Comisarul european pentru Afaceri economice si Financiare, Pierre Moscovici, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca previziunile de iarna ale Comisiei Europene indica faptul ca Romania va rata tinta de deficit bugetat atat in acest an cat si in 2018 si a precizat ca asteapta din partea Guvernului de la Bucuresti "anunturi credibile" legate de "masurile necesare pentru a asigura incadrarea in pactul" de stabilitate bugetara.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Inregistrarea video a conferintei poate fi urmarita aici (minutul 7).

"Va informez ca am trimis o scrisoare autoritatilor romane pentru a sublinia riscul de depasire a pragului de deficit in acest an si anul viitor", a spus Moscovici, intr-o conferinta comuna de presa cu Valdis Dombrovskis, vicepresedinte CE pentru euro si dialog social. Conferinta a fost prilejuita de Semestru european - pachetul de iarna privind progresele realizate de statele membre in domeniile social si economic.

Potrivit lui Moscovici a precizat ca estimarile de iarna ale Comisiei indica un deficit de 3,6 % din PIB in acest an si, daca se mentin actualele politici, de 3,9% din PIB in 2018.

Aceste dezvoltari provin dintr-o serie de reduceri de taxe combinate cu majorari de salarii si pensii, a subliniat Pierre Moscovici.

"Am indemnat autoritatile (romane) sa anunte in mod credibil, in timp util inainte de estimarea de primavara, masuri necesare pentru a asigura incadrarea in pactul bugetar", a afirmat Moscovici.

De notat ca aceste declaratii ferme vin dupa ce ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a fost la Bruxelles la inceputul acestei saptamani unde a discutat exact cu Valdis Dombrovskis si cu Pierre Moscovici despre evolutiile macroeconomice ale Romaniei si bugetul pentru 2017.

Reamintim ca premierul Grindeanu a promis in mai multe randuri ca deficitul bugetar va fi mentinut la nivelul de 3% sau sub aceasta cifra in 2016.