Douăzeci de bănci europene lucrează pentru crearea unui dispozitiv paneuropean de plăți care ar putea permite renunțarea, în timp, la Visa, Mastercard și alți giganți tech externi, au declarat pentru AFP surse concordante.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această inițiativă a sectorului bancar denumită PEPSI - de la Pan European Payment System Initiative - își propune să gestioneze toate formele dematerializate de plăți, a precizat una dintre aceste surse.

Proiectul este în stadiul de "discuții" între aceste bănci "care reprezintă o mare parte a Europei", a afirmat marți Carlo Bovero, de la BNP Paribas.

La originea inițiativei, comentariile pozitive din 2017 „venite din partea BCE care, îngrijorată de suveranitatea plăților, a explicat că ar vedea cu ochi buni un astfel de proiect", a declarat o sursă bancară franceză apropiată dosarului.

"PEPSI nu este o inițiativă tehnică ci politică", a continuat această sursă, care a invocat amprenta Visa și Mastercard asupra Europei precum și influența în creștere a rețelelor chinezești de plăți care doresc și ele să prospere.

Semn al caracterului sensibil al acestui dosar, niciun grup bancar contactat de AFP nu a dorit să se pronunțe oficial până în prezent.

Potrivit diferitelor surse, o mare parte a băncilor franceze sunt implicate în această inițiativă, precum și Deutsche Bank în Germania.