Olanda se pregătește să renunțe la una din principalele facilități fiscale pentru multinaționale
Cu această măsură, susținută de ecologiști și socialiști, ambii în opoziție, guvernul premierului liberal Mark Rutte atacă marile companii, până acum răsfățate în Olanda.
Coaliția sa, formată din patru partide, este divizată în privința acestui subiect. Dar susținerea probabilă a două dintre ele, progresiștii (D66) și creștinii (CU), plus a opoziției pare suficientă pentru obținerea unei majorități.
Oficial, țara nu figurează pe "lista neagră" a Uniunii Europene dar regatul este un paradis al optimizării fiscale pentru marile companii.
În prezent, multinaționalele pot declara când le convine cel mai bine pierderile înregistrate în străinătate. Acestea sunt atunci deduse din veniturile lor. În ce privește profiturile înregistrate în străinătate, acestea nu sunt luate în calcul.
Astfel, giganți precum Philips, AkzoNobel, Airbus sau Shell nu plătesc practic niciun impozit.
Directoarea Shell Olanda, Marjan van Loon, a recunoscut în mai într-un interviu pentru Elsevier că grupul nu plătește niciun impozit pe profit.
Plătești la fel ca brutarul
Potrivit noii legislații, companiile vor avea la dispoziție maxim trei ani pentru a declara pierderile din străinătate. Până în prezent, legea nu prevede niciun interval.
Este o schimbare notabilă pentru un guvern condus de un liberal care, în fața nemulțumirii din ansamblul sferei politice, a trebuit să renunțe anul trecut la taxarea dividentelor.
Luat prin surprindere de susținerea guvernului, liderul partidul ecologist GroenLinks, Jesse Klaver, și-a exprimat rapid satisfacția.
"Dacă brutarul plătește impozit pe profitul pe care îl realizează, Shell trebuie să facă la fel", a spus el.
Potrivit noii legislații, aplicabilă începând din 2021, gigantul petrolier anglo-olandez va urma să plătească anual impozit pe profit de circa 250 milioane de euro, potrivit estimărilor. Grupul nu a dorit să reacționeze dar a precizat că urmărește dezvoltările "cu mult interes".
Philips a mărturisit că nu plătește în prezent impozit pe profit.
"În cursul ultimului deceniu, am plătit impozite pe profit de 150 de milioane de euro și este adevărat că nu o facem în prezent, din cauza pierderilor ocazionale", a argumentat Steve Klink, director pentru relațiile cu presa la Philips.
Dar este vorba de o "situație temporară și nu structurală", a asigurat el. Philips va plăti "din nou impozit pe profit începând cu 2021, peste 100 de milioane de euro anual, independent de modificările legislative".
"Cerință în creștere a societății"
Olanda a dorit să fie și să rămână atractivă pentru marile grupuri, practicând o fiscalitate suplă. "Dar atunci când acest lucru permite multinaționalelor să nu plătească niciun impozit (pe profit), ne dăm seama că am mers prea departe", a explicat Roel Beetsma, economist la Universitatea din Amsterdam.
"Guvernul răspunde unei cerințe în creștere a societății potrivit căreia este nedrept ca anumite multinaționale să nu plătească impozite pe profituri". Executivul a cedat de asemenea "presiunii internaționale", a notat Beetsma, referindu-se în special la criticile ocazionale ale Comisiei Europene.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
credeam ca acolo firmele stau la coada sa plateasca impozite
la cat de spalat eram pe creier eu chiar credeam ca in Olanda cresc doar lalele si panselute, si ca romanii sunt cei mai corupti din lume. ce ma fac...nici tefelismul nu mai e ce-a fost....imbatranim si ne pocneste realitatea peste UE!!