Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că trebuie adoptată legea insolvenței, fiind și chestiuni penale care pot fi identificate, subiectul fiind discutat cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Dancila si DragneaFoto: Captura video

"Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu și doamna Dăncilă să amânam cu o săptămână, dar legea insolvenței trebuie adoptată. Ce să lăsăm toți șmecherii să profite cu tupeu. Discutăm și de chestiuni penale la insolvență. Ca și protocoalele. Unii spun că sunt legale, alții că nu-s legale. Altă sursă de teamă. Cei care au semnat protocoalele sunt pasibili să fie pedepsiți. Gândiți-vă la procurorii care au încălcat legea", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

"Nu știu dacă ați remarcat ce agitație a fost în CSM pentru a nu se adopta secția de investigatre a magistraților. Acea secție când va intra în vigoare, primul lucru catre o să iasă în public o să vedem câte dosare au fost făcute judecătorilor, cu scopul de presiune și șantaj", a mai spus liderul PSD.

Noul proiect de modificare a legii insolvenței ar putea ajuta o serie de oameni de afaceri să scape de datoriile la stat ale companiilor pe care le controlează, prin intrarea statului în acționariat, pe o poziție minoritară. Astfel, statul, care este acum pe poziția a doua la masa credală în recuperarea datoriilor, după angajați, ar putea să nu mai recupereze nimic. Pe lângă faptul că se ajunge în situația unor minusuri la bugetul de stat, există și posibilitatea de a încuraja astfel de comportamente, potrivit specialiștilor consultați de HotNews.ro.

De exemplu, în cazul Tel Drum, companie despre care s-a vehiculat că este controlată de Liviu Dragnea și care și-a cerut anul acesta insolvența, creanțele bugetare însumează peste 12 milioane lei conform G4media.ro. Dacă statul devine acționar în companie, prin noua lege a insolvenței, nu ar mai recupera nimic.

O altă companie mare în insolvență, dar care ar putea avea parte de ajutor, este Interagro, cea a omului de afaceri Ioan Niculae, de la care Direcția Generală de Mari Contribuabili a cerut la masa credală suma de 14,5 milioane lei.

Proiectul de Ordonanță de Urgență care ar urma să modifice Legea insolvenței conține prevederi care ar contravine discuțiilor la nivel european prin care creanța bugetară nu ar trebui să aibă un tratament preferențial față de creditorii negarantați, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Președinte UNPIR Cluj și CEO CITR, potrivit unui comunicat de presă. Vasile Godîncă-Herlea mai consideră că în urma aplicării acestei ordonanțe, ar putea fi afectate semnificativ șansele de redresare ale companiilor aflate în dificultate, fără să se facă diferențierea între fraudă și bună-credință. Herlea mai acuză și lipsa temeiurilor pentru emiterea unui act normativ cu caracter de urgență, ridicând problema constituționalității.

"Vorbim despre o lege a insolvenței considerată de Banca Mondială drept una dintre cele mai moderne din Europa și, deși poate s-ar impune modificarea ei, apreciez că nu se justifică și caracterul extraordinar și de urgență. Acest lucru ridică, înainte de toate, probleme de neconstituționalitate, precum lipsa temeiurilor pentru emiterea unei Ordonanțe de urgență, așa cum sunt prevazute în art. 115, alin. 4 din Constituție", a declarat Vasile Godîncă-Herlea.

Acesta consideră că este important "să nu ne îndepărtăm de la direcția europeană". "Ma refer la faptul că toate prevederile favorabile creditorului bugetar din această Ordonanță contravin discuțiilor la nivel european prin care creanța bugetară nu ar trebui să aibă un tratament preferențial față de creditorii negarantați. Acest lucru ar afecta progresele făcute de România către a se adapta la legislația europeană. Pe de altă parte, se încalcă un principiu fundamental al insolvenței, cel al colectivității creditorilor", precizează Herlea.