Compania de consultanta PwC avertizeaza ca schimbarea regimului CAS si CASS ar putea provoca scaderea salariilor. Lia Olguta Vasilescu: Nici un salariu nu va scadea, ci vor creste
"România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt Stat Membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.
"Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor. Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, adăugă Mihaela Mitroi, de la PwC.
"E normal sa fie speriati daca cineva se ocupa sa ii sperie. Si daca trec contributiile la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, ca si contributiile care scad la 35%, netul angajatul creste cu 17%", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Antena 3.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
chiar si un ase-ist pwc ar trebui sa poata intelege asta!
Ai vorbit doar de salariul brut. Hai sa vorbim de COSTURILE cu angajatul.
La un salariu brut de 3000 de lei avem asa:
salariu net: 2104 RON
cheltuieli totale ale angajatorului: 3691 RON
Angajatul vede pe fluturasul de salariu 3000 RON cand defapt angajatorul plateste pentru munca angajatului 3691RON.
Ceea ce vor ei sa faca este sa mute acei 691RON din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.
Avem doua scenarii acum:
1. Angajatorul NU modifica salariul brut
2. Angajatorul modifica salariul brut
1. Angajatorul NU modifica salariul brut
La un salariu brut de 3000 de lei avem asa:
salariu net: 2104 RON - 691RON = 1413RON
cheltuieli totale ale angajatorului: 3000 RON
==> angajatorul castiga 691RON in plus pentru fiecare angajat
==> angajatul primeste un net mult mai mic
2. Angajatorul modifica salariul brut
Salariul brut se modifica de la 3000 la 3691RON
salariul net: 2104RON (+/- cativa lei pentru ca aceste calcule nu sunt fixe)
cheltuieli totale ale angajatorului: 3691RON
==> angajatorul nu pierde si nu castiga
==> angajatul nu pierde si nu castiga
Angajatorul nu are nici un motiv economic sa NU creasca brutul angajatului.!!!
Nivelul contributiilor trebuie ajustat astfel incat net-ul sa nu fie modificat. E posibil ca scaderea de la 39% la 35% sa nu fie de ajuns si sa fie nevoie de o scadere mai mare dar asta este cu totul o alta discutie!!!!
Daca nu vrea, vorba unui clasic in viata "Ghinion"
Unii zic ca patronii o sa profite. Si-ar dori dar nu pot. De ce? Sunt 2 tipuri de angajati (infunctie de domenii si cum se prezinta cererea-oferta de munca in prezent).
1. Cei care castiga putin, in zona minimului pe economie. Aia n-au puterea de negociere, patronul vin si zice "ca tine gasesc pe toate gardurile". Aici se rezolva usor, statul va creste mnimul pe economie.
2. Cei care au salarii mai mari pentru ca din start au o oarecare putere de negociere, in mo0d normal suficient ca totul sa ramana la fel.
De altfel se pierde din vedere un aspect. Daca e sa se faca asa ceva acum e un moment foarte bun. E chiar cel mai bun moment de la revolutie pana acum. De ce? Pentru ca avem somaj mic, angajatorii se bat pe angajati.
Angajatorul care incearca sa profite de situatie isi va pierde angajatii, altii abia asteapta sa ii angajeze. (iar la necalificati, dupa cum am spus, cresterea salariului minim va rezolva problema)
Legea spune ca dispare o taxa platita de angajator si creste alta aplicata salariatului.
Ideea ta cu modificarea salariului minim este excelenta. Sa-l faca 8000 de lei. De la Olguta.. fara numar!!
Daca salariul creste cu cei 22.75% care reprezinta contributia angajatorului in viitor vei avea 4000*1.2275 = 4910 lei brut. Din acestia platesti 35% contributii la pensie si sanatate, adica 1718. Daca din diferenta platesti impozit 10% (319) iti mai raman 2873 lei adica plus doar 67 de lei sau 2.4%.
Daca insa impozitul ramane 16% (aici bate PwC) vei plati 511 impozit, iar salariul net va fi 2681, mai mic cu 125 de lei sau 4.5 %.
Iata ca este posibil sa creasca salariul brut, sa scada contributiile si totusi sa castigi mai putin sau, daca vrei, PSD-ul sa fure fraierul.
Conform cu matematica pe care o stiu eu, un momentul in care creste salariul brut cu vro 25% (pentru ca se muta contributiile angajatorului la angajat), daca e sa pastrezi aceleasi cote de contributii platesti mai mult.
Exemplu simplu, fara sa discutam de bonuri de masa, deduceri, ca sa nu complicam excelul:
http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calca2&suma=10000&bonuri=0&fBaza=1&nrpers=0&impozabil=1&sporProc=0&sporFix=0&sporProcNeimp=0&sporFixNeimp=0&condmunca=0
Intial salariu brut de 10.000 presupunea costuri de 2300 angajator. Daca trecem cei 2300 la salariul brut si aplicam aceleasi cote de impozitare, adica 39.5, vom avea neplacuta surpriza sa vedem ca platim 4858.5 contributii plus 1190 impozit, adica salariul net scade de la 7014 la 6250. Ca sa iasa acelasi net, ar trebui ori sa scada contributiile de la 39.5% la 32% fie sa scada impozitul pe venit la 5.7%, fie cite ceva din ambele. Daca se scad cotele la 35% si impozitul la 10%, netul ajunge la 7195, adica o crestere de 2.5% la net. Nu-i asha ca e fain sa anunti cum ai scazut contributiile cu 4.5% si impozitul de la 16 la 10% si sa dai de fapt 2.5%???
Astea fiind zise, te sfatuiesc sa te informezi mai atent tura viitoare cind simti nevoia sa te dai destept.
Scadem contributiile si impozitul astfel incat salariul net sa poata ramane la (aproximativ) aceeasi valoare.
Faptul ca ei vor spune:" am scazut contributiile si impozitul" cand defapt au dat cu o mana si au luat cu cealalta e o alta mancare de peste.
Faptul ca angajatul va vedea EXACT banii pe care angajatorul ii plateste va fi o masura extrem de benefica.
In rest e o modificare pur cosmetica (atit timp cit salariul net rezultat e acelasi).
Acuma platesti X% din brut tu, si Y% din brut firma. Olguta vrea sa platesti tu X%+Y% din brut. Problema e ca pt ca tie sa iti ramana acel net care il ai acuma, brutul va trebui sa creasca cu mai mult decat platea firma, pentru cele 2 procente se aplica acuma unei cifre mai mari. Pentru ca contributia sa ramana aceeasi cele procente trebuie sa scada si ele, pentru ca acuma se aplica unei sume artificial mai mari
PSD taie salariile angajatilor din mediul privat, cei care muncesc!
https://www.news.ro/economic/deloitte-in-patru-scenarii-din-sase-privind-transferul-contributiilor-la-angajat-salariile-nete-scad-daca-angajatorii-nu-majoreaza-valorile-brute-1922402228002017071617114963
si vor mai creste, ca doar de aia sunt inscrisi in P$D.
PricewaterhouseCoopers (PwC) este o firma multinațională care anul trecut a avut încasări de 35.9 miliarde dolari, sau pe ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova, specializarea româno-italiană ?!
Conform CV-ului public, Lia Olguța Vasilescu a absolvit si Colegiul Național de Apărare în 2001. În 2007, a obținut un doctorat în Sociologie la Universitatea București. Din 2009, este lector asociat la Universitatea de Vest din Timișoara. Lia Olguţa Vasilescu face politică de la 16 ani cand a intrat în politică, în Partidul România Mare. Trei ani mai târziu, Vasilescu, ajunsă deja la 19 ani, devenea preşedintele Organizaţiei de Tineret România Mare Dolj.
cand are timp sa profeseze la Universitatea de Vest Timisoara?
Prin mutarea contributiilor la angajat, salariul brut screste cu 20-25%. Si in mod evident procentele datorate azi de angajator, mutate la angajat la un salariu brut cu 20% mai mare vor genera valori de contributii cu 20% mai mari. Deci ori se micsoreaza cotele de impozit corespunzator, ori obligam firmele sa suporte diferenta de impozit, ori salariatul ia teapa. Acu nush daca Olguta pricepe fineturi din astea, da' matematica asha zice.
N-ar fi fain sa auda bugetarul ca i-a crescut salariul cu 25% si cind se uita in cont vede ca i-a scazut cu 5%??? M-ash prapadi de ris.
Este adevarat ca daca angajatul nu va mari salariul brut atunci in urma acestor modificari salariatul va castiga mai putini bani "in mana" dar angajatul nu are nici un motiv sa faca acest lucru pentru ca nu are nici un cost in plus
important e ca in 2020 cand avem alegeri, romanii sa iasa la vot
Tu, ca ministru, fara pregatire in domeniu (studiile pe care le are sunt irelevante in acest caz, a ajuns in functie pe criterii pur politice), cum poti sa contrazici afirmatiile respective?
Iti asumi responsabilitatea si iti vei da demisia daca ceea ce spune firma de consultanta financiara chiar se va intampla?
Din punctul meu de vedere aceasta masura este cel mai bun lucru care poate fi facut astfel incat ANGAJATUL sa poata vedea CLAR si CONCIS cati bani plateste ANGAJATORUL pentru serviciile sale si din aceasta suma cati bani se duc la stat!!!
"Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%"
Corect dar gresit. Angajatorul este nevoie sa creasca brutul astfel incat angajatul sa castige aceeasi bani ca si inainte dar angajatorul NU ARE NICI UN COST IN PLUS!!!!
Sunteti prosti?
Angajatul NU ARE NICI UN COST IN PLUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Faptul ca in momentul de fata angajatorul plateste 1000 de lei contributiile pentru angajat iar aceste contributii vor fi nevoite sa fie platite de angajat de anul urmator nu schimba cu nimic COSTUL ANGAJATORULUI!!!! Daca angajatorul decide sa nu mareasca brutul atunci ANGAJATORUL castiga 1000 de lei in plus. Daca angajatorul decide sa mareasca brutul atunci ANGAJATORUL nu castiga si nici nu pierde!!!
In acest moment angajatorul are costuri ascunse cu fiecare angajat!!! Trecerea contributiilor dintr-o parte in alta nu implica costuri aditionale!!!!
Terminati dracu cu informatiile acestea de tot rahatul!!! Sunteti tampiti sau ce???
Olguta este o magarita comunista
Acum salariatul plateste contributii de 413 lei si impozit pe venit de 334 lei. Ramane cu 1.753 lei.
After, salariatul plateste contributii de 875 lei si impozit pe venit de 163 lei. Ramane cu 1.462 lei.
Concluzia?
Olguta e proasta. De bubuie. Si la fel toti cei care au votat PSD.
Angajatul ar vedea cu adevarat cati bani produce si cat de multi bani se duc cu adevarat la stat.
Doar nu credeti ca angajatorul ar ramane cu bani mai multi? :)
Pe de alta parte, daca pwc va fi tinta unui control ANAF in viitorul apropiat sa nu ne miram...
- statul pe hartie tot atat incaseaza daca taxele doar se muta de la angajator la angajat
- firmele nu sunt mai profitabile daca trebe sa mareasca brutul, deci statul nu ar incasa mai mult de la ele din alte taxe a la impozit pe profit de ex.
- angatii raman tot cu banii aia pe hartie daca chiar creste brutul, deci nu o sa cheltuie mai mult, deci statul nu incaseaza mai mult din TVA & stuff. Daca impozitul chiar scade la 10%, cresterea consumului aparent oricum nu se vede proportional in incasari mai mari, deci tot e tristete la buget