Premierul Viorica Dăncilă a semnat joi decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

Mihaela Triculescu, presedintele ANAFFoto: Guvern

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Mihaela Triculescu este descrisă în acest comunicat drept un „economist cu o vastă experiență” care în ultimii trei ani „a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii”.

Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice.

Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Numirea vine după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat cu câteva ore în urmă că a cerut revocarea lui Ionuț Mișa din funcția de șef al ANAF.

„Anul 2019 este foarte important iar ANAF trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Vorbim de o reformă a ANAF, de informatizarea instituției și ne propunem ca 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se și întâmple!”, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

În repetate rânduri ministrul Finanțelor i-a reproșat șefului ANAF gradul de colectare redus pe anumite componente: TVA sau recuperarea prejudiciilor.

ANAF a avut un an bun din punct de vedere al încasărilor, dar în lunile octombrie și noiembrie a fost înregistrată o plafonare a acestora.