Turcan: Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern; pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2021, 0:24 Economie | Finanţe


Salariul minim va fi indexat miercuri, în şedinţa de Guvern, cu 3,1%, iar pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24.

"Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut", a explicat Turcan, citează Agerpres.

În ceea ce priveşte pensiile, ea a arătat că acum sunt două legi.

"Suntem pe o Lege 263, veche, în care punctul de pensie se actualiza raportat la rata inflaţiei şi 50% din câştigul salarial mediu brut, şi în baza acelei legi noi am făcut majorarea cu 14% la finalul anului trecut. În mod normal, pensiile ar fi trebuit indexate cu rata inflaţiei la început de an, dar politicienii ce au făcut? Rapid au pus în logică electorală şi au aranjat majorările exact în perioadă de campanie electorală. De la 1 septembrie ar trebui să intre în vigoare această Lege 127/2019 publicată în Monitorul Oficial, dar cu câteva articole prorogate până la 1 septembrie, care ar avea un impact bugetar pentru doar 4 luni de 48 de miliarde de lei şi pentru anul viitor de 138 de miliarde de lei. Ei, în acest context, cu două legi care se bat cap în cap, cu una care trebuie să intre de la 1 septembrie complet nepregătită, pentru că nu s-a făcut nici măcar cel mai mic pas şi v-am spus dacă în Guvernul PSD în 90 de zile veneau cu actualizarea tuturor pensiilor nimeni nu mai putea da înapoi, pentru că eram pregătiţi pentru recalcularea pensiilor", a susţinut ministrul.

Turcan a menţionat că indexarea pensiilor cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021, dar nu a spus când.


"Am discutat cu prim ministrul şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. (...) Când vom lua decizia vă vom spune", a dat asigurări Raluca Turcan, subliniind că indexarea se va produce ''cel puţin cu rata inflaţiei, cum este şi firesc, de altfel".

De asemenea, ministrul a precizat că se doreşte corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea.

"Ce am făcut în momentul în care am ajuns în mandat? Am spus aşa: subiectul pensiilor scos din disputa politică. Am chemat specialişti din cadrul ministerului, de asemenea din Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, astfel încât să găsim o variantă de abordare a pensiilor (speciale - n. r.), care să conducă la calcularea lor pe bază de contributivitate, echitate în sistemul de pensii şi de asemenea să fie suportabilă orice lege pe care o vom aduce în faţa pensionarilor", a spus Raluca Turcan.

Ea a afirmat că în acest moment sunt 9.600 de beneficiari de pensii de serviciu şi că există pensii lunare de peste 78.000 de lei, de 17.000 de lei sau de 41.000 de lei, în timp ce 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei.

"Un element la care ţin şi care va defini mandatul meu de ministru este acela al echităţii în sistemul de pensii, pentru că eu nu pot să tolerez şi nici nu pot să dorm bine noaptea în condiţiile în care în momentul de faţă în România există pensionari care câştigă 78.634 de lei pe lună, în condiţiile în care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezintă criterii favorizante din legile făcute de PSD în Parlament", a subliniat Turcan.

În ceea ce priveşte cea mai mare pensie de serviciu în plată, de 78.634 de lei, ministrul a arătat că aparţine unei persoane care a lucrat în domeniul juridic.

"Soluţia o vom pune pe masă. Lucrăm în acest moment. Ce nu s-a făcut în atâta timp nu cred că poate avea nimeni pretenţia să realizăm într-o săptămână sau două..... Sunt două aspecte separate care la un moment dat se vor întâlni. Deci, am capitolul pensii din sistemul public de pensii, unde vom găsi formula echitabilă pe contributivitate şi suportabilă în decursul timpului şi, la un anumit moment dat, vom intersecta aceste pensii de serviciu cu ceea ce se întâmplă în sistemul public de pensii. Când vom avea varianta finală...şi vă rog să mă credeţi că nu voi vorbi despre lucrul acesta până când nu va fi finalizată varianta care să plece de la premisa de a fi constituţională. Pentru că eu nu pot să mă joc cu milioane de pensionari, aruncând în faţă un proiect sau altul de care eu am dubii că ar putea fi neconstituţional", a adăugat Turcan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13513 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Cum s-a calculat (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 1:02)

  Timbuku [utilizator]

  Sunt curios cum s-a calculat pensia aia de a ajuns la 78634? Au calculat 80% din spaga luata in ultimii 20 de ani de munca?

  Nu are cum o pensie sa fie de 4-6 ori mai mare decat salariu de incadrare. Zic 4-6 ori pentru ca judecatorii CCR cred ca au 17-20.000 lei/luna.
  • +9 (11 voturi)    
   ...probabilitate... (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 3:45)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

   În ziua de azi, pensia unui magistrat are ca baza de calcul unltimele cîteva, cel mai probabil ultima plată făcută de angajator...Iar magistratul decide că nu va lua concediul de odihnă în anul de pensionare, banii de CO vor fi plătiți simultan cu ultimul salariu înainte de pensionare, angajatorul îi va plăti angajatului o primă de adio, care și ea va intra în baza de calcul a pensiei, poate niște ore suplimentare, și tot așa...
  • +12 (12 voturi)    
   Printr-o ilegalitate subtilă obții asta. (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:37)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

   Adică pensie mai mare decât 80% din salariu,mai mare chiar decât salariul.Când știu că vor ieși la pensie își aranjează să nu încaseze niște drepturi,uneori și cu 2 ani în urmă,drepturi pe care le încasează în luna în care se pensionează.Normal ar fi să fie luat în calcul la pensie numai suma aferentă lunii respective,dar ei i-au cumulatul,căruia eu îi spun că este o ilegalitate subtilă.O hoție cu ștaif.De magistrat.Îi face de rușine,dar nu le pasă.
  • +5 (7 voturi)    
   PENTRU CA PUTEM! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:33)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

   Sunt pensii SPECIALE, se poate absolut orice!

   In mod normal, desigur, ar fi imposibil ca "o pensie sa fie de 4-6 ori mai mare decat salariu de incadrare", indiferent de faotul ca acel salariu este deja foarte mare.
   Dar pentru cei ce ar trebui sa aplice legile, se poate orice!
  • +1 (1 vot)    
   Pensie uriasa (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 15:14)

   ipman [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

   Am citit intr-un ziar ca cineva a obtinut o pensie uriasa astfel: era director de penitenciar si in acelasi timp profesor universitar. Omul a iesit la pensie ca director de penitenciar dar a mai obtinut o pensie ca profesor universitar, aceasta din urma fiind uriasa pentru ca ce sa vezi in ultimele luni de profesor universitar a primit un salariu urias si pensia i s-a calculat conform acestui salariu urias. Legea pensiilor la acea vreme i-a permis sa adune cele 2 pensii si astfel s-a ajuns la peste 70000 de lei.
 • 0 (20 voturi)    
  deci (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 1:04)

  cucuveauamov [utilizator]

  salariul minim cu 3% ... clar, bunastarea e aproape
 • +1 (9 voturi)    
  Deci se trage de timp (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 5:50)

  Zache58 [utilizator]

  iar pensiile nu se vor indexa cu 8% de la 1 septembrie.Nu mai aburiti pensionarii cu ''corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea''!Macar schimbati ceva la Casele de pensii,conduse si acum de directori numiti de PSD.E plin de clientela PSD-ista in toate institutiile statului:coafeze.fochiste si alte loazbe se ocupa de nimic pe salarii de la 5000 lei in sus.In ritmul asta nu ne facem bine niciodata,tot tara bananiera ramanem si in secolul XXI!
 • +9 (13 voturi)    
  Lol (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 6:46)

  HP [utilizator]

  Jumătate din salariații români câștigă 13 milioane pe lună.

  Un milion de pensionari, bunicii și părinții noștri, cu 40 de ani de muncă grea, câștigă 8 milioane de lei pe lună.

  Să trăiți bine ! Dreapta criminală.
 • -3 (7 voturi)    
  aveti grija la pensiile "Boc" din armata (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 8:33)

  mongolul [utilizator]

  sunt calculate pe baza contributivitatii si nu au fost majorate odata cu marirea punctului de pensie. (Prin lege, cresc doar prin indexare anuala.)
  Sunt foarte putine, caci multi au murit, din 2010 si pina acum....si fff multi au renuntat la pensiile contributive, pentru pensiile militare de serviciu. -Au cedat la o propaganda mincinoasa. Pensiile de serviciu ("Ponta/Dogaru") sunt mult mai mici decat pensiile contributive ("Boc").
  Pensiile contributive ("Boc") din armata trebuiau deja indexate, la 1 ianuarie. Celelalte... (de serviciu) au alt regim juridic, puteti face cum vreti.
 • +10 (12 voturi)    
  Pensie dupa invatatura, munca, contributie! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 9:04)

  Entiu [utilizator]

  Pensie dupa invatatura, munca, contributie!
  Pensionarii au devenit mumii imblsamate cu citiva lei la pensie si primesc doar cei care mai traiesc. Parlamentrii si-au luat, fără rusine, banii nostri si sunt o adunatura ineficenta si plina de ifose. Se considera, chipurile alesi ai neamului. Ei stiu farte bine cit de mult sunt desconsiderati, blamați, dar nu le pasa. S-a format o clasa mizerabila, ostila românilor!
 • +3 (5 voturi)    
  Ce marlani! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:11)

  consumator2 [utilizator]

  Dar nu uita sa-si acorde lor tot ceea ce se poate.
 • 0 (4 voturi)    
  ce nu e clar e FURT si nu se iau masuri sa (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:28)

  hopsinoi [utilizator]

  fie pedepsiti vinovatii. Cum sa ai o pensie de 78634 lei de la buget.

  Depsartiti problema furtului cu pensii speciale.

  Incepti cu abolirea furtului Pensii SPECIALE pentru cine intra in sistemul muncii, sa nu mai beneficieze de asa ceva. Totate pensiile se fac pe baza contributivitatii.
 • +1 (5 voturi)    
  Aveti asteptari de la Turcan, cati ani are credeti (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 10:29)

  hopsinoi [utilizator]

  ca stie?
 • +1 (3 voturi)    
  Legea 127/2019 abroga lșegera 263/2010. (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 11:23)

  liviau2005 [utilizator]

  obiectul muncii unui ministru este LEGEA.Individa care nucunoaste legi este o politruca d esorginte stalinsit/nazista si nu aare ce cauta in nici un guvern.Turcan Raluca nus tie ,opri minte atunci cand spune ca are doua legi de pensii, 263/2010 si 127/2019.Legea 263/2010 a fost abrogata la data intrarii in vigoare a noii legi, conf. art. 183 alin2 din noua lege. CITAT: ” La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
  a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,
  publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20
  decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi actele
  subsecvente emise în baza acesteia;
  b) Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de
  aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
  publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28
  martie 2011, cu completările ulterioare.”
  • +4 (6 voturi)    
   liviau2005 (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 11:45)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui liviau2005

   Ti-as da mai multe plusuri dar nu se poate.Pe proasta asta au pus-o sa traga de timp.Pentru guvernoiu si alti nemernici se poate orice.Pentru poporul roman nu se poate nimic!Ei mentin in functii si camarila comunisto-pesedista.Ce pretentii sa ai de la asa numitii ''liberali''.Liberalii adevarati au murit sau au plecat in Vest.Astia sunt comunisti vopsiti in albastru!
 • +1 (3 voturi)    
  mai beleuzilor! (Miercuri, 13 ianuarie 2021, 17:17)

  mongolul [utilizator]

  Ce nu va place la pensia contributiva din armata? Sunteti cu Ponta si Dogaru, stergeti tot?
  In idee, toate pensiile trebuie sa tina cont de principiul asta. Cum, daca voi va bateti joc de cei cu pensii contributive? Mai ales ca au ramas cativa...
  Sa va fie rusine!
 • +1 (1 vot)    
  Dna ministru, aprofundati materia, nota 4 (Joi, 14 ianuarie 2021, 14:49)

  Brezan [utilizator]

  Este adevarat ca sunt multe anomalii si pensii cel putin discutabile vis-a-vis de baza de calcul sau altele, insa au fost dobandite conform punctajelor si legilor in vigoare.

  Dvs, liberlalilor, certati oamenii ca au pensie mare, pai, sa-mi fie cu iertare insa sunt legale, ori preferati retorica psd si toti sa avem pensii si salarii egale.

  De conceptul de importanta sociala a muncii ati auzit? O folosesc oamenii pentru a departaja salarial sau ca si pachet de beneficii meseriile in functie de complexitate, specificitate, risc ori importanta decizionala.

  Nu ma erijez in aparatorul pensiilor apeciale, nicidecum, insa retorica asta coroborata cu tema falsa de inchitate mi-se par abjecte.

  Sunteti la nivel subelementar de intelegere a conceptelor economico-sociale si dati din gura numai pentru invrajbirea categoriilor socio-profesionale.

  NOTA BENE: Aia 900 de mii de beneficiari de pensie de 800 de lei sunt cei care beneficiaza de pensie sociala minima, adica au muncit ceva ori deloc. Sunt cei care au lucrat mult pe junatate de norma, cei care au iesit din campul muncii foarte devreme fara a indeplinii stagiul de cotizare, fosti lucratori de CAP care nu doreau sa li-se opreasca banii pentru virament la pensii ca nu era stopaj la sursa in CAP.

  Aratati-mi un singur pensionar care desi a muncit pe salariu minim, a indeplinit cei 35 de ani de vechime si are pensie de 800 de lei, eu ma angajez sa mananc foaie cu foaie dosarul lui de pensie.

  Puneti mana pe almanahe si exprimati-va corect, sunt pensii speciale(parlamentari) pensii de serviciu (magistrati etc) pensii militare.

  Spuneti oamenilor ca astea toate speciale, desi par mari nominal, constituie 5% din bugetul de pensii, ca aunt putini beneficiari comparativ cu sistemul public de pensii.

  Voi vreti ca un pilot de avion, procuror, comandant militar sa aiba cam aceeasi pensie cu domnul ce a lucrat la linia de asamblare la Arctic?! Serios?!

  Ne intoarcem in comunism? Hai sa impartiti salariul cu mine?!
 • 0 (0 voturi)    
  Basistii astia care ne conduc (Vineri, 15 ianuarie 2021, 1:29)

  salvatore [utilizator]

  ... si care-si spun liberali (rusine sa le fie! ca nu au nimic in comun cu PNL-ul, sunt doar niste refugiati politici de la secta de trista amintire PD, devenita mai tarziu PD-L, care il venera pe Marele Bas, Fas, Partz), incearca sa manipuleze prostimea si sa le indrepte atentia spre subiecte colaterale (pensii speciale si de serviciu, care evident ca sunt o rusine dupa cum sunt calculate, dar si daca ar fi calculate dupa contributivitate tot nu s-ar majora din banii rezultati punctul de pensie cu 40% si oricum nu au nici un gand sa respecte Legea 263/2010 si cu atat mai putin Legea 217/219, stati linistiti). Ideea principala e ca idiotii astia NU VOR sa majoreze veniturile romanilor, nici pensii si nici salarii, ei avand ordin ca prostimea sa ramana saraca si sa se duca anual in rtegim sezonier in vest ca sa le culeaga alora sparanghelul, capsunile, maslinele si sa lucreze in constructii. Aplicarea prevederilor legii pensiilor ar duce la un necesar suplimentar de finantare de aprox. 140 miliarde de lei, echivalentul a aprox. 2,8 miliarde de euro. Un mizilic, atat timp cat Statul Roman chelutie anual sume mult mai mari anual pe tot felul de chestii neimportante. Macar banii din pensii s-ar intoarce imediat in economie, pe cand cheltuielile idioate ale astora nu se reflecta in nimic. PLECATI ACASA! Asta ar trebui sa strige toti romanii in fiecare zi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by