Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, a raportat primul deficit public din ultimii 25 de ani, scrie Mediafax. Declinul a ajuns în T2 la 8 miliarde de euro, după ce autorităţile înregistraseră în primele trei luni ale anului un surplus de 2 miliarde de euro.

Oslo, NorvegiaFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Ţara scandinavă spune că rezultatele se datorează în mare parte dividendelor scăzute şi veniturilor tot mai mici din petrol şi taxe. Între timp, cheltuielile au crescut în ideea de a atenua efectele economice ale pandemiei, fiind alimentate de beneficiile mari de şomaj.

„Sectorul public a protejat, aşadar, sectorul privat de impactul generat de scăderea venitului naţional. Pe de altă parte, este pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp când statul face tranziţia de la surplus la deficit”, a declarat Pal Sletten, economist în cadrul agenţiei de statistică a Norvegiei.

Surplusul bugetar al Norvegiei a înregistrat o medie de 10,7% din produsul intern brut (PIB) în perioada 2002-2019. Deficitul din T2 reprezintă 10,3% din PIB.

Cu toate acestea, Norvegia se poate baza pe fondul suveran de investiţii pe care îl conduce. Fondul – primul la nivel mondial – este evaluat la 986 de miliarde de euro şi a investit în acţiuni, obligaţiuni şi real estate.