Lira sterlina a cazut luni la un nou minim al ultimilor doi ani fata de euro, continuand sa fie sanctionata de incertitudinile politice si economice legate de votul in favoarea iesirii Marii Britanii din UE, scrie AFP.

In jurul orei 09,20 GMT (11,20 la Paris), lira a cazut la 83,26 pence pentru un euro, sub pragul atins vineri si care constituia deja un minim de la inceputul lui aprilie 2014.

Lira a pierdut acum peste 9% din valoarea sa fata de euro, dupa anuntul Brexit, la referendumul de joi.

Si in fata dolarului, lira ramane sub presiune, evoluand aproape de cel mai redus nivel al ultimilor 30 de ani (1,3229 dolari pentru o lira) atins vineri.

"Lira ramane sub presiune si rata randamentului obligatiunilor britanice pe zece ani a cazut sub 1% pentru prima oara, aratand ca pietele iau in calcul posibilitatea unor noi masuri de relaxare monetara considerabile ale Bancii Angliei (BoE) in saptamanile si luni viitoare", crede Michael Hewson, analist la CMC Markets.

O reducere a dobanzilor de interventie din partea BoE ar face lira si mai putin profitabila si ar afecta din nou atractivitatea sa. Iar noi rascumparari de active, care ar putea stimula activitatea economica prin injectia de lichiditati in sistemul financiar britanic, ar putea afecta ca efect colateral diluarea valorii monedei britanice.