E oficial: patronii vor plati CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru angajatii part-time / Exceptiile de la regula sunt angajatii cu mai multe contracte, studentii, ucenicii pana la 18 ani, persoanele cu dizabilitati

de Red. Economic     HotNews.ro
Joi, 20 iulie 2017, 18:46 Economie | Finanţe


CAS majorata la angajatii part-time
Foto: DreamsTime
Angajatorii vor plati incepand cu luna august contribuțiile pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariatii cu contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord, potrivit unui comunicat al Guvernului. Exista insa cateva exceptii de la regula, una dintre ele fiind angajatii care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut din mai multe contracte individuale de muncă.

Modificarea Codului Fiscal se face prin ordonanță de urgenta, urmând ca noile reglementări să intre în vigoare la 1 august și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

Iata lista completa de salariații exceptati de la decizie:
 • Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;
 • Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
 • Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;
 • Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
 • Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

Cum justifica executivul aceasta decizie? "Noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților", potrivit comunicatului citat.

In acest moment, potrivit statisticii prezentate de Executiv, există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial, iar 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă  cu timp parţial. Aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2818 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  PSDul pedepsește românii (Joi, 20 iulie 2017, 20:12)

  Nyk1 [utilizator]

  Și nu are curajul să impună măsura corectă pentru a mări încasările la buget: obligativitatea plății contribuțiilor pentru toată lumea, chiar și pentru cei care trăiesc în străinătate. Ca-n USA, idolul nostru. La un program de 8 ore/zi în străinătate, dacă sunt cetățeni români, să plătească contribuțiile echivalente unui minim brut pe economie în RO. Adică nu mai mult decât banii de buzunar pe câteva zile câștigați în alte țări UE precum Franța, Germania, Austria.

  Nu este corect ca, după ce au beneficiat gratuit de sistemul de educație și de cel de sănătate, unii români să plece în străinătate fără să contribuie nimic țării care i-a format profesional, lăsându-și părinții și bunicii în România - pe principiul că doar sunt suficienți fraieri în RO care să-i țină în spate pe aceștia din urmă prin contribuțiile la fondul de pensii!

  Iar „stranierii” care nu binevoiesc să contribuie benevol, să li se tragă sumele datorate în situațiile în care efectuează orice tip de tranzacții imobiliare, că doar mai au câte un apartament, o casă prin RO!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by