Salariile IT-istilor din privat: Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta
Ministrul Muncii nu a dat detalii despre continutul acestei OUG.
"In ce priveste salariatii din IT la stat, Ministerul Muncii a emis mai multe acte normative care sa vina in sprijinul angajatilor", a mai spus Vasilescu.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Este sub orice critica...parca nu iti vine sa crezi ce se intampla! Si de-abia a trecut un an sub talpa P$D-ALD€...ioi, tulai, ce ne mai asteapta...
apoi pentru impozite la part-time
apoi pt salariile bugetarilor (unde sunt destui care primesc mai putini bani)
anu 2018 o sa fie un an al rectivicarilor legilor (si al distrugerii justitiei, asta se subantelege, nici nu trebuie sa mai spun)
Acum, psd-ciuma rosie a inventat si ajutor pt It-istii care nu platesc impozit (in ce tara din afara s-a mai auzit asta?).
Asa ca IT-istii oricum nu platesc nimic niciodata, tot noi care muncim cinstit si platim tot o sa fim cei care platesc...
fara impozitele alea ar da maxim 3%...
crezi ca e dezavantajos?!
scutirea aia s-a dat pt ca plecau ITstii de pe bancile facultatii...
pe langa asta 40% cat e restul impozitului pe salariu din 4000-8000 e infinit mai mult decat din 2000-3000 cat castiga unu care face |ITstii "Asistati social"
PS: deschide DEXul te rog... asistat social inseamna altceva, ok?! hai sa intelegem cuvintele folosite inainte, ok?!
firma cifra afaceri profit impozit
ORACLE 908,621,778 23,776,547 3,804,248
IBM 814,463,546 75,414,601 12,066,336
ERICSSON 728,593,563 31,962,565 5,114,010
BITDEFENDER 453,169,770 27,693,557 4,430,969
ENDAVA 311,995,342 54,324,453 8,691,912
total 3,216,843,999 - 213,171,723 - 34,107,476
adica: primele 5 firme de IT au platit un impozt de 34 mil lei in 2016
asa ca... prea mult nu contribuie la buget firmele IT astfel incat sa merite facilitati fiscale
In conditiile in care majoritatea companiilor IT nu au marit brutul din cauza incertitudinii pompand diferenta in bonus ,cumva se forteaza mana lor pentru ca solutia se va aplica doar in conditiile in care se mareste brutul :)
Astfel companiile vor mari brutul sa beneficieze de solutie dar din 2019 vor trebui sa mareasca bugetul de salarii cu 7% atunci cand solutia expira :).
Daca ar fi vrut sa pastreze netul pt categoriile scutite de impozit putem sa miscoreze procentul de CASS pt aceasta categorie ceea ce era mai simplu si eficient. Dar asa pot ciupi si mai multe contributii din 2019.
Am dat un plus !
mai
de acord
"hoti" din IT o sa-si gaseasca de munca in alte tari fara probleme
si psdul erou o sa aiba 6% mai putin la PIB...
win-win... oh... wait...
2. scutirea de impozit nu este un avantaj pentru angajati ci o metoda de stimulare economica. se aplica doar acelor firme care aduc bani din afara tarii ca sa plateaca angajatii - exista un prag minim pentru care exista scutirea. medicii beneficiaza foarte mult de scutirea de impozit a programatorilor pentru ca prgramatorii contribuie masiv (sume ff mari) la fondul de sanatate din care este intretinut sistemul medical si din care sunt platiti medicii.
concluzie: este moral, uman si realist ca programatorii prin munca lor care desi nu implica responsabilitati directe foarte mari implica eforturi incredibil de mari sa intretina o buna parte din medici - si lucrul asta chiar se intampla.
Fie ca vrem sa fie ca nu vrem, sanatatea si educatia sunt domenii care nu aduc profit, singura solutie ar fi sa fie declarate: Domenii Strategice sau ceva de genul (cred ca intelegeti unde bat !) si sa aiba statut special (si sunt FOARTE de acord), dar va accepta treaba asta restul masei de bugetari...? Va accepta dl Lt-colonel ca pentru o perioada de timp, nu d-sul va fi "buricul pamantului" ci dom' profesor sau dl. doctor...? Eu cred ca nu, din pacate....
Pe de alta parte, sectorul IT este extrem de dinamic. Ajungi la guvernare, schimbi cateva % in Codul Fiscal si dupa 3 luni ti-au scazut incasarile la buget cu 10%... Bugetul este deja pe minus, deci nu mai ai de unde sa furi! Asa ca peticesti rapid pe unde poti. In definitiv, nu trebuie sa pluteasca decat pana la urmatoarele alegeri...
Pentru cine nu s-a prins pana acum, sectorul IT aduce venituri foarte mari la bugetul de stat. Chiar daca reprezinta un procent mic din PIB, majoritatea companiilor au costuri doar cu personalul, personal care este platit mult peste media nationala. Impozitul pe profit este irelevant, ponderea sa in bugetul de stat fiind infiam.
Un exemplu practic: daca 100 firme de comert cu amanuntul au impreuna o cifra de afaceri de 1 miliard lei anual si 10 salariati cu minim pe economie fiecare, cei 1000 de salariati vor aduce la buget din taxe si impozite pe munca doar 9.372.000 RON, adica 0.9% din cifra de afaceri!!! . Pe de alta parte, 100 companii din IT cu cifra de afaceri de 1 miliard vor avea costuri cu salariile cel putin jumatate din aceasta cifra de afaceri. Si stim deja ca statul ia cam 43% din cheltuiala salariala, deci bugetul va incasa din taxe si impozite pe munca cel putin 23% din cifra de afaceri. Deci la contributii PIB egale, contributia la bugetul de stat este complet diferita..
Efectiv, lucrau pe o piata care accepta orice iesea pe poarta combinatului. Cand i-a "lovit" concurenta, au ramas toti pe drumuri, eventual aia mai rasariti au emigrat spre economii de piata functionale.
Nu vor recunoaste niciodata ca au gresit. Singura posibilitate legala de a rezolva situatia ar fi ca IT-istii sa plateasca impozite mai mici catre deloc.
Si asta nu se va intampla niciodata.
So, mai incearca odata :)
Nu doar impozitul pe venit e impozit, ci si cas, cass, etc..
Iar pana la urma va fi fix cum am prevazut ieri: http://www.startupcafe.ro/taxe/salarii-programatori-contributii-ordonanta.htm
presupun ca nu-ti faci piata prea des din Obor, nu iti cumperi hainele din Dragonul Rosu, nici nu alimentezi masina cu GPL de la o benzinarie fara nume la marginea unui sat pustiu, deci esti actor principal in veniturile din accize si TVA, care sunt ~36% din veniturile pe care le colecteaza bugetul de stat.
comparativ, contributiile din asigurari sunt 30% din veniturile bugetului de stat, din impozitul pe venit 13% si din impozitul pe profit doar 6.5%.
doi cetateni cu venituri egale pot avea tipare de consum complet diferite. impozitarea consumului este o sursa importanta de venit, deci consumatorul de produse fiscalizate are valoare mult mai mare pentru stat.