Schimbare majora pentru firme din 2018: Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de 16% din profit - Guvern
"Avem si modificari care vor incuraja mediul de afaceri. Pentru 450.00 firme cu cifra de afaceri sub un milion de euro se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, fata de impozitul de 16% pe profit cat se plateste acum", a declarat Misa.
Ministrul Finantelor a mai anuntat o alta modificare a Codului fiscal: firmele nu vor mai putea fi cercetate penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA "decat daca exista probe materiale ca respectivul agent a intrat in contact cu firmele evazioniste. Acum, punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a spus Misa.
El a mai declarat ca "se elimina astfel situatiile in care nu se acorda deductibilitate TVA pentru ca o companie avusese o relatie comerciala cu a patra sau a cincea companie pe lant care crease un lant pe evaziune".
- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru veniturile salariale si pentru alte venituri: pensii, chirii, dobinzi, activit agricole, venituri independente, drepturi de autor (inclusiv jurnalisti)
- Cresterea cu 60% a deducerilor pensonale pentru romanii cu venituri mici
- Reducereaa contributiilor sociale si trecerea in sarcina salariatilor: scad cu 2 puncte procentuale; din totalul de 39,25% platite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec in dreptul salariatului. In totalul din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului, deci vor fi mai multi bani pentru sanatate si pensii.
Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, numita contributia asiguratoare pentru munca".
- O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS) platita pentru salariat, contributia pentru sanatate (CASS) platita pentru salariat, si contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator.
- Scad contributiile pentru pensie pentru conditii speciale sau deosebite de munca: CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.
- O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie. Persoanele cu venituri din activitati independente, precum medici, avocati, ziaristi sau artisti, vor plati contributii pentru asigurari sociale la nivelul salariului minim pe economie, si nu raportat la sumele obtinute
Ministrul Finantelor a anuntat joi ca Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele "care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru".
Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un "imnpozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare", a spus ministrul Finantelor.
In plus, "vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai spus Misa.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent la 3,7%.
Vasilescu a sustinut, la inceputul sedintei de guvern de joi, ca nu va fi "afectata valoarea nominala din prezent".
"Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a argumentat Lia Olguta Vasilescu
Salariul minim brut 2018: Majorarea va mari amenzile de circulatie. Vezi noile sume pe clasele de amenzi
Ministrul Muncii: Contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1 la 3,7%
Ionut Misa: Din 2018 introducem directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor multinationalelor / Deducere limitata a dobanzilor, impozit pentru sumele transferate in afara tarii
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, schimba numele "taxei de solidaritate" in "contributia asiguratoare pentru munca" si o majoreaza la 2,25%
Ionut Misa: Pentru activitati independente, CAS-ul se va calcula la nivelul salariului minim pe economie

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Legat de TVA, masurile sunt ok, ca s-au practicat niste abuzuri pe linia asta....
Oricum, probabil ca forma finala, asa cum ne-a obisnuit psd, va fi una de rahat
apoi e posibil sa se razgandeasca dupa 2-3 luni, ca nu au facut studiu de impact, i-a speriat deficitul si vor sa mai bage o taxa, ca e mai usor sa-i cocosezi pe aia care muncesc decat sa ii pui la munca pe aia care stau cu mana intinsa.
- tu ai firma care vinde pungi de plastic, costul de productie e 10 bani, o vinzi cu 1 leu, sa zicem ca vinzi un milion de pungi pe luna, ai cifra de afaceri de 1 mil si profitul tau e de 900.000 de lei
- eu am o firma care produce echipamente medicale, costul de productie de 90.000 de lei, o vand cu 100.000 de lei, vand 10 echipamente pe luna, cifra de afaceri e tot de un 1 mil, profitul e de 100.000 de lei
Cine ramane cu mai multi bani din aceste doua afaceri cu legea care spune sa platim impozit pe cifra de afaceri si nu pe profir ?
Scuza ca se face evaziune E O ABERATIE ! Ce pana mea fac aia de la ANAF ? Ca sunt inspectorii ANAF incompetenti nu e un motiv sa regulezi tot mediul de afaceri !
Sunt companii in piata care au baza de date a ANAF...daca am timp, o sa pun o intrebare asa, de curiozitate.
E drept cel cu pungile sau cel care face consultanta ca mine, are o marja mai mare. Dar pe minus nu iesi nici tu, asta era ideea. Minciuna PSD e alta. Spune ca nu se vor mai trimite in off-shor-uri banii neimpozitati, dar legea se aplica doar firmelor cu cifra de afaceri sub un milion. Deci multinationalele vor continua sa trimita banii in insule, neimpozitati.
Ce am spus eu:
"Cine ramane cu mai multi bani din aceste doua afaceri cu legea care spune sa platim impozit pe cifra de afaceri si nu pe profir ? "
Ce ai spus tu:
'Cel cu pungi de plastic dupa ce plateste impozitul pe cifra de afaceri ramane cu 890.000 de lei, cel care vinde aparatura medicala ramane cu 90.000 de lei"
si ne chinuim prea mult cu TVA-ul, nu crezi? hai sa facem impozitul pe cifra de afaceri 20% si le-am rezolvat pe toate. o taxa simpla, usor de aplicat, usor de calculat.. cam atat sunt veniturile statului ca procent din PIB, deci la prima vedere le-am rezolvat pe toate, nu?
e adevarat ca o sa te trezesti cu niste zone ale economiei in care nu o sa mai activeze nimeni, ca ai distrus competitia si e mai ieftin sa importe totul, dar astea sunt detalii irelevante pentru dorel ala pe care l-au pus sinistru de finante.
Imbecilitatea asta va conduce la scaderea investitiilor facute de aceste firme mici pentru ca, nah, vor fi nevoite sa plateasca taxe grupului infractional organizat psd.
Pe langa asta, va conduce la inchiderea multor businessuri mici pentru ca aia, pur si simplu, nu vor mai avea bani. Firmele de talia asta abia isi trag sufletul cu profituri mici sau chiar inexistente, insa vor fi obligate la plata unui impozit impus de o haita de talhari.
Asadar, se loveste din nou in clasa de mijloc, cea care duce greul economic.
Ghici ce, asta va duce la ingrosarea randurilor din patura de jos, asadar inca o serie de oameni frustrati se alatura celor care produc, deja, ruptura financiara din societate.
Chiar ma intrebam cum vor elimina mediul privat din ecuatie si hop - apare acest proiect.
da' tot im vine sa rad. c-ati stat acasa in loc sa mergeti sa votati. cu altcineva ! nu stiu cu cine ca nu e treaba mea. dar cu altcineva.
asa e ca e nasol cand faci generalizari din spatele calculatorului?
ai tu impresia ca pe Hotnews ii gasesti pe aia care nu au votat?
cred ca tu esti printre ultimii care au vreun cuvant in ceea ce am eu voie sau pot sa fac...
CSF NCSF:)
1% e frectie la un picior de lemn, multi patroni vor fi multumiti
stiu cazuri cand s-au anulat deduceri pt niste contracte ca a zis anaf-ul ca nu erau in beneficiul firmei
acum nu va mai fi cazul
sigur-sigur oamenii cinstiti sunt avantajati
eu da!
Analizeaza mai bine situatia
diferenta este importanta - o firma mica plateste tot timpul, indiferent cat de bine ii merge, dar una mare este iertata daca nu are profit. de ce?
poti sa ai o firma mica si sa mergi in pierdere sau la limita ani de zile. economic, este posibil. sunt domenii in care marja bruta este 5% pentru ca ai concurenta mare din afara. o sa ai ani in care nu-ti merge bine. ce face statul? iti da in cap si iti ia din cont si ultimul leu. si consilierul ala care intermediaza un contract cu primaria, cu profit 990.000? plateste tot 1%.. de ce?
era perioada in care era fix faza cu impozitu pe venit (a mai fost odata si tot psd au fost aia destepi)
profa de finante ne arata ca diferenta intre 25% (parca) si 1% (pe venit... ) nu prea ajuta firmele .... si nu e mare diferenta...
e doar o masura care jecmaneste firmele SI
cel mai grav e ca o firma aflata in pragul falimentului mai primeste un sut in dos fix ca sa cada in prapastie...
macar sa aiba decenta sa pastreze alegerea firmei daca are impozit pe venit sau profit... da I cazu asta statul va pierde bani... deci oricum o dai tot prosti iese...
inca o masura psd fara cap
Pe nimeni nu intereseaza soarta firmelor mici, ele ar trebui sa dispara din punctul de vedere al finantistilor.
Cei mici care nu vor face chestia asta risca sa fie aruncati in faliment - a lor este lumea adicalea a alora din STARTUP Nation care si-au facut un plan de afaceri in niste conditii si acum se schimba schimbarea...
orice firma noau are nevoie de cel putin 1 an daca nu de 2-3 ca sa ajunga pe profit - iubit partid conducator le mananci coliva celor mici.
oamenii cinstiti vor fi avantajati, smenarii nu. dar nici nu vor plange pentru 1%. pierd mai mult la comisioane bancare sau schimburi valutare
La un simplu calcul rezlulta impovarare a firmelor mici care vor fi obligate sa plateasca impozit chiar daca nu au profit sau nu e ai mare de 1 la suta din CA. in acest caz impozitul fiind de 100 % din profitul realizat...e frumos nu ?in ce tara UE se mai practica???
Finantele au datele exacte pe anul trecut cu care sa ne justifice asa zisa reducere de impozit anuntata de ministrul Finantelor...
Bai postaci psdisti, voi chiar credeti ca o puteti tine asa la infinit? Sooner or later bubuie sandramaua. Dar asta si vreti nu??? Va faceti plinul pt un cincinal, pica guvernul, vine urmatorul care are sarcina ingrata de a repara porcariile voastre, automat masurile ii fac sa para RAI, psd bate darabana si promit marea cu sarea, prostii si disperatii ii voteaza et voila, ciclul se repeta.
Puneti-va streagul de gat mai bine, mama voastra de borfasi penali, ati face un bine tarii.
Estimare 2017
Cifra de afaceri 500 000 euro impozit preconizat 1% =5000 euro
Profit estimat 10 000% impozit Varianta actuala. 1600 euro
Anul asta am cumparat 3 utilaje total 80 000 euro amortizabile in 8 ani. Lucrează 5 angajați noi (de fapt 3, ca nu găsesc nicicum alți 2)
Așadar voi plăti dintr-un foc impozit cu peste 300% mai mare. Conclud ca plătesc impozit pe investitii.
Alte concluzii:
Nu angajez - oricum nu găsesc pe nimeni,
Nu investesc- pentru ca as fi suprataxat și trebuie sa fac fata cheltuielilor (birocrație - 1 salariat în plus, drumuri și transport- 2 șoferi în plus, lipsa personal de suport și mentenanță - circa 15 ore/ săptămâna de oprire utilaje tehnologice)
Devin necompetitiv în fata concurentei din Polonia și Cehia
Guvernul și Parlamentul ma termina psihic cu ceea ce fac.
Estimez ca vând afacerea la polonez, sa produca el mai mult în tara lui și să vândă produsele unde vrea și cu cât vrea.
Asa ma duc cu familia în Australia sa muncesc fără stres ca să mor repede cum s-a întâmplat c-un amic. Dumnezeu să-l ierte! Și pe noi, ca permitem sa ni se distrugă tara și sperantele
Oricum, fata de gramada de lucrazari habarnisti lozincarzi de pe aici, esti una dintre exceptiile care intr-adevar are un business si stie ce spune.
ce rau imi pare pentru tine
mai scuteste-ne, nu ne-am nascut ieri
Bine, mai e un aspect. Cu investitiile noi ar putea sa mareasca cifra de afaceri pana la 1 mil EUR si sa intre la impozit 16% din profit :)
Asta inseamna investitii mai mici, pentru micii investitori cum sa bage bani mai multi? Asta ar insemna sa plateasca taxe mai mari, deci eu incerc sa investesc cat mai putini bani ca sa platesc taxe cit mai mici, mai ales la inceput, in primii ani la deschiderea micului business cand normal ca bag bani mai multi decit scot.
Aproape orice business in primii ani baga mai multi bani decit or sa scoata, si platesc taxe pentru ce? pentru banii pe care ii investesc?
firma B finalizeaza contractuil de 1mil EU in mare pierdere... firma B avand si alte activitati depaseste cifra de acaferi de 1mil EU deci va plati 16% impozit. daca face profit !
( Evident, dupa ce se scade de cheltuiala cu firma B la care i-a dat 900.000EU.)
Asa, mita de 900.000 se transforma in bani curati.
Iti dai seama ca doar 3-4 comentatori au firme, restul fiind bagatori de seama. La ei tva inseamna evaziune ca asa zice anaf sau diicot, nu un posibil abuz.
Hai sa punem mana pe furci si sa mergem peste ei.
În 1967, statele membre ale Comunității Economice Europene au căzut de acord să își înlocuiască sistemele de impozit pe cifra de afaceri cu un regim comun de TVA. De atunci TVA a fost introdusă în aproximativ 140 de țări din întreaga lume.
Intenția de a reintroduce impozitului pe cifra de afaceri fără a se renunța la TVA ar fi o mare greșeală.
Exemplu simplu:
un engrosist
Deci: un distribuitor/engros-ist cu cifra de afaceri de 1 mil de euro si adaos de 1%, deci care cumpara marfa de 990.000 si o vinde cu 1 mil plateste TVA 19% din , adica ~2000 de euro, versus impozit pe cifra de afaceri de 1%, adica 10.000 de euro, adica tot adausul lui.
Un vinzator cu amanuntul care cumpara marfa cu 1 milion si o vinde cu adaos comercial de 30%, adauga marfii 300.000 si plateste TVA ~75.000 euro, versus impozit pe cifra de afaceri de 13.000 de euro.
A lega impozitul de cifra de afaceri e prostie in forma pura, pentru ca cifra de afaceri nu e corelata cu adaosul. Asta inainte de a discuta de alte chestii. O asemenea masura pur si simplu bulverseaza raportul dintre activitatile economice. Unii vor plati tot adaosul, altii vor beneficia de scaderi de taxe de 70%, in functie de cit din activitatea lor reprezinta valoare adaugata.
Iar daca mai adaugam la asta si faptul ca cel cu cifra de afaceri de peste 1 mil nu plateste la fel, efectul economic va fi ca distribuitorul din exemplul meu va avea grija sa aiba tot timpul cifra de afaceri peste 1 milion, ceea ce in zona de activitati cu adaos mic vine cam de la sine, iar cel cu procent mare de adaos raportat la cifra de afaceri va face tot posibilul sa se incadreze la sub un milion. Fie spargindu-si activitatea in 5 firmulite mai mici, fiecare vinzind cite un produs, fie prin evaziune, fie prin ambele.
2. Cind au venit cu aberatia asta, au zis ca vor sa se lupte cu multinationalele care fug noaptea cu profitul in spate spre alte zari. Ca profitul economiei cu capital romanesc e mult peste cel cu capital strain, etc, etc. Si acum ce fac? baga 1% din cifra de afaceri fix alora mici?
Oricum masurile trebuie privite cu rezerve, nu sunt decit propuneri in prima lectura.