Ordonanţa de Urgenţă nr. 18/2018 care reglementează mecanismul de declarare şi plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, anunță ministerul Finanțelor, pe pagina sa de Facebook.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Ministerul reamintește contribuabililor persoane fizice că depunerea Declaraţiei Unice se face până la data de 15 iulie.

Click aici pentru a citi Ordonanța de Urgență

Ordonanța prevede că, prin derogare, declarația unică se depune in acest an până la data de 15 iulie inclusiv.

Ce bonificații se acordă pentru plata anticipată:

  • pentru depunerea prin mijloace electronice până la data de 15 iulie 2018, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pentru pe venit plătit integral până la 15 martie 2019
  • pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit anual estimat plătit integral până la 15 decembrie 2018
  • în cazul în care cele douăm condiții sunt îndeplinite cumulativ se aplică ambele bonificațoo

Guvernul a adoptat în 15 martie Ordonanța de Urgență privind declaratia unică pentru plata contribuțiilor.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, a declarat la finalul ședinței de guvern că vor fi aplicate reduceri in cazul depunerii declarației unice in sistemul online si dacă se fac plăți anticipate. Teodorovici a mai afirmat că pentru veniturile din drepturile de autor, s-a ales varianta stopajul la sursa.

"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat. Mai mult, daca se face o plată anticipată pentru veniturile estimate in anul in curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile față de stat, daca depune online si plata e anticipată„, a afirmat Teodorovici.