S&P confirma ratingul Romaniei la "BBB minus", cu perspectiva stabila: Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite
Agentia subliniaza, insa, ca se asteapta ca avansul economiei romanesti, concentrat pe consum, sa genereze deficite fiscale externe largite si sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, chiar daca nivelul datoriei publice si externe este modest iar cresterea economiei ar putea ramane solida o perioada considerabila de timp.
"Pozitia bugetara prociclica a Romaniei amplifica presiunile salariale intr-o economie deja supraincalzita. In timp ce convergenta salariilor este dezirabila, majorarile de plata, care deja depasesc semnificativ productivitatea de baza, au dus in istorie la cicluri de fluctuatii semnificative. Ne asteptam ca aceasta crestere concentrata pe consum sa genereze deficite fiscale externe largite, sa sporeasca vulnerabilitatea economiei Romaniei la o scadere abrupta a activitatii pe termen mediu, desi nivelul datoriei publice si externe este modest si recunoastem ca avansul economiei ar putea ramane solid o considerabila perioada de timp. Prin urmare, confirmam ratingul Romaniei la "BBB minus/A-3", se arata in comunicatul S&P.
Perspectiva este stabila, reflectand opinia agentiei ca datoria generala guvernamentala si cea externa vor creste probabil doar gradual in urmatorii doi ani.
S&P ar putea revizui in crestere ratingurile daca Guvernul Romaniei face progrese mai sustinute cu consolidarea bugetara si pune in mod ferm datoria generala guvernamentala pe o traiectorie descendenta, inclusiv prin restructurare sau privatizarea de succes a intreprinderilor publice, si daca cadrul guvernarii Romaniei se imbunatateste, avand ca rezultat o crestere macroeconomica mai predictibila si mai stabila.
De asemenea, agentia ar putea inrautati ratingul daca va considera ca schimbarile politice ar putea cauza deficite guvernamentale generale, datorii, iar costurile de imprumut se vor deteriora semnificativ. Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating daca reapar dezechilibrele externe ale Romaniei, in particular daca incertitudinile politice duc la intrari de investitii directe externe (FDI) mai scazute.
Ratingurile Romaniei sunt sustinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale si al datoriei externe, pe fondul unor perspective de crestere economica solide, de 5,5% in 2017 si de 4,8% in 2018.
Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii).
In acest an, toate cele patru agentii de evaluare financiara au reconfirmat ratingurile Romaniei. Astfel, de la Moody's Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings, ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus" iar agentia de rating japoneza JCR a reconfirmat in primavara calificativul tarii la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala. Perspectiva asociata ratingurilor este stabila.
Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investitii).

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
In loc sa intram cat mai sus in zona A a ratingurilor, ca sa putem atrage investitii serioase, noi o balacim in zona B. Pardon, zona Belina.
In realitate, ne ducem la vale, si repede!
Nu este numai rezultatul incompetentei si a masurilor populiste, ci este DELIBERAT: pedesereul are tot interesul ca Romania sa se zbata in saracie si mizerie. Daca PIB-ul ar creste, somajul s-ar reduce, etc, credeti ca oamneii ar mia putea fi prostiti asa de usor cu sacosa electorala rosie?!
BBB- e mai bun decat BB+, este o revizuire pozitiva, cu perspectiva stabila. confirma ca avem o datorie publica mica in raport cu PIB si ca perspectiva de crestere economica semnificativa se mentine si in 2018.
numai ipocriti pe aici. freelanceri si artisti libtarzi, care se bulucesc la Startup Nation, profita de microintreprinderile cu impozit pe venit 1% dar apoi hulesc guvernul pe la colturi, ca e cool.
PSD a crescut economia constant din 2012, iar cresterea de anul asta a depasit asteptarile tuturor.
Pentru cine mai crede ca Ciolos a avut vreo influenta, luati de aici comunicat Moodys din decembrie 2015, la o luna de la instalarea lui zero, referindu-se evident la perioada dinaintea lui:
https://www.moodys.com/research/Moodys-changes-outlook-on-Romanias-Baa3-ratings-to-positive-affirms--PR_341055
S&P anticipeaza o crestere a PIB de 4,1%, dupa saltul de 4,8% din 2016, in conditiile in care deficitul bugetar va accelera la 3,6% din PIB, iar deficitul de cont curent va ajunge la 2,6% din PIB.
In 2016 ( nn Ciolos ) ) cresterea PIB a ajuns la 4,8%, unul dintre cele mai rapide ritmuri din Uniunea Europeana.
"BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, cu perspectiva stabila, dar........perspectiva stabila reflecta asteparile S&P privind majorarea deficitelor fiscale si externe ale Romaniei in urma masurilor de relaxare fiscala, in timp ce datoria guvernamentala si datoria externa vor ramane la niveluri moderate