Informația pe scurt
- În 21 ianuarie, Curtea Constituțională a publicat decizia 581 din 1 octombrie 2019 care stabilea că prelungirea automată a sechestrului ANAF până la finalul cercetării penale este neconstituțională
- Curtea a stabilit că legiuitorul nu are competenţa de a reglementa menţinerea măsurii asigurătorii administrative pe un termen nedefinit şi aleatoriu
- Astfel, „revine legiuitorului să identifice mecanismele procedurale adecvate prin care să fie respectate exigenţele statului de drept” și care să asigure că drepturile şi/sau măsurile prevăzute nu sunt „teoretice şi iluzorii”
- Potrivit legii CCR 47/1992, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei
- Acest termen de 45 de zile expiră în 6 martie / Nici Parlamentul și nici Guvernul - la inițiativa Ministerului Finanțelor, ministerul de resort responsabil - nu au corectat prevederile legislative declarate neconstituționale
- În dosarele penale aflate în prezent în cercetare penală sunt impuse măsuri asigurătorii de circa 10 miliarde de lei, pentru care nu există titluri de creanțe emise
Ce prevede acest articol:
- (8) Prin excepție de la prevederile alin. (7), în situația în care au fost instituite măsuri asigurătorii și au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii, măsurile asigurătorii subzistă până la data soluționării cauzei de către organele de urmărire penală sau de instanța de judecată. După comunicarea soluției date de către organele de urmărire penală sau hotărârii judecătorești, în cazulîn care măsurile asigurătorii instituite de către organul fiscal competent nu se transformă în măsurile executorii potrivit legii, acestea se ridică de către organul care le-a dispus."
Petenta a acuzat însă faptul că aceste prevederi „sunt neclare, lipsite de previzibilitate și lasă loc arbitrariului organelor fiscale”. „Acestea permit organului fiscal să nu mai dispună ridicarea măsurii asiguratorii dacă a formulat sesizare penală, însă, fără a face vreo referire la menținerea în continuare a obligativității organului fiscal de a emite titlul de creanță. Or, în lipsa titlului de creanță - act administrativ împotriva căruia dispozițiile legale permit contribuabilului să urmeze calea administrativă de contestare și, ulterior, de sesizare a instanței de judecată - contribuabilul nu are deschisă calea legală de a accede la justiție”.
„Astfel, prin simpla sesizare a organelor penale, organele fiscale creează premisa prelungirii sine die a măsurilor asigurătorii”, se arată în sesizare.
În urma acestei sesizări, Curtea, cu majoritate, a admis în 1 octombrie 2019 excepția de neconstituționalitate și a constatat că „prevederile art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, astfel cum au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală sunt neconstituționale”.
În lipsa acestei puneri în acord, dispozițiile declarate neconstituționale „își încetează efectele juridice”, după cum arată legea 57/1992 privind organizarea și funcționarea CCR.
Ce se întâmplă din 6 martie: având în vedere că art. 213 aliniatul 8 a fost declarat neconstituțional, urmează să se aplice prevederile aliniatului 7 din același articol, care prevede că:
- „(7) în situația în care măsurile asigurătorii au fost luate înainte de emiterea titlului de creanță acestea încetează dacă titlul de creanță nu a fost emis și comunicat în termen de cel mult 6 luni de la data la care au fost dispuse măsurile asigurătorii. în cazuri excepționale, acest termen poate fi prelungit până la un an, de organul fiscal competent, prin decizie. Organul fiscal are obligația să emită decizia de ridicare a măsurilor asigurătorii în termen de cel mult două zile de la împlinirea termenului de 6 luni sau un an, după caz, iar în cazul popririi asigurătorii să elibereze garanția”.
- Măsurile instituite anterior deciziei CCR și pentru care a fost sesizat parchetul și care îndeplinesc prevederile aliniatului 7 - termenul de 6 luni, respectiv 1 an - rămân valabile până la expirarea termenelor
- Măsurile care în 6 martie au ieșit din aceste termene - 6 luni sau 1 an - vor fi ridicate
apoi Guvernul Mache și tot așa,spre fericirea
neamului prădat de acești hoți de profesie,
deghizați în politicieni.
CCR ar trebui desfiintat si creata o institutie in care sa fie 50% condusa de UE daca altfel nu se poate .
Vor pierde PSDul alegerile astea si se duce la vale ca sistem mafiot politic dar vor avea in conmtinuare institutii importante si serviciile catre populatie.
Nu i-a interesat, asta e explicatia.
"În 21 ianuarie, Curtea Constituțională a publicat decizia 581 din 1 octombrie 2019"!
Daca nici primul rand nu-l citesti dar faci comentarii savante care din cele 3 afirmatii de mai sus e valabila, sau sunt toate?
Daca as fi fost prim ministru as fi facut un scandal monstru pe aceasta tema, saream pe la toate televiziunile sa spun cum ramanem fara 2mld euro ptr ca paralamentul dominat de PSD nu modifica articolele din lege in conformitate cu observatiile CCR.
Orban a tacut ca pestele, nu stiu ce este in capul lui. 2 mld euro sunt bani, totusi...
Un mic citat din articolul 41 al deciziei? "revine legiuitorului să identifice mecanismele procedurale adecvate prin care să fie respectate exigenţele statului de drept".
De la publicarea deciziei, 21 ianuarie, au trecut 45 de zile, timp considerat suficient pentru ca "legiuitorul", adica Parlamentul Romaniei sa repare legea. Ceea ce nu s-a intamplat.
Mai mult de atat, in decizia CCR scrie clar ca din partea parlamentului si a avocatului poporului nu s-a prezentat nimeni, nici nu au trimis un punct de vedere. Dezinteres total..
De vina este Orban!? Desigur, puteau sa se miste rapid in zilele dintre publicarea deciziei si demiterea guvernului, incompetenta nu este o scuza, dar sa spui ca ei sunt vinovatii pentru aceasta situatie este penibil.
Nu degeaba le-au dat salarii mari și pensii speciale mai mari ca salariul!
Sunt 4 luni?!
Daca era orlando, da, chiparosule, era parfum!
Nu/mi place chitu, dar cu nesimtitul de orlando, merg la cimitir ca sa-i mananc coliba!
Nu esti in stare nici sa citesti logic un articol, dar stai cu orlando-n gura.
E bine asa, e in plan. Romanii asta si-au dorit, mai nou -asta au votat.
Tot inainte spre guvernul Intuneric Total.
Dar aici nu s-a uitat nimic ! PNL a vrut sa ofere un motiv imbatabil PSD pt a nu vota investirea Guvernului Catu !
PS. Simplu si eficient !
PPS. Ma intreb, oare cate procente mai scade dupa chestia asta PNL in viitorul sondaj IMAS ?
PPPS. Sau altfel spus : "din gresala in gresala/ Spre victoria finala !"
PPPS. @un domn, ti-ajunge ? Ca mai am zicatori !
PPPPS. Astept momentul cand vor fi facuti de vina pt toate astea useristii ! :)))))))))))
insa vorba ta : ma "intovarasesc" cu Ideea ca este blat cu P$D aceasta Uitare !
da da !
Si atunci e si mai simplu sa dai vina pe altul ! :)))
Mai pe romaneste, cine avea banii blocati, care nu ii putea justifica si procesele sunt in derulare, li se ridica masurile pe bunurile mobile sau imobile, iar pana la terminarea proceselor, sa se constate ca nu mai are nici un leu de seminte.
Faina tara, iar cu cei de la CCR nu ne plictisim.
rămas în Romănia.Zilnic CCR lucrează pentru
sabotarea tuturor insituțiilor statului roman,având o
pasiune sovietică pentru castrarea SRI.
Intrebarea legitimă este;cui folosește!?
Binenteles el e un geniu al finantelor si noi vom plati cu bucurie.
N-a fost bine sa va creasca salariile si pensiile, nu?
Acum aveti ce-ati ales; sper sa reuseasca anticipatele si sa scada cele de mai sus cu 50%. Cuie Mitu e viitorul luminos al natiunii; il merita, l-a ales, il va avea!
Da, stiu: Dragnia-i vinovat si eu sunt platit de Putin.
PNL este o adunatura de hoti si idioti....la fel ca PSD, la fel ca toate partidele politice.
Sa vezi cum dispar banutii si nimeni nu este tras la raspundere.
ar fi fost mai important daca ziaristii ar fi stiut cine sunt proprietarii firmelor insurubate in manevra asta.
eu zic ca nu ar fi surprize
Apropo mai flutura cineva CV-ul lui CItu? Ca vezi domnule are studii facute prin strainatate... in final e doar un nimic. Si mai face si rau, a doua oara.
PS. Si cat o sa mai creasca PSD, nefacand nimic ! :)))
PS. Traiasca anticipatele ! :)))
Să inmatriculati masina; să "uitati" de ITP, Rovigneta, taxa pe pod, parcarea...
Sa va platiti facturile.
Sa va preschimbati Cartea de identitate, pasaportul, viza de flotant, etc.
Cum se face că doar cand e vorba de cetatean bulanul legii isi arata vitejia?
Si incă ceva: de ce avem legi neclare, care lasa loc arbitrariului samd. De 30 de ani legiferam, modificam, petecim legi care ajung sa se bata cap in cap. Imbogatim parlamentari, magistrati, avocati, ne pierdem forta de munca, tineri, medici, ingineri, ingretosati de blenderul asta legislativ.
Poprire la toti pana la acoperirea sumei.
Fara discutii. Cenusa in cap si banii inapoi la buget!
De altfel s-a ajuns la momentul asta la care borfasii dupa ce ca scapa din puscarie, imediat aproape ce-au intrat in ea, raman acum si cu toate bunurile iar unii, culmea ! reusesc sa mai si primeasca de la stat prin intermediul CEDO si cateva miisoare de euro, pt ca au stat inghesuiti, tocmai pt ca ne-am exprimat si am gandit cu "perdea", cu puncte- puncte ! Altfel ar fi stat lucrurile daca toti am fi fost mai directi, mai hotarati :institutii, societate civila, mass media. Dar nu a fost asa din pacate !
Deci HN, cu scuzele de rigoare... ramane cum am scris la inceputul comentariului !
PS. O zi buna !
promovati l ca atare !
deci clar era nevoie de asa ceva...
Mai ramane Parlamentul - singurul responsabil.
Oare de ce Parlamentul nu s-a grabit ca intr-o noapte sa faca modificarile necesare???? Nu cred ca voi primi raspuns pentru ca ei, parlamentarii marii majoritati, ca hotii procedeaza...
hrebenciucii ,da?
:D
pelagragalbena mai rea ca ciuma rosie
traiasca UDMR.
https://youtu.be/lPIHX7xhFDU?t=42
Pentru sforarii si slugile lor care au pus la cale „amnezia“ asta, vreau confiscarea tuturor averilor si pedeapsa cu moartea.
Dar ce judecatori sa dea sentinta, ce procurori sa acuze si care politisti sa ii bage la zdup? De ei avem nevoie. Ori ne facem noi o noua specializare.
Tara asta nu va mai exista mult, daca nu exista nici o reactie la asa ceva. Un asa sistem nu poate supravietui.
Pasca masii! Asa ceva credeam ca nu mai e posibil nici macar in Rep. Moldova!
PS: ce sa faca bugetul cu 2Mld de euro??? Stiu ei mai bine, oamenii astia de afaceri, de, asta-i Romania lor nu a noastra !!!
Hai sictir! A traiti bine bai hotilor! La firma Sub Pamant SRL, acolo sa traiti bine!!!
Povestea e lunga, dar ce s-a intamplat a fost ca autoritatile actuale nu au vrut sa prelungeasca un abuz de pe vremea PSD-ului cand ti se facea dosar penal pe motiv ca nu ai basca ci ai fes...
Cautati pe net explicatii de la oameni care se pricep inainte sa plecati dupa fenta unui jurnalist care cauta senzationalul!