Executia bugetului general consolidat s-a incheiat la finele lui noiembrie cu un excedent de 5,3 miliarde lei, respectiv de 0,76% din PIB, fata de un deficit de 0,2 miliarde lei (0,04% din PIB) in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii veniturilor cu 7,5%, au anuntat luni Finantele, potrivit Mediafax.

FinanteFoto: MorgueFile.com

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 209,6 miliarde lei, cu o pondere de 29,8% din PIB, fiind in crestere cu 7,5% in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar ponderea a urcat cu 0,5 puncte procentuale.

Cresteri s-au inregistrat la incasarile din impozitul pe venit (12,3%), impozitul pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) si accize (+7,5%), se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

In schimb, incasarile din contributiile de asigurari sociale au scazut cu 0,7% fata de 2014, pe fondul reducerii cu cinci puncte a contributiilor angajatorilor si a cresterii cotei de contributie la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale in acest an.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 1,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,6% si venituri nefiscale cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 204,3 miliarde lei, in urcare cu 4,6%, in termeni nominali, insa ponderea in PIB s-a redus cu 0,3 puncte procentuale.

Cheltuielilor cu dobanzile s-au diminuat cu 11,3%, ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. Pe de alta parte, cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile au sporit cu 27,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 26,2 miliarde lei, reprezentand 3,7% din PIB, cu o crestere anuala de 8,4%.