Doi din trei antreprenori romani cred ca in in maxim 10 ani Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri, potrivit celei de-a patra editii a Barometrului antreprenoriatului romanesc, care indica o crestere de 11 puncte procentuale a optimismului fata de anul 2015.

Principalele informatii:

  • Reducerea cotei TVA - cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an
  • Antreprenorii din Romania muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere
  • Scaderea impozitarii muncii - cea mai asteptata masura fiscala
  • Accesul la finantare s-a imbunatatit in ultimul an

Barometrul antreprenoriatului romanesc, realizat de EY Romania in parteneriat cu Raiffeisen Bank, arata ca procentul celor mai pesimisti dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, dupa o scadere de 14 puncte procentuale. Acestia se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor in mai mult de 30 ani.

"Evolutiile pozitive pe care le evidentiaza noua editie a Barometrului antreprenoriatului romanesc reprezinta o veste foarte buna pentru intreg mediul de afaceri local. Ca si companie care sustinem dezvoltarea antreprenoriatului in Romania, aceste semnale ne valideaza increderea in directia catre care merge antreprenoriatul romanesc si speram ca aceste evolutii sa se accelereze in urmatorii ani", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania, citat intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Studiul analizeaza raspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenti conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de euro, in timp ce alti 45% dintre respondenti se regasesc in intervalul 1-10 milioane euro. 10% din companii au o cifra de afaceri mai mica de 1 milion EUR. Studiul are la baza un chestionar aplicat in perioada 28 martie - 20 aprilie 2016.

  • Principalele concluzii ale barometrului (sursa - EY):

Lipsa unui cadru fiscal si legislativ clar si stabil - cel mai important obstacol

70% dintre respondenti indica lipsa unui cadru fiscal si legislativ clar, corelat si stabil, dublat de birocratie si atitudinea neconstructiva a reprezentantilor institutiilor statului fata de afacerile private ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania.

Perceptii majoritar pozitive in privinta evolutiei mediului de reglementare si fiscalizare

Pentru prima data in ultimii patru ani antreprenorii percep o tendinta majoritar pozitiva in privinta evolutiei mediului de reglementare si fiscalizare.

Daca in 2014 doar 12% dintre respondenti vedeau o tendinta pozitiva referitoare la acest aspect, iar in 2015 doar 20%, in 2016, 51% dintre respondenti percep o imbunatatire a mediului fiscal si de reglementare. Practic, tendinta s-a inversat fata de editia 2015, cand 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Reducerea cotei TVA - cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) considera reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca si reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai buna masura fiscala introdusa in ultimul an. La distanta apreciabila urmeaza scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenti) si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre raspunsuri).

Nicio masura semnificativa in privinta facilitarii efortului de conformare

Cu totul altfel stau lucrurile in domeniul masurilor care fac viata mai usoara antreprenorilor din punctul de vedere al birocratiei si al efortului de conformare cu legislatia in vigoare. Cei mai multi antreprenori (42%) spun ca nu a existat nicio masura semnificativa in aceasta zona de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenti au indicat o oarecare imbunatatire a sistemului public administrativ si masuri de debirocratizare.

Scaderea impozitarii muncii - cea mai asteptata masura de ordin fiscal

Antreprenorii indica scaderea impozitarii muncii pentru angajati si angajatori ca fiind masura care i-ar ajuta cel mai mult in domeniul reglementarii si impozitarii (31%), urmata de asigurarea stabilitatii mediului de reglementare (26%), simplificarea legislatiei (20%) si reducerea fiscalizarii veniturilor si profiturilor companiilor (15%).

Antreprenorii din Romania muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere

Cei mai multi antreprenori cu experienta dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce indica faptul ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania si la fel de mult ca antreprenorii romani aflati la inceput de drum. Desi cei mai multi dedica 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depasesc limita celor zece ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 16 ore de munca in fiecare zi.

62% dintre antreprenori considera ca accesul la finantare s-a imbunatatit in ultimul an

Evolutii pozitive a inregistrat si accesul la finantare. Procentul antreprenorilor care spun ca accesul la finantare s-a imbunatatit in anul 2015 s-a dublat fata de anul 2014, dupa o dublare si in 2014 fata de 2013. Daca in 2014 el se situa la 16% si in 2015 la 30%, in 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre raspunsuri. Aceasta tendinta indica o imbunatatire treptata in ultimii ani a finantarii afacerilor.

40% intentioneaza sa acceseze credite bancare in urmatoarele 12 luni

In urmatoarele 12 luni, cei mai multi antreprenori se vor orienta catre creditele bancare pentru a-si finanta cresterea (40% dintre respondenti). La mare distanta urmeaza surse de finantare precum creditul furnizor (21%) si fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat si fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, in timp ce bursa de valori si sistemele alternative de tranzactionare se situeaza la 1% dintre raspunsuri.

"Ne bucuram ca editia din acest an a barometrului reflecta o perceptie pozitiva a antreprenorului matur asupra factorilor care sustin antreprenoriatul. Acest fapt poate constitui o premisa pentru ca pe termen lung si importanta in economie a companiilor medii si mici sa ajunga la maturitate, respectiv sa creasca progresiv catre media europeana. In prezent, acestea au o contributie de aproximativ 45% la PIB in Romania, fata de 60% in UE. Actiunile noastre vor sustine materializarea acestei premise", a declarat Cristian Sporis, Vicepresedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.