Președintele american Donald Trump a anunțat vineri impunerea de taxe vamale de 25% pentru importuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari, "conținând tehnologii foarte importante în plan industrial", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Relația mea formidabilă cu președintele Xi al Chinei și relația țării noastre cu China sunt importante pentru mine. Cu toate acestea, comerțul dintre națiunile noastre este foarte inechitabil, de foarte mult timp", a argumentat Donald Trump, într-un comunicat.

Președintele a avertizat că "Statele Unite vor impune noi tarife în cazul în care China angajează măsuri de represalii precum impunerea de noi tarife asupra bunurilor americane, asupra serviciilor sau produselor agricole".

Vom reveni cu amănunte

China a anunțat, în replică, decizia de a impune drepturi de vamă "identice", potrivit ministerului chinez al Comerțului.

"Vom adopta imediat măsuri în materie de drepturi vamale de o amploare echivalentă", a precizat ministerul, într-un comunicat care cere celorlalte țări o "acțiune colectivă" împotriva "acestei conduite retrograde și depășite" a Washingtonului.

De asemenea, China va invalida acordurile pe care le-a încheiat cu Statele Unite în cursul precedentelor consultări privind un armistițiu în represaliile comerciale.

"Un război comercial nu este conform cu interesele mondiale", a adăugat ministerul.