Modificarea majora a platii TVA naste controverse: Cei mai mari investitori romani si straini avertizeaza ca firmele vor avea probleme de cash-flow
"CDR a sesizat Guvernului ca propunerea legislativa de introducere a sistemului privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate - trezorerie, institutii de credit si ANAF - si a solicitat consultarea prealabila a Comisiei Europene si efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile si beneficiile aferente tuturor partilor implicate. CDR sustine fara echivoc lupta impotriva evaziunii fiscale, dar in masura proportionala si fara a genera povara administrativa suplimentara", se arata intr-un comunicat al CDR, citat de Agepres.
Reamintim ca Guvernul vrea sa oblige firmele inregistrate in scopuri de TVA ca, de la 1 octombrie 2017, sa-si deschida cate un cont pentru plata taxei pe valoare adaugata (TVA), potrivit uui proiect de ordonanta prin care Ministerul Finantelor vrea sa instituie sistemul "split VAT in Romania. Proiectul prevede si amenzi pentru cei care incalca oligatiile de plata a TVA prin acest sistem.
Guvernul vrea sa introduca acest nou sistem pentru a diminua evaziunea fiscala.
O analiza StartupCafe arata ca firmele care cumpara bunuri si servicii au obligatia de a plati catre furnizori/ prestatori intreaga contravaloare a achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA aferenta, prin virarea intr-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, in numerar/substitute de numerar, instrumente de plata etc.
Guvernul se plange ca furnizorii sau prestatorii incaseaza astfel TVA aferenta operatiunilor taxabile efectuate, dar ca nu intotdeauna platesc catre bugetul de stat taxa datorata, utilizand sumele incasate cu titlul de TVA de la clienti in alte scopuri.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) este formata din reprezentanti ai investitorilor romani si straini in Romania, fiind condusa de un Consiliu Director format din presedintii si vicepresedintii a sase asociatii de business: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), Camera de Comert Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
E clar ca toti astia care scornesc toate tampeniile de genul asta ori habar nu au de piata si cum sa scoata bani de pe urma firmelor, ori sunt rau intentionati sau pur si simplu idioti.
Ma simt in zona crepusculara, condus de zombie cu juma' de creier...
Una din marile probleme ale economiei romanesti este subfinantarea si lipsa investitilor. Deci o masura exact pe dos.
O firma care face o investitie initiala, pana acum finanta din propriul buzunar TVA-ul, si spera sa il recupereze in timp din vanzari. Asta deoarece nici-o firma nu are curajul sa-si ceara dreptul legal de a cere rambursare de TVA, pentru ca se trezeste automat cu controale si represalii.
In alte tari, normale, TVA-ul recuperat de la stat este privit ca un instrument de finantare a companiilor. Afaceristii sunt indemnati de stat sa-si recupereze TVA-ul pentru a avea cash-flow.
De acum incolo in Romania nu-ti vei putea recupera nici in timp TVA-ul, pentru ca cel incasat va fi blocat in cont pentru achizitii viitoare. Deci pentru firmele romanesti orice investitie va deveni din start cu 19% mai costisitoare.
Ce inseamna asta pentru competitivitatea companiilor romanesti, care ar trebui sa concureze cu cele din vest, unde rambursarile de TVA sunt ceva normal?
ca la cei micii e complicat
Niciodata sa nu ceri exceptii doar pentru tine, ele sunt doar amanari ale inevitabilului.
Fiscalitatea ambigua este controlata doar de firmele puternice care au armate de consultanti.
Micile afaceri romanesti nu pot exista in acest climat iar intreprinzatorii sunt siliti sa le inchida.
Deci persoanele fizice nu vor face doua viramente catre furnizor, ci vor achita suma totala, ca si pana acum.
In schimb, intervine obligatia furnizorului de a calcula totalul zilnic al incasarilor prin numerar, carduri de credit/debit sau alte instrumente de plata asimilate, de a extrage tva din acest total, de a-l compara cu totalul tva aferent platilor prin numerar din aceeasi zi, si de a vira in termen de maxim 3 zile in contul bancar de tva propriu diferenta rezultata.
Aplicarea unei asemenea legi poate genera intr-adevar dificultati de cash-flow. De asemenea, va ingreuna contabilitatea firmelor, ceea ce va duce fie la costuri suplimentare prin angajarea de nou personal, fie la obligarea celui deja existent de a efectua ore suplimentare.
Urmatoarea faza, dupa marea analiza la Pilonul 2 de pensii, este aceea de a transfera administrarea din nou catre stat.
Senzatia mea este ca stau atat de prost cu banii incat nu mai au nici de furat (de aici si disperarea nicidecum de pensii si salarii).
Esti platitor de TVA?
indiferent ca esti PFA, SRL. etc. etc.
TVA pe luna anterioara trebuie platit in luna urmatoare pana in data de 20.
Ex. TVA pe iulie, pana in 20 august.
Nu ai platit treaba ta, dar cu deadline de 10 septembrie ai toate conturile sub sechestru (inclusiv cele personale si cele de economii) in limita sumei TVA.
Ce-i asa mare scofala incasatul TVA-ului?
Eu zic ca fie nu se vrea, fie sunt prosti, ori nu dispun de logistica necesara, ma refer la sisteme IT.
PUNCT.