo.
Iar la final arunci in prostime cu cireasa de pe tort.
De unde ati luat acei bani? De la FMI nu, inseamna ca de la banci private, alese pe spranceana si cu o dobanda dubla fata de cea a FMI.
La gunoi cu voi, javre ordinare.
Le cumpara voturile pe banii contribuabililor
Oare ăștia încă își mai fac iluzii că un os aruncat la disperare va anula efectele mișcărilor din ultimele două săptămâni?
Sau e batjocură pe față, arată că nu le pasă de nimeni și de nimic, că fac ce vor în și cu țara asta?
Cei care au cerut schimbari nu au gasit puterea de a le cere clar si cu o singura voce. Lucrurile astea trebuie sa fie facute mai destept.
Punct, si de la capat.
1. prindem iarasi populatia saracita si prostita tot de noi
2. dam la gioale oricui vine dupa noi
..ce conteaza ca facem prapad, noi sa ne umplem burtile si pe viitor
Toata povara salariala cade in spatele celor de la privati, care trebuie sa tina in spate armate de pomanagii.
"Hei, ce faceti?
... mai voiam sa traiesc macar vreo 50 de ani..."
Javrelor, ar fi bine sa dispareti!
Cat mai repede, jigodiilor!
Se pregatesc de alegeri
De fapt, ii meritam!...
Tinerii poate nu stiu, dar imediat dupa aceasta fraza celebra a inceput Revolutia.
Cine-i baga p-astia la beci ? pt dezastrul facut in tara si pt refuzul punerii in aplicare a unui referendum validat si de CCR .
liviut "minune", platesti tu cei 10% ?
Mediul privat refuza sa plateasca
Nene, astia ne vor in strada, pur si simplu ei vor sa vada cat ne tin pe noi nervii.
Cum poti, fara buget, fara govern sa vi si sa faci asta ? Inseamna atac la siguranta nationala.
Astia merita puscarie pe viata, toti cei care au votat aceasta lege.
PSD, nici nu iti dai seama ce mic ai inceput sa fi. La ultimele alegeri, singur nu ai fi luat 35%, la urmatoarele nu o sa iei nici macat 20%. Eu si toata familia mea, EXTINSA, de la tara, de la oras, de peste tot nu va mai vota cu voi.
Sunteti niste pramatii corupte niste tradatori de tara, pur si simplu meritati sa vi se ia cetatenia de Roman si sa va trimitem pe luna fara costul de protectie, nu de alta, dar in alta tara daca va trimitem ii nenorociti si pe aia.
asta descrie cel mai bine strategia PSD.
Asta ca vada tot orbul ce viziune de rinocer au.
Ar trebui ca deciziile politice ce au impact finaciar sa fie decontate juridic in caz de impact negativ asupra Romaniei.Pentru ca intra la subminarea economiei nationale.
Mai traim si mai vedem pufosilor.
praf in ochi pentru tot restul. nici macar pomana electorala nu se mai poate numi
Finalul, de la min 3.35 e genial:)
Trebuie opriti pina nu distrug ultima sansa a Romaniei de a deveni un stat functional.
1. promiti mariri de salarii la bugetari, mariri de pensii.
2. bugetarii si pensionarii merg sa voteze pentru ca ei stiu pentru ce voteaza: voteaza sa primeasca mai multi bani.
3. imprastii in media idei despre cum nu ai cu cine vota, cum toti suntt la fel sau sa mearga sa voteze in alb (nici nu exista in legislatie aceasta categorie) sau sa invalideze votul. Astfel participarea la vot va fi mica iar ponderea bugetarilor si a pensionarilor in rezultatul final va fi mare. Pentru ca in final conteaza doar procentul.
4. castigi alegerile si faci maririle primise fara sa ceri performanta. Iti numesti oamenii in toate institutiile care au ceva buget de muls. Singurii care pierd sunt cei care muncesc pe bune, la privat, dar pe care i-ai convins sa fie scarbiti de politica.
In nici un caz nu poti sa faci din rahat bici, cum spune un proverb romanesc, asa ca este nevoie si de o asemenea marire de salariu. In plus, nu este corect ca decat unii bugetari sa primeasca mariri de salarii si altii nu. Doar toti traiesc in acelasi rahat si trebuie intr-un fel sa reusim sa-i scoatem si pe ei de acolo!
Hai mai lasati jocurile murdare..
Daca se cere la o UG de ce nu s-ar cere si de la amendament/propunere legislativa...
Zic, nu dau inca cu parul, dar nici mult nu prea mai am!
Vreau 300 si NU 600!
Noroc că, printre bugetari sunt mulți oameni cu carte. Și cu minte...
ca doar n-ati dat de la voi , nici de la dracnea , monta ,sarbu etc , cu datul urmeaza altii la rand , iar ''voi'' stimati , psd-isti , alde , o sa dati cu subsemnatul eventual , ca sa vedem si noi , cum ati dat, cui si mai ales cat ati luat'' !!