Economia Rusiei a revenit la crestere in 2017, dupa doi ani de recesiune, dar relansarea nu s-a situat la inaltimea obiectivelor guvernamentale, scrie AFP.

Produsul intern brut a crescut cu 1,5% anul trecut, dupa contractiile de 2,8% in 2015 si de 0,2% in 2016, a precizat joi agentia pentru statistici Rosstat.

Ministrul Economiei, Maxim Oreskin, a afirmat in mai multe randuri anul trecut ca spera intr-o crestere de 2% sau chiar mai mare, avand in vedere rezultatele bune de la inceputul anului.

Dar sfarsitul de an s-a dovedit mai putin dinamic, cu o recadere a productiei industriale.

Rusia a traversat in 2015 si 2016 cea mai lunga recesiune de la ajungerea lui Vladimir Putin la putere, in urma cu 18 ani. Aceasta criza, care a antrenat scaderea puterii de cumparare a rusilor, a fost provocata de prabusirea cotatiei mondiale a petrolului si de sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana.

Revenirea la crestere constituie o usurare pentru autoritati, care nu inceteaza sa laude rezistenta economiei la socurile externe. Dar relansarea ramane departe de ratele medii de peste 7% din primele doua mandate ale lui Vladimir Putin (2000-2008), sustinute de preturile mari la petrol.

Si Vladimir Putin a avertizat asupra riscului de stagnare, in lipsa reformelor, si a incredintat mai multor economisti sarcina de a propune masuri de dinamizare si diversificare a economiei, in vederea prezidentialelor din martie, dar aceste apeluri au trecut in planul secund dupa iesirea din recesiune.