Lira era cotată la 4,84 TRY pentru un dolar în jurul orei 10,30 GMT, după ce se apropiase de pragul de 5 TRY pentru o bancnotă verde (4,92) înainte de a se redresa ușor.
Moneda s-a devalorizat astfel cu 3,6% miercuri, peste 19% în ultima lună și peste 35% într-un an.
Este cea mai proastă performanță pentru moneda unei țări emergente, reamintind de criza pesosului argentinian.
Lira cade de peste două săptămâni iar economiștii avertizează asupra riscului unei supraîncălziri a economiei, în momentul în care țara are o creștere foarte ridicată, o inflație galopantă și un deficit mare de cont curent.
Această depreciere vertiginoasă a lirei riscă să îi facă probleme președintelui Recep Tayyip Erdogan și partidului său, AKP, în condițiile în care în 24 iunie sunt prevăzute alegeri generale anticipate. Succesele economice din ultimul deceniu sunt unul dintre stâlpii popularității lui Erdogan.
Experți economici cer Băncii centrale să ia măsuri, în special prin majorarea dobânzilor de intervenție.
Dar președintele Erdogan se opune ferm acestei idei și a lăsat să se creadă săptămâna trecută că dorește să aibă mai multă infleunță asupra politicii monetare a țării sale, în cazul în care va fi reales în 24 iunie.
"Moneda e în cădere liberă", spune și Jameel Ahmad, analist la FXTM, care crede că declarațiile lui Erdogan privind politica monetară au fost "catalizatorul" acestei degringolade.
Vedeti vreo asemanare cu Romania?
Turcia este asezata pe 2 continente.
Nu avem industria,turismul ,populatia -mai exact numarul de locuitori (foarte tineri de altfel 17% intre 18-24 de ani) Turciei.
Dupa ce vizitezi Turcia ca turist iti poti face o imagine asupra diferentelor dintre cele doua popoare.
Argumente sunt multiple.
Am enumerat cateva.
Din pacate pentru greselile politicienilor si nu numai platesc toti.