Autorităţile daneze au criticat miercuri planul Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim, susţinând că acest plan va submina un model naţional al pieţei muncii care este popular atât în rândul sindicatelor cât şi al angajatorilor, transmite Bloomberg.

MuncitoriFoto: railbaltica.orgg

În 21 din cele 27 de state membre UE există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în şase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori şi sindicate.

Danemarca "vrea să obţină clarificări, dacă CE are autoritatea legală de a avansa astfel de propuneri", a informat guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen într-un comunicat de presă publicat miercuri. Într-o declaraţie separată, Guvernul suedez a exprimat un punct de vedere similar, citează Agerpres.

Comisia Europeană a emis, miercuri, proiectul oficial de directivă privind principiile de aplicare a salariului minim în Uniunea Europeană, fără a impune un nivel de plată. Vor fi însă introduse o serie de criterii și reguli la stabilirea salariului minim în fiecare țară UE, inclusiv România, pentru remunerații „adecvate”, cu implicații și asupra lucrătorilor fictiv-independenți și a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaților.