Japonia și Uniunea Europeană au informat vineri Organizația Mondială a Comerțului (OMC) că sunt pregătite să adopte măsuri de represalii împotriva Statelor Unite, după decizia administrației americane de a impune drepturi vamale la importurile de oțel și aluminiu, scrie AFP.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Tokyo a fost cel care a anunțat primul că are "dreptul" de a instaura taxe pe produse americane în valoare de 50 de miliarde de yeni (385 milioane euro). Această sumă corespunde impactului asupra exporturilor nipone al taxelor vamale decise de administrația Trump, potrivit unui comunicat al ministerului Afacerilor externe.

Nu sunt precizate detalii privind produsele vizate sau data aplicării măsurilor de retorsiune.

Câteva minute mai târziu, a apărut și reacția Bruxellesului.

"UE a notificat OMC despre o listă de produse americane asupra cărora ar putea aplica în viitor drepturi vamale suplimentare" dacă excepțiile de care beneficia până la 1 iunie nu devin definitive, a precizat executivul european, într-un comunicat.

Donald Trump a promulgat în 8 martie taxe de 25% asupra importurilor de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu, exceptând însă o serie de parteneri precum Canada, Mexic și UE, dar de manieră temporară.

Japonia nu a fost însă exceptată în ciuda statutului său de aliat apropiat și al eforturilor premierului Shinzo Abe.

Bruxellesul vorbește despre "compensarea de manieră temporară a echivalentului impactului măsurilor tarifare americane", în limita a 2,8 miliarde de euro.

UE a exportat în 2017 în SUA oțel în valoare de 5,3 miliarde euro și aluminiu de 1,1 miliarde euro.

OMC a mai fost sesizat în acest dosar de China și Rusia, în aprilie.