Miniștrii de finanțe din G7 au ajuns miercuri la un "consens" asupra "nevoii de a acționa rapid" în fața proiectului crriptomonedei Libra anunțat de Facebook, a anunțat președinția franceză a G7, la capătul primei zile a reuniunii de la (Oise), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În privința Libra, am avut o discuție foarte constructivă și detaliată cu un larg consens asupra nevoii de a acționa rapid", a explicat o sursă franceză, care a precizat că toți participanții și-au exprimat "preocuparea asupra situației actuale".

Înainte de această reuniune anuală a miniștrilor de Finanțe din cele mai avansate lapte economii ale planetei, Bruno Le Maire a afirmat că nu sunt "reunite" "condițiile" pentru lansarea criptomonedei Libra a Facebook.

"Astăzi, nu putem accepta ca un instrument de schimb să apară și să nu respecte niciuna dintre regulile prudențiale pe care le impunem tuturor monedelor suverane", a adăugat el, salutând poziția omologului său american Steven Mnuchin care a lansat un avertisment către Facebook.

"Trezoreria are îngrijorări foarte mari legate de Libra, care poate fi folosită negativ pentru spălarea de bani sau pentru finanțarea terorismului", a declarat luni ministrul american.

La Chantilly, și ministrul german de Finanțe Olaf Scholz și-a exprimat preocuparea.

"Miniștrii de Finanțe și bancherii centrali reuniți aici au îngrijorări serioase și au decis să examineze cu atenție dacă toate reglementările actuale sunt respectate (…) sau dacă trebuie modificate pentru a garanta pe viitor stabilitatea sistemului financiar internațional", a afirmat el.

Prin lansarea acestei monede digitale, anunțată la jumătatea lunii iunie, și care oferă o modalitate alternativă de plată față de circuitele bancare, Facebook intenționează să bulverseze sistemul financiar mondial. Promisă pentru 2020, Libra se inspiră din actualele criptomonede, precum bitcoin.