​Intalnire online

Anca Dragu, ministrul Finantelor: Noile norme de aplicare a Codului fiscal vor aparea in Monitorul Oficial pe 15 martie. Evaluarea poate fi facuta de orice evaluator autorizat, nu numai de membrii ANEVAR

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 13 martie 2016, 15:38 Economie | Finanţe


Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice
Foto: Guvern
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre cele mai importante subiecte ale agendei publice: executia bugetara, banii pentru investitii, comportamentul ANAF, legea darii in plata, indemnizatiile pentru mame, legea salarizarii bugetarilor. Anca Dragu a anuntat ca normele de aplciare a Codului fiscal vor fi publicate in Monitorul Oficial marti, 15 martie, iar evaluarea imobilelor va putea fi facuta de orice evaluator autorizat, nu doar de membrii ANEVAR. Ministrul Dragu a mai anuntat ca Ministerul va publica ghiduri "care prezinta clar si detaliat cum se platesc impozitele pentru persoane fizice si juridice".
 • Intalnirea online s-a incheiat, dar ministrul Finantelor va continua sa raspunda astazi la intrebarile adresate de cititori

Carte de vizita Anca Dragu:

 •     Nov. 2015 - Prezent  Ministrul Finanţelor Publice
 •     Feb. 2013 - Nov. 2015 Analist economic - Comisia Europeană, Direcţia Generală Unitate Economică şi Financiară: Dezechilibre macroeconomice şi Ajustare
 •     Sep. 2001 - Ian. 2013 Economist - Fondul Monetar Internaţional, Biroul Regional pentru România şi Bulgaria, Bucureşti
 •     Aug. 2000 - Aug. 2001 Economist - BNR, Direcţia de reglementare şi autorizare
 •     Oct. 1996 - Iul.1999 Economist - BNR, Direcţia de refinanţare bănci şi operaţiuni de piaţă deschisă
 • 2010 Doctorat în Economie - Academia de Studii Economice, Bucureşti, Şcoala de Finanţe-Bănci. Lucrare: „Mecanisme de asigurare a stabilităţii financiare la nivel internaţional”
 • 2003 - 2006  Absolvent Master - Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti. Specializare: Politici Publice şi Integrare UE. Lucrare: „Integrarea UEM: convergenţă reală şi nominală” ("EMU Accession: nominal and real convergence"​​)
 • 1999 - 2000 Diplomă, studii post-universitare - Universitatea Georgetown, Programul de Burse din Europa Est-Centrală şi Universitatea George Washington, Washington DC “Advanced Studies Program for Visiting Scholars” (Studii avansate dedicate bursierilor străini)
 •  1996  Licenţă în Economie, Specializare: Finanţe - Bănci. Funcţia: Economist


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16455 vizualizari

 • Diaspora (Duminică, 13 martie 2016, 16:06)

  Marius [anonim]

  Buna

  Stiind ca economia este in creștere, creredeti ca romani din strainatate s-ar putea intoarce intr-un viitor, nu prea indepartat, la tara, dar sa aiba o viata decenta?

  Multumesc
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:06)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Romania are nevoie de competentele romanilor din strainatate pentru a pune bazele unor afaceri in Romania dupa reguli europene. Guvernul, prin Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a creionat programe care vizeaza reintoarcerea romanilor.
 • Banii sau viața? (Duminică, 13 martie 2016, 16:07)

  Un cititor [utilizator]

  Bună ziua,
  Primul decret post-revoluționar al FSN a fost cel care a legalizat avortul în Romănia (!). Constatăm acum nu numai un declin demografic accentuat dar și o gravă criză morală în care se află România.
  În ce măsură este justificată, legal și moral, finanțarea întreruperilor de sarcină de la bugetul de stat? Care sunt costurile bugetare cu aceste practici în comparație cu costurile ocazionate de întreținerea copiiilor orfani sau abandonați, stiut fiind faptul că în Romănia se fac în jur de un milion de întreruperi de sarcină pe an?
 • Bugetul Votat in Parlament (Duminică, 13 martie 2016, 16:34)

  un domn [utilizator]

  buna ziua
  va rog sa ne spuneti cand va fi vizibila pe internet executia bugetara - Venituri si Cheltuieli cu respectarea termenor bugetare sau depasirile acestora ? cu aplecare pentru BVC ul adoptat in Parlament. De asemenea sa se evidentieze sau sa se angajeze Raspunderea Guvernamentala pentru incadrarea in tintele bugetare sau neindeplinirea lor
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:08)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Vineri, 11 martie, am lansat platforma privind transparenta bugetara. E cea mai mare baza de date din Romania care cuprinde executia bugetara detaliata pentru circa 13.700 de institutii publice. O puteti consulta la transparenta-bugetara.gov.ro
 • Dupa 26 de ani.....cum si cand?! (Duminică, 13 martie 2016, 16:54)

  lili [anonim]

  1. Datele INS arata ca dupa criza din 2008 salariul mediu la stat a crescut continuu, depasind cu mult salariul mediu in mediul privat(dar si inainte de criza si in timpul crizei si dupa criza situatia a fost la fel!), astfel ca la 31 decembrie 2014, salariul mediu net lunar era următorul: în mediul privat 1.593 de lei, în sectorul public 1.973 de lei, în regiile autonome 2.468 lei.
  Intre timp au mai avut loc cresteri de salarii la stat, chiar anul trecut.
  Cat timp ai salarii mici la privat,acolo unde vedem potentialul de crestere al Romaniei, cum sa avem o Romanie performanta si dezvoltata?
  Noua Lege a salarizarii arata pentru salariul la stat niste cifre si mai mari.
  Cum vedeti asta?!

  2. Cum vedeti situatia companiilor de stat care dupa 26 de ani continua sa faca pierderi uriase, acoperite mereu de la bugetul de stat, desi s-a vorbit de manageri privati, desi BM si CE si FMI au cerut de ani de zile ca aceste companii sa nu mai fie alimentate cu bani de la buget?
  Cand va rezolva Romania aceasta situatie dezastruoasa, pentru ca aceste companii primesc bani de la buget, bani care ar trebui pentru scoli moderne, spitale moderne, autostrazi moderne, salarii si pensii decente, pentru o Romanie moderna?
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:13)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Inainte de 2009, salariile la stat au crescut intr-un ritm accelerat, ceea ce a determinat ajustarea acestora in 2010. Ajustarea a fost temporara, astfel ca taierea de 25% a fost recuperata. In 2015, cresterile salarialae au vizat sectoare-cheie si cu pronuntate deficiente, cum ar fi educatie si sanatate, iar din decembrie 2015 salariile pentru restul angajatilor in sectorul public au crescut cu 10%. In mediul privat, au existat cresteri salariale cel putin similare, iar salariul minim a crescut intr-un ritm mai accelerat. Noua lege a salarizarii in primul rind incearca sa inchida inechitatile din sectorul public, unde, pentru activitate similara, diferite institutiii publice platesc salarii diferite. Implementarea legii va tine insa cont de posibilitatile economice si bugetare, astfel incit sa nu periclitam investitiile publice prin implementarea accelerata a unei legi a salarizarii unitare.
  • r2 (Luni, 14 martie 2016, 13:16)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Situatia financiara a companiilor de stat a cunoscut o imbunatatire in ultima perioada, ca urmare a masurilor de guvernanta corporativa introduse, dar si urmare a relansarii economice in general. Pentru luna februarie avem o reducere a arieratelor in intreprinderile de stat cu circa 600 milioane de lei. Procesul de restructurare si de transparentizare a activitatii acestor companii continua. Este o prioritate a guvernului, iar ministerele de linie iau masuri in acest sens. Prin amendamentele pe care le-am adus la OUG 109, am consolidat rolul MFP pentru monitorizarea implementarii criteriilor de guvernanta, am introdus sanctiuni pentru neaplicarea legii etc.
 • impozite si indemnizatii (Duminică, 13 martie 2016, 17:28)

  Marta [anonim]

  Potrivit dispozitiilor art. 12, alin (2) din OUG 57/2015, indemnizatiile platite conform legii 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in cuantumul cuvenit sau aflat in plata in decembrie 2015.
  Sunt copil urmas de Erou Martir care nu poate munci din motive neimputabile- handicap accentuat cu pierderea definitiva a capacitatii de munca si prin acest articol ati inghetat indemnizatia dupa tatal meu impuscat la valoarea din 2010. Practic de 5 ani nu se respecta cuantumul de 1.1% din salariul brut.
  Puteti sa-mi spuneti va rog de ce aceasta discriminare fata de alta categorii de indemnizatii cand noi urmasii suntem 2079 in toata tara si Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica din Europa?
  De asemnea desi legea 341/2004 stipuleaza "scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pentru autoturisme" si in vechiul Cod Fiscal era acesta prevedere, in Noul Cod Fiscal acesta prevedere este lasata la latitudinea Consiliului Local care trebuie sa dea o hotarare in acest sens. La art. 456 alin. 1 al Codului fiscal (legea 227/2015 – linc) sînt enumerate scutirile necondiţionate la impozitul pe clădiri, printre care cele aparţinînd personalului armatei participant la acţiuni militare în străinătate (litera p), veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război (litera r), foştilor deţinuţi politici şi deportaţilor (litera s). S-au preluat practic prevederile existente în legile legate de militarii care au fost în misiuni în străinătate, veterani de război, foşti deţinuţi politici. S-a omis însă să se preia şi prevederea din legea 341/2004 a revoluţionarilor. La articolul 456 alin. 2 litera j se spune însă că se poate acorda scutire şi pentru locuinţele revoluţionarilor, cu condiţia ca consiliul local să aprobe aceasta. De ce aceasta discriminare fata de celelalte categorii? Multumesc
  • r (Marţi, 15 martie 2016, 14:43)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marta

   Subiectul nu este incident legislatiei fiscale. Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia reglementeaza veniturile obtinute in baza legii 341/2004 ca fiind neimpozabile. Care sunt conditiile de acordare si care este algortimul de calcul al acestor indemnizatii sunt aspecte care fac obiectul legii speciale.
 • sorin@graphicart.ro (Duminică, 13 martie 2016, 18:07)

  Anghelson [anonim]

  Dupa ce guvernul a anuntat ca a modificat normele de aplicare ale noului cod fiscal, in sensul ca proprietarii care detin o locuinta care este si sediu al unei societati comerciale, dar care nu isi deduce cheltuieli aferente functionarii in acel spatiu, NU vor avea de suportat impozite marite, realitatea este ca la directiile de taxe si impozite ale primariilor nu sunt primite formularele completate simplificat asa cum a indicat secretarul de stat Biris, ci tot numai formularele complete. Motivatia este ca respectiva hotarare de guvern, desi aprobata nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. Cum explica dna ministru ca o hotarire de guvern nu este publicata in Monitorul Oficial in timp util pentru a mai produce efecte (formularele trebuiesc depuse pana pe 30 martie)?
  In plus cum este cu putinta ca unul din actele solicitate sa fie un raport de evaluare emis de un "evaluator" autorizat, practic un pfa, care azi poate functiona, maine nu. Cum sunt respectate drepturile proprietarilor care sunt obligati astfel sa primeasca in spatiul aflat in proprietatea lor o persoana care sa il "evalueze". Este guvernul constient ca prin aceasta metodologie practic s-a transformat in agent de marketing al unor entitati private, acesti asa-numiti "evaluatori"?
  Va intra pana la urma in vigoare pana in 30 martie aceasta hotarare de guvern, sau nu?
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:23)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anghelson

   Vineri, 11 martie, au fost aprobate de guvern modificari ale Normelor pentru aplicarea Codului fiscal, care vor fi publicate cel mai probabil pe 15 martie in Monitorul Oficial.

   Se vor folosi aceleasi formulare, dar procedura de declarare este mai clara. Introducerea evaluarii a avut in vedere eliminarea discriminarii intre persoane fizice si juridice (la pers. juridice, impozitarea se facea in baza unui raport de evaluare, iar la pers. fizice - in baza unor norme standard).

   Chiar si in prezent, evaluarea pentru persoane fizice este optionala, dar impozitul ar putea fi mai mic in cazul evaluarii.
  • r2 (Luni, 14 martie 2016, 13:25)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anghelson

   Inca un lucru: evaluarea poate fi facuta de orice evaluator autorizat, si nu numai de evaluatorii membri ANEVAR.

   In plus, fata de vechile prevederi, avem o procedura simplificata privind documentele care insotesc declaratia pentru impozitul pe cladiri.
 • Comportament ANAF (Duminică, 13 martie 2016, 19:16)

  Bianca [anonim]

  Buna ziua,
  Cand se va intampla si de ce este intarziata publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern care simplifica modul de completare a declaratiei/formularului ITL-001 Model 2016, pentru proprietarii de apartamente care au si sediu de firma (SRL) acasa si care nu deduc nici o cheltuiala cu utilitatile in contabilitatea firmei? Declaratiile trebuiesc depuse pana la sfarsitul lunii martie, iar actul normativ nu este publicat in Monitorul Oficial pana acum. In prezent, functionarii ANAF obliga proprietarii de apartamente, aflati in aceasta situatie, sa pregateasca un teanc de acte ale apartamentului si ale firmei, ba mai mult, sunt obligati sa obtina si raport de evaluare ale unor asa-numiti ”evaluatori”, de fapt PFA-uri, care azi exista, maine poate ca nu, dar care au stiut sa faca lobby pentru a obtine obligarea cetatenilor sa se foloseasca de serviciile lor (deloc ieftine, circa 150 euro). Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:23)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bianca

   Vedeti raspunsul de mai sus
 • intrebare (Duminică, 13 martie 2016, 19:34)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  Prin mediul online tot circula opinii potrivit carora firmele mari sunt "obligate" sa se mute cu sediul in Bucuresti pentru ca marii contribuabili sunt obligati sa se inscrie la DGAMC in Bucuresti. De asemenea, chiar daca sediul social nu e in Bucuresti, ca toate contributiile lor sunt platite in conturi de trezorerie din Bucuresti si abia apoi se intorc la bugetele locale- doar partial si la discretia celor care fac politica bugetara (adica guvernul/min Finante). Argumentul e folosit pentru a reclama lipsa descentralizarii.

  Intrebarea mea este daca intr-adevar impozitele marilor contribuabili (impozit pe venit, pe profit, CASS, dividende etc) intra prin conturi de trezorerie din Bucuresti direct la bugetul de stat sau doar inregistrarea veniturilor se face in Bucuresti dar contributiile se platesc si se distribuie la nivel local- acolo unde este sediul social.

  Va multumesc.
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:27)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Impozitele tuturor contribuabililor ajung in bugetul de stat, indiferent de marimea firmei. De acolo se face redisribuirea catre autoritati locale dupa criteriile stabilite prin lege. Asadar, nu exista aceasta obligatie ca o firma mare sa se mute in Bucuresti.
 • schimbare 180 grade anaf (Duminică, 13 martie 2016, 22:34)

  goguleana lugojana [utilizator]

  Doamna ministru,

  cat de complicat ar fi sa schimbam complet paradigma sub care actioneaza azi ANAF? Azi se merge pe principiul "ai gresit? te-am ars"
  Vorbind strict pentru cazul meu de PFA, nu ar fi mai frumos sa putem merge la consultantul fiscal 20 de minute pe an sau contra cost mai mult, sa punem toate cartile pe masa si sa bifam impreuna un formular cu 10-20 de campuri si sa imi spuna ce fac bine si ce nu in activitatea mea? Daca gresesc undeva sa se consemneze acest lucru (avertisment) si apoi sa am un termen de x zile sa corectez probemele?
  Sunt nemultumit, pentru ca in ziua de azi platesc un stat care nu este tranparent dar stie sa imparta amenzi, nu ofera consiliere clara, nu este punctual dar cere punctualitate de la noi (raspunde la cerere cu intarzieri de 4 ani dar amendeaza pentru 10 zile intariziere) etc. In final suntem niste parteneri de afaceri si ar fi corect sa ne tratam reciproc cu respect si nicidecum asa cum se intampla azi, de pe o pozitie de superioritate.
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:31)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui goguleana lugojana

   Sunt intrutotul de acord cu acest comentariu. Noua conducere ANAF vine cu o noua viziune, care pune pe contribuabil in centrul sistemului. MFP a inceput elaborarea unor ghiduri care prezinta clar si detaliat cum se platesc impozitele pentru persoane fizice si juridice. Speram astfel sa venim in sprijinul contribuabililor astfel incat sa crestem conformarea voluntara si sa reducem birocratia. MFP si ANAF sunt parte activa in Comisia pentru taiat hartii, prin care urmarim debirocratizarea procesului. Suntem constienti ca procesul este foarte lung, dar aceste masuri sunt ireversibile si vor avea impact pe termen mediu si lung.
 • Despre fiscalitate si cheltuirea banului public (Duminică, 13 martie 2016, 22:49)

  bigbrother [utilizator]

  Buna ziua,

  - Daca ati putea prelua din alte tari si aplica in Romania un sistem fiscal deja existent, care ar fi acela si de ce?

  Recent ati anuntat un portal in valoare de peste 7 milioane lei care ar trebui sa arate cetatenilor pe ce anume s-au cheltuit banii in institutiile publice si firmele de stat. La o prima impresie si probabil pentru ca este o versiune intermediara, informatiile sunt foarte vagi, cautarea este grea, design-ul arata cel mult modest iar pretul pare a fi extrem de mare pentru preluarea unor informatii (sper ca se preiau in mod automat) si afisarea lor in excel, pdf si html.

  - Ce anume ar trebui sa faca acest portal a.i sa justifice acel pret, care este finalitatea acestui proiect?

  Multumesc
 • loteria bonurilor fiscale (Luni, 14 martie 2016, 3:32)

  Octavian Mogos [anonim]

  Buna ziua!
  Aveti in vedre o reorganizare a loteriei bonurilor fiscale cu scopul cresterii atractivitatii ei pentru populatie, ceea ce va duce si la o scadere a evaziunii fiscale?
  Dat fiind ca la majoritatea extragerilor de pana acum au iesit castigatoare bonuri de valori mari, de ordinul sutelor de lei, ceea ce duce la descurajarea populatie sa ceara bon fiscal pentru cumparaturile de valori mai mici, de pana in 100 lei, va propun urmatorul mod de reorganizare a loteriei:
  - sa fie 3 extrageri, o extragere pentru bonurile cu suma formata dintr-o cifra (1-9 lei), a doua extragere pentru bonurile cu 2 cifre (10-99 lei), a treia extragere pentru bonurile cu 3 cifre (100-999 lei);
  - fondul de premiere actual de 1000.000 lei sa fie impartit in trei fonduri, de 333.333 lei fiecare, aferente celor 3 extrageri;
  - sa se stabileasca maximum 33 de castigatori pentru fiecare din cele 3 extrageri, prin aceeasi metodologie care se foloseste si acum pentru determinarea celor maxim 100 de castigatori.
  In modul actual de organizare a loteriei, extragandu-se 3 bile pentru a forma suma bonului fiscal castigator, sunt favorizati cei care fac cumparaturi de valori mari, de nivelul sutelor de lei, intrucat probabilitatea de a extrage cifra zero ca cifra a sutelor este destul de mica.
  Astfel, printr-o simpla reorganizare a loteriei, fara a mari neaparat fondul de premiere, veti stimula interesul cetatenilor de a solicitat bonuri fiscale pentru toate cumparaturile, indiferent cat de mici sunt sumele cheltuite. Aceasta va duce la diminuarea evaziunii fiscale, pentru ca va creste numarul tranzactiilor pentru care se emite bon fiscal.
  As vrea sa imi raspundeti daca vi se pare interesanta aceasta propunre si daca o veti lua in calcul. Am trimis-o deja prin email la Ministerul Finantelor acum cateva luni, dar nu am primit niciun raspuns. Multumesc.
  • r (Marţi, 15 martie 2016, 14:42)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Mogos

   Am transmis deja propunerea dumneavoastra persoanelor responsabile cu organizarea loteriei bonurilor fiscale. Colegii mei vor analiza sugestiile dumneavoastra si, daca pot fi puse in practica ducand la o mai buna motivare a cumparatorilor sa ceara bonul fiscal, cu siguranta vor fi luate in calcul la o eventuala modificare a legislatiei actuale.
 • Codul fiscal si atitudinea guvernului (Luni, 14 martie 2016, 8:51)

  dinica [anonim]

  Buna Ziua,
  Noul cod fiscal are modificari majore fata de cel vechi.
  Contribuabilul trebuie sa se descurce singur sa afle si interpreteze ce trebuie sa faca in consecinta.
  Pentru o firma mica, care are externalizate serviciile de contabilitate, este imposibil sa afle toate chitibusurile. Trebuie sa te lasi pur si simplu pe mana contabilului.
  Codul este extrem de complicat. Un articol te trimite in lant la alte multe, iar la sfarsit te intrebi daca nu se contrazic.
  Ma asteptam sa primim la firma o brosurica cu ce avem de facut. Spatii publicitare in care sa ni se spuna: Atentie, de maine....
  Atitudinea este tot de prindere si pedepsire, nicidecum de preventie. Trebuie sa va pese si de oameni. Sunt firme mici cu 1, 2, 3 salariati. Nu exista numai multinationale cu o armata de economisti.
  Pe cand o atitudine de colaborare, cand vor fi actiuni de explicare de o larga adresabilitate, ale noului cod fiscal?
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:32)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dinica

   Vezi raspunsul de mai sus
 • Pensionarii de la tara si noul cod fiscal. (Luni, 14 martie 2016, 9:00)

  dinica [anonim]

  1. Soacra mea are un hectar mostenit si dat in arenda. Nu are pensie. Este asigurata pe pensia socrului. Primeste anual doi saci de grau si cateva zeci de lei.
  Codul fiscal zice ca cine are venituri din agricultura trebuie sa plateasca CASS la nivelul salariului minim.
  Nu se specifica nici o limita sau articol referitor.
  Am gasit in alta parte un articol care zice ca daca are mai putin de doua hectare este persoana fara venituri. Din pacate, nu se face nici o legatura intre cele doua articole, si totul este interpretabil.
  2. Daca are o dobanda de 10 lei de la un depozit de 500 de lei, pe care i l-am facut eu, va trebui sa plateasca peste 500 de lei CASS? Aceasta anomalie a vechiului cod a ramas? Am inteles ca fostul sef ANAF este anchetat pentru ca a stopat aceasta aberatie fiscala.
 • Scutire de impozit IT; dar restul lumii? (Luni, 14 martie 2016, 9:08)

  luigi [anonim]

  Cand vom avea un tratament fiscal nediscriminatoriu?
  De ce eu platesc la inginerii mei mii de lei impozit pe luna, iar o multinationala IT nici un leu?

  Mie nu mi se da o sansa de dezvoltare rapida.
 • cresterea consumului (Luni, 14 martie 2016, 9:32)

  Tasnadi Zsolt [anonim]

  Primele statistici aparute pentru anul acesta arata o crestere mare a consumului, dupa reducerea cotei de TVA si o scadere semnificativa a exportului, mai ales pe industrie.

  Cum are gandul ministerul finantelor sa contracareze efectul cresterii consumului, ce masuri aveti de gand sa luati ca cresterea economiei sa nu se bazeze pe cresterea consumului?

  Va multumesc!
  • r (Luni, 14 martie 2016, 13:37)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tasnadi Zsolt

   E necesara cresterea investitiilor si accelerarea reformelor structurale. In ce priveste investitiile, pentru cresterea celor publice noile legi in domeniul achizitiilor publice vor ajuta la accelerarea acestora. Mai mult, in cadrul Ministerului, avem o unitate pentru prioritizarea investitiilor publice in care am selectat 20 de proiecte de investitii mari, a caror realizare o urmarim cu atentie. Masurile de transparenta bugetara si de eficienta in urmarirea folosirii banului public vor avea un impact pozitiv asupra investitiilor publice si, indirect, asupra celor private.
   In ce priveste investitiile private, cresterea increderii mediului privat printr-o predictibilitate fiscala si transparenta are impact nemijlocit asupra deciziilor firmelor private de a creste investitiile in Romania.
 • Impozitare (Luni, 14 martie 2016, 9:37)

  Doina Moldovan [anonim]

  Cum vede doamna ministru modul de aplicare discretionara a impozitarii intre locuintele in care spatiile sunt delimitate pentru activitate economica si cele in care nu sunt delimitate ? Adica, daca am o garsoniera si in contractul de comodat cu firma de la a acea adresa am specificat ca pentru activitate economica folosesc 3 mp, platesc impozit ca pentru nerezidentiale, iar daca nu specific nimic referitor la spatiul utilizat in contractul de comodat, desi desfasor activitate, platesc impozit ca pentru rezidentiale. Mentionez ca in ambele cazuri nu se deduc cheltuieli cu utilitiati si in ambele cazuri se desfasoara activitate economica. Sindura diferenta este delimitarea sau nu a spatiului.. In aceste cazuri, nu putine, cu siguranta trebuiau aduse lamuriri prin completarile la norme, din pacate este cam tarziu..
  • r (Marţi, 15 martie 2016, 14:42)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doina Moldovan

   Dimpotriva s-a incercat stabilirea unui tratament echitabil intre persoanele fizice care utilizeaza spatiul atat in scop rezidential, cat si nerezidential. Modificarea adusa normelor au rolul de a clarifica aspectele sesizate de contribuabili.
 • Dreptul la cariera (Luni, 14 martie 2016, 10:04)

  Sorin [anonim]

  Stimata doamna ministru, as dori sa va intreb daca aveti in vedere sa implementati un mod corect si transparent in care functionarii publici (din MFP si ANAF) care ocupa posturi de executie sa poata sa acceada pe baza liberei concurente catre functiile de conducere vacante. Actualmente aceste posturi sunt confiscate practic si oferite unor persoane pe criterii pur politice ori cu sprijin politic ceea ce face ca ceilalti functionari publici care nu se bucura de un astfel de sprijin sa nu mai aiba dreptul la cariera. Toate acestea se petrec de prea mult timp astfel ca unii (chiar si copii nostrii) inclina deja sa creada ca asa este normal. Aceste practici trebuie sa inceteze daca doriti sa stopati (reduceti) coruptia si sa eficientizati sistemul. Va multumesc.
 • Indemnizații mame (Luni, 14 martie 2016, 10:40)

  GCCTM [utilizator]

  Bună ziua,
  Va rog să ne confirmați în cazul în care modificările legii vor fi aprobate de Cameră cu aplicabilitate de la 1 iulie, daca se va ține cont de data nașterii copilului pentru calcul.
  1. De exemplu daca data nașterii este anterioara mama va beneficia de cei 85%? Eu voi naște la sfârșitul lunii acesteia, iar cele 126 de zile se vor finaliza în 4 iulie, dată de la care voi avea un termen de depunere al dosarului pentru calculare.
  2. Daca o mamă este în CIC deja cu opțiunea de 2/ani se va recalcula cuantumul indemnizatiei pentru perioadă rămasă?
  Multumesc
 • Eficientizare ANAF (Luni, 14 martie 2016, 10:59)

  eugen6215 [utilizator]

  Stimata dna ministru, poate ar fi bine sa dispuneti o analiza a raportarilor(situatiilor) intocmite, deoarece multe nu au legatura cu evidenta fiscala, sunt chiar inutile(in conceptia mea), asa incat o resursa umana importanta, in special de la executare silita este blocata in primele 10-15 zile pentru intocmire.Poate ca cei care le concep si solicita ar trebui sa coboare intr-o unitate fiscala pentru a vedea ce se lucreaza si de ce date dispunem din evidenta.
  Multumesc.
  • r (Marţi, 15 martie 2016, 14:40)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui eugen6215

   Vă mulțumesc pentru sugestie si pentru semnalarea problemei! Intentia mea a fost inca de la inceput sa motivez salariatii sa vina cu sugestii si propuneri de eficientizare a activitatilor lor si sa ii incurajez sa se implice activ in reforma administratiei publice. Orice posibile blocaje trebuie evitate!
 • Mod de calculare salariu (Luni, 14 martie 2016, 11:02)

  Iulian Banica [anonim]

  Buna ziua.D-na ministru de ce se calculeaza salariile pentru functionarii pubici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor in functie de o valoare de referinta de 197.3387RON prevazuta de O.G.NR.64/2006 Avand in vedere ca articolul din O.G.64/2006 care prevede acest lucru a fost abrogat de ce nu se calculeaza in functie de salariul minim pe economie 600 RON cat prevede actuala Lege a salarizarii sau 1250 RON cum va salariul minim.Va multumesc anticipat
  .
 • Preluare model im pozitare microintreprinderi (Luni, 14 martie 2016, 11:05)

  IonutSC [utilizator]

  Credeti ca este o idee buna preluarea modelului de impozitare de la microintreprinderi la nivelul intregii economii ?

  Adica aplicarea unui impozit de 1, 2 sau 3% din cifra de afaceri. Si asa conform raportului consiliului fiscal firmele romanesti platesc in ansamblu un impozit de aproximativ 3%, deci n-at fi un impact bugetar prea mare.

  Avantajele ar fi multiple:

  - de natura economica: s-ar atrage investitii, s-ar crea locuri de munca, etc

  - firmele care activeaza in Ro nu vor mai putea sa isi externalizaze profiturile sau sa isi dimineaze baza de impozitare cu cheltuieli fictive avand in vedere ca vor plati impozit la cifra de afaceri

  - Se elimină subiectivitatea controalelor și astfel se limitează posibilitățile de abuz ale autorităților.

  - se Eficientizeaza activitatea de control fiscal – cu mai puțini inspectori (verificarea impozitului e peste jumătate din munca inspectorilor) se poate combate frauda fiscală pe TVA.

  Multumesc mult,
 • Certificate Verzi persoane fizice (Luni, 14 martie 2016, 11:14)

  Mihaela [anonim]

  O persoana fizica doreste sa vanda certificate verzi obtinute in baza acreditarii de la ANRE ca producator de energie regenerabila pentru instalatia solara de pe acoperisul casei. Le va vinde unei societati care are drept de tranzactionare pentru aceste certificate. Energie obtinuta e in scop personal, pentru reducerea facturii de energie personale, nu pentru comercializare.

  Pentru valoarea incasata pentru certificatele verzi ce obligatii declarative are el sau societatea care le achita?
  Este obligata persoana fizica sa se inregistreze in vreun fel la fisc?

  Precizez ca Anaf nu a dat vreun raspuns la aceste intrebari pe motiv ca sunt prea specifice. totusi, la un eventual control probabil va fi documentat ca sa stie ce declaratii si sume sa imi pretinda... astept in continuare ziua cand indrumarea sa fie facuta chiar si in situatiile mai dificile.
  • r (Marţi, 15 martie 2016, 14:41)

   Anca Dragu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Intrebarea dumneavoastra este complexa si necesita informatii suplimentare privind situatia de fapt asa ca va rog sa o trimiteti pe adresa de e-mail publicinfo@mfinante.gov.ro, insotita de datele de contact ale dumneavoastra, sau eventual adresele depuse de dumneavoastra pentru a solutiona aceasta situatie. O sa o dau in lucru colegilor mei care va pot sprijini in interpretarea legislatiei.
 • impozit si contributii (Luni, 14 martie 2016, 11:35)

  mihaela [anonim]

  pentru persoanele fizice se intentioneaza sa se modifice reglementarile privind stabilirea impozitului sau a contributiilor sociale?
  mod de calcul, cota impozitare etc...
  ramane cota unica?
  multumesc!
 • Comportament ANAF: abuziv si discretionar (Luni, 14 martie 2016, 11:39)

  fdaniel [utilizator]

  1. Cred ca nimeni nu va zice vreodata ca taxele si impozitele sunt prea mici dar nu asta e problema care ma deranjeaza pe mine cel mai mult ci modul discretionar de tratament ANAF.

  Am vazut cazuri in care casa de marcat nu avea ora actualizata cu trecerea la ora de vara si incadrarea acestui fapt era de evaziune fiscala -cu urmarile de rigoare- desi respectivul emitea bon fiscal (si platea impozit, nu pe baza de ora ci pe baza de 25 ale lunii-
  Tot la fel am vazut cazuri de falimentare voluntara cu pierderi de milioane de euro care nu au provocat nici o emotie organelor statului..... Dece? Pentru ca cel cu ora gresita era un amarat de "chioscar" a carui fond de marfa nu acoperea valoarea amenzii iar in spatele afacerii falite statea un politician :(((

  2. Sistemul contabil, in forma in care a evoluat, NU are nici o legatura cu urmarirea activitatii societatii si oferirea de informatii utile proprietarului.
  Este o activitate dedicata aproape in exclusivitate generarii de declaratii (multiple si dublate ca informatie) catre ANAF :( Daca va uitati la ultimul monstru, Decl.394, o sa va dati seama ce volum de munca trebuie sa dedice un PFA acestei activitati; si pe langa asta el mai trebuie sa faca aprovizionare, NIR-uri, sa vanda, sa-si schimbe ora la casa de marcat :(
  Sigur ca are un contabil care sa faca asta, la fel cum are un om care-i face protectia muncii, unul pentru pompieri, unul sa-l ajute cu Revisalul si tot ce tine de camera de munca, contract cu o firma de paza (a carui proprietar e fost militian), etc... a, sa nu uit studiul de securitate fizica (desfiintat de Guvernul Ciolos in 27.12.2015, dar pe care eu, ca un om constiincios/constient nu l-am putut lasa pana in 27.12 ci l-am facut inca din noiembrie)

  P.S. Hotnews: care este "formularul de la sfarsitul articolului" ?
 • Spitale ca in vest (Luni, 14 martie 2016, 11:39)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  Putem avea spitale ca in vest muncind "pe 2 lei" si platind contributii la sanatate de 20 de bani (10% din cei 2 lei)?
 • Moldova (Luni, 14 martie 2016, 11:42)

  Liviu Arhip [anonim]

  Decalajele economice ,cu tot ce atrag după ele, intre proviinciile țării noastre se adâncesc tot mai mult. Cu ce argumente incurajati companiile sa investeasca in jud. Vaslui, de exemplu, când aici nu există nici autostradă, nici aeroport, nici forta de muncă calificată? Declarăm Moldova abandonată?
 • FINANTELE & TEHNOCRATIA (Luni, 14 martie 2016, 11:45)

  Stefan Ivan [anonim]

  Buna ziua,
  Avand in vedere ca tehnocratia reprezinta o elita a profesionalismului, credeti ca acest guvern poate concepe si implementa o lege a salarizarii unitare in care ierarhizarea si liniaritatea de pe aceleasi nivele de functii sa fie principii de baza ? Si daca ati putea implementa pentru salariatii din Romania cota unica medie de impozitare, pentru a creste puterea de cumparare a celor cu salarii mici ?
  Cand isi va platii Statul Roman, prin MFP, datoriile catre proprii cetateni ?
  Va multumesc
 • Contributie CASS (Luni, 14 martie 2016, 12:05)

  Alexandra [anonim]

  Buna ziua,

  Imi puteti spune daca se mai modifica Codul Fiscal cu privire la obligativitatea persoanelor care nu realizeaza venituri de-a plati CASS?

  Multumesc
 • Vanzarea unui cal (Luni, 14 martie 2016, 12:32)

  quiz [anonim]

  Incep cu o intrebare retorica (a nu se contoriza): Ce credeti ca trebuie sa faca o persoana fizica pentru a vande un cal pe care il are in gospodarie, si cu care isi face treaba acasa si la vreun hectar de pamant pe care il lucreaza? Vreau sa spun nimic comercial, ci pur si simplu ce e normal pentru un taran gospodar de la sat.
  Daca inteleg eu legislatia asa cum trebuie:
  -pe langa pasaportul calului si certificatul veterinar, ceea ce nu tine de ANAF, bineinteles, are nevoie sa
  - se inscrie la ONRC si sa isi infiinteze o intreprindere individuala (vreo 200 de lei) pentru a putea impozita vanzarea unui cal in sistem real, dat fiind faptul ca in tabelul cu norma de venit pe cap de animal cabalinele nu apar, deci aplicam sistemul real. Dupa ce am II-ul, trebuie sa obtin atestat de producator de la primarie, deci sa ma inscriu in ceva asociatie, care imi ia vreo 100 de lei. Primesc atestatul, si apoi carnetul de comercializare.
  - Mai am sigur ceva taxe pentru certificatul veterinar, si abia apoi pot vinde acel cal cu linistea sufleteasca de a nu fi pagubit statul cu ceva. Eu taranul cu vreo 2 clase trebuie sa completez foaia din carnetul de comercializare cumparatorului, pentru ca acesta sa poata declara pe CNP-ul meu sau pe codul II-ului achizitia in declaratia 394 cea minunata.
  Si apoi, pentru ca evident, scopul meu nu era de fapt unul comercial: nu am nici herghelie, nici nu traiesc din vanzarea cailor, ci pur si simplu calul imi cheltuia si nu imi producea nimic, ajung sa dau catre 400 de lei ca sa vand un animal, din a carui valoare statul imi mai ia 16%+5.5% cel putin.
  1. Vi se pare corect (moral vorbind, nu dupa cum e legislatia in momentul actual)? Are si Ministerul Agriculturii partea lui de vina, ca el a reglementat carnetul de comercializare, dar se poate sa comunicati intre voi si sa sesizati aberatiile?
  2. Se poate sa ganditi si sa va asumati implicatiile unui act normativ si sa nu puneti cumparatorul de animale sa faca indrumare si/sau politie economica?
 • Sistemul de pensii (Luni, 14 martie 2016, 12:41)

  123_utilizator [utilizator]

  Exista măcar un proiect de plan de măsuri structurale pentru diminuarea deficitului catastrofal al sistemului de pensii? In ritmul actual de evoluție al lucrurilor o sa preferam sa mergem sa lucram afara si pentru siguranța unei pensii.
  2. Inventarierea proprietăților statului roman. Exista vreo intenție in acest sens? Am întâlnit in activitatea mea zeci de societăți comerciale provenite din privatizari dar devenite persoane juridice de drept privat care ocupa terenuri aparținând statului roman fara sa plătească nicio chirie. Am impresia ca situația acestor bunuri a fost pierdută din evidente.
 • formularul 088 (Luni, 14 martie 2016, 12:41)

  GIULIAN BULUC [anonim]

  buna ziua,
  pentru acordarea codului TVA se foloseste un punctaj. cine isi asuma calcularea acestui punctaj si implicit pozitia de a raspunde in instanta in cazul in care face un abuz? care e punctajul ce trebuie obtinut? daca se doreste cu adevarat eradicarea evaziunii de ce se permite cesionarea firmelor fara avizul ANAF? acolo faptele sunt intamplate deja si nu prezumtive ca in cazul infiintari unei firme noi.
 • salarii (Luni, 14 martie 2016, 12:48)

  IONUT [anonim]

  Sarut mana,
  Aceasta lege a salarizarii unitare care este promisa de cca 15 ani si care tine loc de caldura iarna si de aer conditionat vara, în dezbaterile tv. Va rog pe dumneavoastra in calitate de ministru tehnocrat, daca credeti :1. se va aproba vreodata 2. care vor fi cresterile salariale pe ani . 3. pe cati ani se va aplica cresterea salariala. Multumesc.
 • doar o intrebare... (Luni, 14 martie 2016, 12:51)

  ..13 [utilizator]

  Ce o sa faceti daca o sa mai primiti din parlament legi care nu au resursele financiare necesare pentru a fi implementate sau care nu au o analiza de impact asupra bugetului actual /afecteaza grav bugetul ?

  Multumesc!
 • Restituirea taxelor de poluare (Luni, 14 martie 2016, 12:56)

  Cosmin Maris [anonim]

  Restituirea taxelor de poluare către contribuabilii care deţin hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens se face eşalonat, în tranşe anale de 20%/an, pe o perioadă de 5 ani. Această formă de restituire a taxelor de poluare nu este, la rândul ei, conformă cu dreptul Uniunii Europene. În acest sens s-a exprimat şi Avocatul General al C.J.U.E. prin concluziile depuse în cauza Ciup, în data de 18.02.2016 (disponibile şi la adresa http://iaduer.ro/?p=2241 ) Totodată, având în vedere şi declaraţiile oamenilor politici din ultima perioadă, inclusiv ale dumneavoastră, starea economiei naţionale s-a îmbunătăţit astfel încât o măsură de eşalonare pe 5 ani a obligaţiilor consfinţite deja prin hotărâri judecătoreşti nu se mai justifică. Care este poziţia dumneavoastră şi ce intenţionaţi să faceţi în mandatul dvs. în privinţa acestei situaţii creată de puterea executivă de dinaintea dvs., situaţie care afectează grav drepturile cetăţenilor, garantate prin dispoziţiile europene.
 • legea salarizarii unice (Luni, 14 martie 2016, 13:04)

  Marius [anonim]

  Cand preconizati ca va fi finalizata legea salarizarii unice a bugetarilor?
 • Piata Nefiscalizata (Luni, 14 martie 2016, 13:13)

  Bulzan Cristian [anonim]

  Buna ziua,

  1. Care sunt masurile pe care ar trebui sa le ia statul in vederea reducerii pietei nefiscalizate in domeniul bauturilor spirtoase, aceasta ajungand in prezent la 90% ?
  2. Ce se poate face in sprijinul celor onesti care isi platesc taxele, dar care isi vad businessul sufocat de existenta pietei nefiscalizate ?
 • CASS (Luni, 14 martie 2016, 13:16)

  John [anonim]

  Cum a ramas cu plata CASS de catre cei care nu obtin venituri?
 • Deficit bugetar 2017 (Luni, 14 martie 2016, 13:27)

  Alexandra [anonim]

  Comisia Europeană prognozează un deficit bugetar de 3,8% din PIB pentru anul viitor, în condițiile în care nu există schimbări semnificative ale politicilor publice.

  Aveți în vedere luarea unor măsuri, în acest an, care să asigure o reducere a deficitului de anul viitor?
 • reparatii financiare la bugetari (Luni, 14 martie 2016, 13:29)

  Mocanu Nicolae [anonim]

  de ce nu se semneaza de catre Ministrul Finantelor Nota comuna nr.874/02/06/2015 cu Ministerul Muncii pentru aplicarea fara discriminare a Legii 71/2015 si salarizarea la nivel maxim a functionarilor care isi desfasoara activitatea in conditii similare cu cei care detin treapta I de salarizare?
  2-Cunoasteti ca de 5 ani functionarii publici ajunsi la gradul superior sunt incadrati la trapta a III a si nu mai au posibilitate prin lege sa promoveze,lucrand in conditii similare si incasand lunar cu 4 milioane mai putin de cat functii si colegi aflati in plata.
  Nu este o discriminare?
  De ce nu se urmareste indreptarea acestei nedreptati si nu se face o reparatie prin ordonanta de urgenta.

  Cu stima si incredere-un auditor superior care am varsta de 61 ani si nu pot atinge pragul maxim de salarizare din cauza legislatiei.
 • revenire- Bugetul Votat in Parlament (Luni, 14 martie 2016, 14:08)

  un domn [utilizator]

  sarutmana
  nu mi ati raspuns la intrebare. BVC urile mentionate de Dumneavoastra ar trebui sa fie parte din Bugetul Romaniei votat de parlament, la acesta v am cerut lamuriri
 • platitor de TVA (Luni, 14 martie 2016, 14:13)

  Silviu [anonim]

  Buna ziua,

  va rog sa tineti cont ca excluderea de la dreptul de deducere a TVA, respectiv negatia la obtinerea de statut de platitor de TVA, face ca multe firme mici si mijlocii sa fie necompetitive pe piata. Personal, consider aceasta prevedere legislativa ca fiind extrem de nociva, interventionista pe o piata care se vrea concurentiala!
  Din piata reala, va transmit ca ma indrept catre inchiderea afacerii.

  Intrebare: V-ati propus sa reanalizati impactul asupra IMM a aplicarii noului cod fiscal referitor la obtinerea statutului de platitor de TVA? Va rog sa aveti in vedere intreg business-ul pe online altul decat cel generat de catre marile corporatii. Desigur, nu este vorba doar de online, era doar un exemplu unde adaosurile mici nu lasa loc de solutii.
  Nu lasati ca efectele sa produca inchiderea unor firme ca abia ulterior sa se auda si de noi.

  Acesta este un strigat de revolta sau daca vreti de ajutor!
 • Schimbari indemnizatie gravide (Luni, 14 martie 2016, 14:22)

  Vasilica [anonim]

  Bună ziua,
  Va rog să ne confirmați în cazul în care modificările legii vor fi aprobate de Cameră cu aplicabilitate de la 1 iulie, daca se va ține cont de data nașterii copilului pentru calcul.
  1. De exemplu daca data nașterii este anterioara mama va beneficia de cei 85%? Eu voi naște la sfârșitul lunii acesteia, iar cele 126 de zile se vor finaliza în 4 iulie, dată de la care voi avea un termen de depunere al dosarului pentru calculare. Mentionez ca salariul meu depaseste cu destul de mult cei 3400 RON, deja de vreo 2 ani
  2. Daca o mamă este în CIC deja cu opțiunea de 2/ani se va recalcula cuantumul indemnizatiei pentru perioadă rămasă?
  Multumesc
 • Scutire Impozit programator Start-up (Luni, 14 martie 2016, 14:30)

  Daniel [anonim]

  Buna Ziua

  Acum o luna d-nul ministru al Comunicatiilor a declarat ca se pregateste "foarte curand " o extindere a Scutirii Impozitului de 16% pentru programatori IT si la firmele nou infiintate, nu numai cele care au avut activitate in anul precedent.

  Cum ordinul precedent era al MFP mai exact 835/2015, dumneavoastra sunteti in masura sa ne comunicati data exacta a intrarii in vigoare a acestui nou ordin?

  Multumesc anticipat
 • 088 (Luni, 14 martie 2016, 14:33)

  miha70 [anonim]

  Buna ziua. Intrebarea mea este daca o sa scoateti declaratia 088 dintre formularele ANAF. Incalca toata jurisprudenta europeana in materie economica si ingreuneaza accesul la firmelor la deducerea tva care li se cuvine.Multumesc.
 • Clauza de reforma structurala Masterplan Transport (Luni, 14 martie 2016, 14:42)

  Cosma Horatiu [anonim]

  Buna ziua. In domeniul investitiilor din domeniul infrastructurii, cel mai important document care fixeaza prioritatile si executia bugetara in urmatorii 15 ani este Masterplanul General de Transport. Acest document are doua scenarii, unul optimist si unul pesimist. Atingerea celui optimist presupune activarea unei clauze de reforma structurala de 0.5% din PIB intre 2017 si 2020. Ati avut discutii cu Ministrul Transporturilor, domnul Costescu, pe aceasta tema? In opinia dumneavoastra, care credeti ca sunt sansele de reusita ale acestei clauze? Multumesc.
 • Intrebare (Luni, 14 martie 2016, 15:30)

  Stineru Maria [anonim]

  Buna ziua.Se va mentine in legae salarizarii unitare ceel cinci clase de salarizare, astfel incat sa se faca o diferentiere intre ce i cu postliceala si ce i numai cu bacalaureat.Multumesc.
 • Solde militari (Luni, 14 martie 2016, 16:34)

  Razvan [anonim]

  Buna ziua,

  De la 1 Mai 2016 va creste salriul minim pe economie si astfel soldatii vor avea acelasi salriu net ca si subofiterii. Se face ceva pentru a se evita aceasta anomalie? Tin sa mentionez ca subofiterii/maistrii lilitari au studii post-liceale si unii dintre soldati nu au nici macar liceul terminat. Va rog sa raspundeti cu ceva concret si nu cu varianta politica "avem in vedere ca in noua lege a salarizari....." pentru ca stim cu totii ca asta este o "teapa" fiindca in cel mai fericit caz se va aplica peste unul sau doi ani si atunci esalonat pe 5 la 10 ani in timp ce inflatia si taxele au crescut anual. Acea lege nu va reusi sa indexeze salarii ce sa mai zic de marire

  A doua intrebare:

  Cand se va inlatura anomalia din MApN prin care cei ce au avut salrii de merit au ramas cu ele pe viata?
 • Dubla taxare (Luni, 14 martie 2016, 16:49)

  Oana Chirita [anonim]

  Am aflat azi cu stupoare ca, conform art. 463, alin. 2 din legea nr. 227/2015, datorez statului (de fapt, primariei) nu doar chiria aferenta terenului din jurul casei, pe care o platesc cu regularitate la Administratia Fondului imobiliar, ci si un fel de taxa-impozit datorat Directiei Impozite si Taxe Locale. Din cite stiu, atit AFI, cit si DITL apartin de Primaria Bucuresti. Vi se pare normala aceasta forma de dubla taxare? Nu puteti indrepta acest cod fiscal abuziv inainte ca noi, simplii cetateni, sa fim ruinati?
  Va mltumesc, astept un raspuns.
 • Raspunsurile... (Luni, 14 martie 2016, 16:55)

  lili [anonim]

  Cam politice....
  Nimic concret....vom face si vom drege...
 • rugaminte (Luni, 14 martie 2016, 17:23)

  Marta [anonim]

  Va rog frumos, poate Doamna Ministru Dragu sa raspunda si la intrebarea nr 5 care am adresat-o ieri la 17,23 si peste care a sarit...

  Va multumesc anticipat
 • nelamuriri (Luni, 14 martie 2016, 23:55)

  nicoleta [anonim]

  1. modificarile intentionate a fi facute la indemnizatia pentru concediul de ingrijire copil se va aplica tuturor mamelor, indiferent de data nasterii copilului?
  2. de ce la directia de finante pitesti nu se pot achita impozitele, CASS folosind cardul bancar?
  3. de ce ministerul finantelor publice nu a incheiat cu toate bancile, conturi tranzitorii care sa permita persoanelor fizice autorizate sau persoanelor fizice, achitarea taxelor, impozitelor direct din conturile pe care acestea le au la o banca din tara?spre ex nu exista aceste conturi tranzitorii la brd ci numai la bcr, international commercial bank si banca feroviara romana
  4. cum face dovada asigurarii in sistemul de sanatate un PFA care are numai calitate de PFA nu si de salariat, in conditia in care a achitat CASS anticipat pe tot anul 2016 in baza declaratiei 260? deci cu ce document se va prezenta la medic?
  5. un PFA care trebuie sa achite cota de CAS conform noului cod fiscal valabil de la 01.01.2016, nu a primit pana la aceasta data, declaratia cu suma pe care ar trebui sa o achite anticipat pe 2016? ce are de facut in aceste conditii, pentru a evita plata penalitatilor de intarziere din vina ANAF care nu a emis declaratia.
  6. ce are de gand sa faca ministerul finantelor impreuna cu ministerul muncii, referitor la aplicarea discriminatorie a legii 71/2015 care a dus la un val de procese intentate de functionarii publici institutiilor publice; instantele dau verdicte diferite
  7. va da acest guvern legea salaizarii?
 • intrebare (Marţi, 15 martie 2016, 8:32)

  lili [anonim]

  Dna Dragu a dat cateva raspunsuri vagi si a plecat?!
  Ce discutie on-line e asta?!
  Nimic nu ramane in urma acestei discutii... nu e OK deloc.
 • prostii de ministru (Marţi, 15 martie 2016, 9:26)

  razvanmatei [anonim]

  poate ar trebui sa fie informata sau sa stea la cutie daca nu cunoaste problemele. ex pentru raportul de evaluare e nevoie de o recipisa emisa de ANEVAR care o emite doar membrilor ANEVAR deci cine paote intocmi rapoarte de evaluare ? in plcu ne poate explcia cand se va modifica ITL01 in conformitate cu noile norme ? in data de 31.03 pe-nserate ? actualul formualr nu corespunde normele daca tot nu site doamna ministru.
 • plata CASS (Marţi, 15 martie 2016, 16:27)

  Dana SV [anonim]

  Buna ziua,
  Beneficiez de Legea 189/2000.As vrea sa stiu de ce se retine contributia de asigurari sociale de sanatate,daca in noul Cod Fiscal,Titlul V,cap III,art154,al.1c este stipulat faptul ca sunt exceptate de la plata CASS si persoanele beneficiare ale legii.
 • evaluator autorizat (Marţi, 15 martie 2016, 22:33)

  florin [anonim]

  Stimata Doamna Ministru,
  referitor la declaratia Dvs, precum ca " Evaluarea poate fi facuta de orice evaluator autorizat, nu numai de membrii ANEVAR" va aduc la cunostinta urmatoarele aspect:
  -profesia de evaluator este reglementata in Romania de OG 24/2011. Prin aceasta se prevede ca : ART. 1 ALIN 3 "Asociaţia (ANEVAR) este autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România. Asociaţia reprezintă interesele profesiei de evaluator autorizat la nivel naţional şi internaţional."
  De asemeni va aduc la cunostinta si prevederile complementare din legea 14 / 2013 care prevede:
  5. La articolul III punctul 3, articolul 7 va avea următorul cuprins:
  “Art. 7. – Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activităţile de audit financiar, consultanţă fiscală şi evaluare numai după dobândirea, în condiţiile legii, a calităţii de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat, după caz, şi înscrierea ca membri în organizaţiile care coordonează profesiile liberale respective.”
  Art. II. – Ordonanţa Guvernului nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 2 septembrie 2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, se modifică după cum urmează:
  – La articolul 30, litera d) va avea următorul cuprins:
  “d) expertiză contabilă, audit financiar, reorganizare judiciară şi lichidare, precum şi consultanţă fiscală. Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de evaluator pot efectua activităţile de expertiză contabilă, audit financiar, reorganizare judiciară şi lichidare, precum şi consultanţă fiscală, numai după dobândirea, în condiţiile legii, a calităţii de expert contabil, auditor financiar, practician în insolvenţă sau consultant fiscal, după caz, şi înscrierea ca membri în organizaţiile care coordonează profesiile liberale respective.”
  Cu stima,
 • intrebare (Miercuri, 16 martie 2016, 14:44)

  Adi FARTADE [anonim]

  BUNA ZIUA!
  Detin in prezent un PFA pentru care platesc anticipat contributia la sanatate pentru 2016! Din 2012 pana anul trecut inclusiv am platit cu retinere la sursa contributiile! Intrebare -Cat mai dureaza pana se va face compensare la sanatate pt anii 2013 si 2014 ..(Suntem in .....2016!!!) tinand cont ca d.voastra(STATUL) imi luati impozit anticipat pe 2016!!!
 • Publicare HG modificare norme Cod Fiscal (Joi, 17 martie 2016, 17:27)

  juliandumitru [utilizator]

  Hotarârea privind modificarea Normelor pentru Codul Fiscal a fost aprobată de Guvern vineri 11 martie, ați promis că pe 15 se publică. Mâine se împlinește o săptămână și... nimic. Formularul ITL 001 trebuie depus până pa 31 martie.
  Chiar nu poate face nimeni ceva să urgenteze publicarea în M.Of.?
  Chiar nu vă pasă de contribuabilii care vor trebui să se umilească din nou stând la cozi interminabile la ghișeele ANAF?
 • impozitarea locuintelor (Vineri, 18 martie 2016, 10:22)

  Botos [anonim]

  In cazul in care un spatiu cu destinatia de locuinta este inchiriat de catre o persoana fizica (care nu locuieste in acea locuinta) unei persoane juridice care-si desfasoara in acel spatiu activitatea si deci achita si utilitatile aferente, impozitul se majoreaza chiar daca proprietatea este a persoanei fizice (fara nici o legatura cu persoana juridica), care plateste deja impozit pe venit pentru chiria respectivei locuinte si impozitul aferent proprietatii?
 • Impozit cladire destinatie mixta (Vineri, 18 martie 2016, 10:49)

  Cristi [anonim]

  Zilele trecute doamna ministru ne spunea ca se asteapta ca pe 15 martie sa fie publicate in Monitorul Oficial completarile la Codul Fiscal, astazi suntem in 18 MARTIE si inca nu s-au publicat!! De ce intarzie atat de mult publicarea acestor norme si cand se vor publica in MO?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by