Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, i-a solicitat joi ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm, să scoată "măcar" vizele pentru oamenii de afaceri români, pentru a crea "același mediu concurențial ca ceilalți parteneri din Uniunea Europeană".

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

"Aș avea o rugăminte către domnul ambasador, cred că un lucru ar fi foarte bun pentru mediul nostru de afaceri, din România, și implicit pentru întreaga noastră populație, dacă s-ar propune pentru oamenii de afaceri ridicarea vizelor pentru români. Măcar atâta. Eu zic că e o mică parte", a spus Eugen Teodorovici, conform Mediafax.

Ministrul Finanțelor a precizat că aplicarea vizei pentru români reprezintă o piedică în schimburile comerciale bilaterale dintre cele două țări, iar crearea unui mediu concurențial egal cu al celorlalți parteneri din Uniunea Europeană ar putea fi benefică pentru mediul de afaceri din România.

"Pentru zona turistică înțeleg, sunt alte piedici. Dar măcar pentru oamenii de afaceri din România, care ar trebui să aibă cel puțin același mediu concurențial alături de ceilalți parteneri din Uniunea Europeană, pentru că sunt mulți alții din Uniunea Europeană care nu au un astfel de impediment", a adăugat ministrul.

"Când vor să facă un business cu un partener din Statele Unite au o anumită problemă pentru că timpul în care se pot apuca de treabă este cam lung. În schimb ceilalți vecini cu noi o fac foarte repede și, de multe ori, poate ne și suflă afacerile. Eu cred că este o piedică, măcar ca imagine și tot reprezintă o piedică. Poate se pot face lucrurile altfel măcar pe acest segment în ceea ce înseamnă mediul de afaceri", a adăugat Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici și Hans Klemm au participat la Lansarea Cărții Albe a IMM din România.