Uniunea Europeana "este pregatita sa reactioneze rapid si de maniera adecvata in cazul in care exporturile sale ar fi afectate de masuri restrictive din partea Statelor Unite", a avertizat luni Comisia Europeana, citata de AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Reactia purtatorului de cuvant al executivului european, Margaritis Schinas, vine dupa ce presedintele american, Donald Trump, a acuzat UE ca trateaza de maniera "foarte nedreapta" Statele Unite in relatiile comerciale, amenintand, cu jumatate de gura, cu represalii, intr-un interviu difuzat duminica seara.

"UE a tratat SUA de o maniera foarte nedreapta in materie comerciala", a sfirmat Trump, pentru televiziunea ITV.

"Cred ca acest lucru se va termina clar in detrimentul sau", a avertizat el.

Presedintele american a acuzat dificultatile cu care se confrunta SUA in a vinde produsele sale in UE, in conditiile in care exporturile de pe batranul continent ajung in America "fara taxe" sau cu "foarte putine taxe, o situatie "foarte nedreapta".

"Am avut multe probleme cu UE si acest lucru se poate transforma in ceva foarte mare (...) din punct de vedere comercial", a spus acesta.

Ales pe baza unui program cu accente protectioniste si afirmand ca doreste sa apere interesele muncitorilor americani, Donald Trump a acuzat in mod regulat alte tari de practici comerciale neloiale, in special China, principalul partener comercial al SUA.

Administratia americana a impus astfel saptamana trecuta "drepturi de salvgardare" pentru panourile solare importate din China, dar si pentru masinile de spalat produse in China, Coreea de Sud, Mexic, Thailanda si Vietnam.