Turcan: Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern; pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei
"Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut", a explicat Turcan, citează Agerpres.
În ceea ce priveşte pensiile, ea a arătat că acum sunt două legi.
"Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor", a susţinut ministrul.
Turcan a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.
"Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (...) Când vom lua decizia vă vom spune", a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ''cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel".
De asemenea, ministrul a precizat că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.
"Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale - n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor", a spus Raluca Turcan.
Ea a afirmat că în acest moment sunt 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu şi că există pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei.
"Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru este acela al echităţii în sistemul de pensii, pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament", a subliniat Turcan.
În ceea ce priveşte cea mai mare pensie de serviciu în plată, de 78.634 de lei, ministrul a arătat că aparţine unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.
"Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Ce nu s-a făcut în atâta timp nu cred că poate avea nimeni pretenţia să realizăm într-o săptămână sau două..... Sunt două aspecte separate care la un moment dat se vor întâlni. Deci, am capitolul pensii din sistemul public de pensii, unde vom găsi formula echitabilă pe contributivitate şi suportabilă în decursul timpului şi, la un anumit moment dat, vom intersecta aceste pensii de serviciu cu ceea ce se întâmplă în sistemul public de pensii. Când vom avea varianta finală...şi vă rog să mă credeţi că nu voi vorbi despre lucrul acesta până când nu va fi finalizată varianta care să plece de la premisa de a fi constituţională. Pentru că eu nu pot să mă joc cu milioane de pensionari, aruncând în faţă un proiect sau altul de care eu am dubii că ar putea fi neconstituţional", a adăugat Turcan.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Nu are cum o pensie sa fie de 4-6 ori mai mare decat salariu de incadrare. Zic 4-6 ori pentru ca judecatorii CCR cred ca au 17-20.000 lei/luna.
In mod normal, desigur, ar fi imposibil ca "o pensie sa fie de 4-6 ori mai mare decat salariu de incadrare", indiferent de faotul ca acel salariu este deja foarte mare.
Dar pentru cei ce ar trebui sa aplice legile, se poate orice!
Un milion de pensionari, bunicii și părinții noștri, cu 40 de ani de muncă grea, câștigă 8 milioane de lei pe lună.
Să trăiți bine ! Dreapta criminală.
Sunt foarte putine, caci multi au murit, din 2010 si pina acum....si fff multi au renuntat la pensiile contributive, pentru pensiile militare de serviciu. -Au cedat la o propaganda mincinoasa. Pensiile de serviciu ("Ponta/Dogaru") sunt mult mai mici decat pensiile contributive ("Boc").
Pensiile contributive ("Boc") din armata trebuiau deja indexate, la 1 ianuarie. Celelalte... (de serviciu) au alt regim juridic, puteti face cum vreti.
Pensionarii au devenit mumii imblsamate cu citiva lei la pensie si primesc doar cei care mai traiesc. Parlamentrii si-au luat, fără rusine, banii nostri si sunt o adunatura ineficenta si plina de ifose. Se considera, chipurile alesi ai neamului. Ei stiu farte bine cit de mult sunt desconsiderati, blamați, dar nu le pasa. S-a format o clasa mizerabila, ostila românilor!
Depsartiti problema furtului cu pensii speciale.
Incepti cu abolirea furtului Pensii SPECIALE pentru cine intra in sistemul muncii, sa nu mai beneficieze de asa ceva. Totate pensiile se fac pe baza contributivitatii.
a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20
decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi actele
subsecvente emise în baza acesteia;
b) Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de
aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28
martie 2011, cu completările ulterioare.”
In idee, toate pensiile trebuie sa tina cont de principiul asta. Cum, daca voi va bateti joc de cei cu pensii contributive? Mai ales ca au ramas cativa...
Sa va fie rusine!
Dvs, liberlalilor, certati oamenii ca au pensie mare, pai, sa-mi fie cu iertare insa sunt legale, ori preferati retorica psd si toti sa avem pensii si salarii egale.
De conceptul de importanta sociala a muncii ati auzit? O folosesc oamenii pentru a departaja salarial sau ca si pachet de beneficii meseriile in functie de complexitate, specificitate, risc ori importanta decizionala.
Nu ma erijez in aparatorul pensiilor apeciale, nicidecum, insa retorica asta coroborata cu tema falsa de inchitate mi-se par abjecte.
Sunteti la nivel subelementar de intelegere a conceptelor economico-sociale si dati din gura numai pentru invrajbirea categoriilor socio-profesionale.
NOTA BENE: Aia 900 de mii de beneficiari de pensie de 800 de lei sunt cei care beneficiaza de pensie sociala minima, adica au muncit ceva ori deloc. Sunt cei care au lucrat mult pe junatate de norma, cei care au iesit din campul muncii foarte devreme fara a indeplinii stagiul de cotizare, fosti lucratori de CAP care nu doreau sa li-se opreasca banii pentru virament la pensii ca nu era stopaj la sursa in CAP.
Aratati-mi un singur pensionar care desi a muncit pe salariu minim, a indeplinit cei 35 de ani de vechime si are pensie de 800 de lei, eu ma angajez sa mananc foaie cu foaie dosarul lui de pensie.
Puneti mana pe almanahe si exprimati-va corect, sunt pensii speciale(parlamentari) pensii de serviciu (magistrati etc) pensii militare.
Spuneti oamenilor ca astea toate speciale, desi par mari nominal, constituie 5% din bugetul de pensii, ca aunt putini beneficiari comparativ cu sistemul public de pensii.
Voi vreti ca un pilot de avion, procuror, comandant militar sa aiba cam aceeasi pensie cu domnul ce a lucrat la linia de asamblare la Arctic?! Serios?!
Ne intoarcem in comunism? Hai sa impartiti salariul cu mine?!