Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Washington "un acord comercial limitat, inclusiv mașinile", a anunțat vineri comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, citată de AFP.

Trump joacă golfFoto: Captura YouTube

"Luând act" de decizia lui Donald Trump de a amâna cu 180 de zile decizia de a impozita importurile de mașini în Statele Unite, Malström a adăugat că se va întâlni cu reprezentantul american pentru Comerț Robert Lighthizer "săptămâna viitoare, la Paris".

Comisarul va informa miniștrii europeni ai Comerțului despre rezultatul acestor discuții în 27 mai, la Bruxelles.

Comisarul suedez, care conduce negocierile comerciale în numele celor 28 de țări ale UE, a afirmat că respinge "complet noțiunea că exporturile de automobile (europene, n.r.) ar reprezenta o amenințare pentru securitatea națională".

În februarie, ministerul american al Comerțului a apreciat că importurile de mașini în Statele Unite constituie o amenințare pentru securitatea națională, declanșând un fel de numărătoare inversă: Trump avea termen până sâmbătă să facă publică decizia de a impune sau nu taxe vamale suplimentare pentru autoturisme.

Președintele american a decis în cele din urmă vineri să acorde un interval de șase luni UE, dar și Japoniei (un alt mare producător de automobile) pentru a negocia un acord commercial, în lipsa căruia va impune taxe vamale suplimentare.