China a anunțat luni majorarea, începând cu 1 iunie, a drepturilor vamale pentru produse americane reprezentând importuri anuale de 60 de miliarde de dolari, ca represalii la măsurile anunțate de Donald Trump, potrivit AFP.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: whitehouse.gov

Tarifele vamale vor fi majorate cu 10%, 20%, și chiar 25% pentru mărfuri americane deja taxate, a anunțat Biroul Comisiei tarifare a guvernului.

Președintele american Donald Trump a majorat vineri de la 10% la 25% drepturile vamale pentru produse chinezești reprezentând 200 de miliarde de dolari.

Acesta a ordonat, de asemenea, lansarea unei proceduri pentru a impune drepturi vamale pentru circa 300 de miliarde de dolari importuri, promițând să vizeze ansamblul produselor venite din China și comercializate în Statele Unite.

"China nu va ceda niciodată niciunei presiuni externe. Avem determinarea și capacitatea de a ne apăra drepturile și interesele legitime", a declarat luni Geng Shuang, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe.

"Am mai declarat în repetate rânduri: adăugarea de drepturi vamale nu permite rezolvarea niciunei probleme", a adăugat el, pledând pentru un "acord reciproc avantajos".

Înainte de măsurile anunțate luni de Beijing, cvasi-totalitatea produselor americane erau deja suprataxate în China, respectiv 110 miliarde de dolari dintr-un total anual de 120 de miliarde.