​DOCUMENT Guvernul pregătește standardele de cost la "Anghel Saligny", o cerință a USR-PLUS: Cât va fi costul standard pe locuitor al reţelelor de apă și de canalizare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 9 septembrie 2021, 21:08 Economie | Finanţe


Programul Anghel Saligny, în Monitorul Oficial
Foto: Hotnews
​Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, a scos miercuri în consultare publică un proiect de ordin care va reglementa standardele de cost pe locuitor şi pe kilometru, pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de apă, canalizare şi drumuri finanţate prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", programul de 10 miliarde de euro care a aruncat în aer Coaliția. Introducerea unor standarde de cost a fost o cerință a USR-PLUS, după cum a spus liderul PNL Ludovic Orban, înainte de ruperea Coaliției.

 • "Propunerea Ministerului Dezvoltării, după trei ani de lipsă de reglementare în acest domeniu, este de a prelua standardele de cost utilizate în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene, pentru tipurile de investiţii unde au fost stabilite astfel de standarde", a declarat miercuri ministrul Cseke Attila, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, pentru reţelele de apă şi canalizare proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

Costul standard al reţelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al reţelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor.


În cazul drumurilor, unde nu există standarde de cost utilizate pentru proiectele finanţate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite în 2010 şi abrogate în 2018, ajustate cu creşterile de preţ la nivel mondial al materialelor de construcţii, stabilite de Institutul Naţional de Statistică, a explicat ministrul.

Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro.


Click pentru a deschide


Preţul unui kilometru de drum judeţean nu poate depăşi 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcţie de numărul de benzi şi tipul carosabilului, pot avea preţuri standard între maxim 2,12 şi maxim 6,34 milioane de euro, se arată în comunicatul citat.


Click pentru a deschide


"Actul normativ prin care s-a adoptat Programul "Anghel Saligny" prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard şi 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind reţelele de gaze, care urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei şi al ministrului energiei", a menţionat Cseke Attila.

Ce asigurări a dat Cseke Attila despre transparența programului Anghel Saligny, o altă cerință a USR-PLUS


De notat și că vineri, 3 septembrie, când Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny în lipsa miniștrilor USR-PLUS, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a dat asigurări că Ordonanța de urgență are prevederi care ar asigura transparența programului, o altă cerință a celor de la USR-PLUS.

Cseke Attila a spus că solicitările pentru proiectele finanţate prin Programul "Anghel Saligny" vor fi depuse în format electronic, pe o platformă digitală urmând să se regăsească toate informaţiile publice pentru a asigura transparenţa programului.

 • "Solicitările se vor putea depune în format electronic. În OUG este prevăzută expres necesitatea constituirii unei platforme digitale cu toate informaţiile publice, pentru a asigura transparenţa acestui program şi a efectuării execuţiei lucrărilor şi pe această platformă digitală se vor regăsi toate informaţiile publice despre fiecare proiect, finanţarea asigurată fiecărui proiect, termenele de execuţie, executantul lucrării, stadiul lucrării, stadiul execuţiei tehnice, respectiv financiare cu privire la fiecare obiectiv de investiţie din acest Program Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny'", a afirmat Cseke Attila după şedinţa de guvern, citat de Agerpres.

Ce se întâmplă dacă primăriile folosesc ilegal fondurile din Anghel Saligny: Ca și la PNDL 1 nu răspunde primarul, ci toată localitatea


Ministrul Cseke Attila a mai spus atunci că banii vor fi returnaţi integral la bugetul de stat în cazul proiectelor nefinalizate din Programul "Anghel Saligny".

 • "Beneficiarul obiectivului de investiţii, unitatea administrativ teritorială, răspunde pentru aceasta, pentru că banii trebuie returnaţi la buget dacă proiectul nu este finalizat. (...) Cred că este o sancţiune destul de aspră. Şi astăzi, pe alte programe naţionale de investiţii, în urma sesizărilor primite, Corpul de Control al ministrului verifică cele întâmplate la faţa locului. Se întâmplă în mod uzual. Se va întâmpla în mod curent şi pe Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". De asemenea, toate facturile, în momentul în care ele intră în Ministerul Dezvoltării, vor fi trimise spre verificare şi Inspectoratului de Stat în Construcţii. Aceste reglementării se regăsesc în ordonanţa de urgenţă", a spus Cseke Atilla după şedinţa de guvern.

Ce nu a spus Cseke Attila însă este că anumite prevederi care nu prea au dat roade, inclusiv la capitolul sancțiuni, sunt copiate integral din PNDL1.

Un exemplu este articolul 10 din OUG-ul de aprobare a proiectului Anghel Saligny în care este prevăzut că în cazul în care primăriile utilizează sumele transferate cu nerespectarea preverilor legale sau contractuale, trebuie să restuie banii Ministerului în 30 de zile.

Dacă nu restituie sumele, nu răspund primarii sau persoanele din aparatul administrativ, ci întreaga localitate prin:
 • "sistarea alimentării atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, inclusiv a drepturilor cuvenite asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, precum şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav şi a plăţilor privind finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, după caz, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii."

Această prevedere se regăsește întocmai în PNDL1 la Art. 10^1.


De notat ar fi însă că cei de la USR-PLUS nu au semnalat public că ar fi o problemă la acest capitol în care întreaga localitate răspunde, în loc să fie făcuți responsabili primarii ori reprezentanții UAT-ului care a folosit ilegal fondurile de la buget.

Reacția USR-PLUS după aprobarea programului Anghel Saligny: Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13


Vineri, 3 septembrie, după ce Guvernul Cîțu a adoptat programul Anghel Saligny, USR-PLUS a reacționat precizând că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ''un nou abuz marca OUG 13'', acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că "a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică".

USR-PLUS a spus, într-un comunicat de presă, că a făcut o analiză a proiectului care "arată clar că PNDL 3 este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor", iar faptul că niciun amendament USR-PLUS nu a fost adăugat în proiect ar fi "o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide".

Ce au acuzat reprezentanții USR-PLUS:

 • "În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari.
 • În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate.
 • În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.
 • În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului.
 • În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor. USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia".

Pentru detalii citește:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4416 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Perversa miscare ! (Joi, 9 septembrie 2021, 22:54)

  Susufler0 [utilizator]

  Vrea sa sugereze ca exista viata si dupa (fara) USR !

  Sa vedem cand va fi dat Ordinul acesta de Ministru si ce va cuprinde ! Pana atunci e precum taierea pamblicii dupa ce ai adus excavatoarele pe teren si ai sapat o groapa !
  • 0 (4 voturi)    
   USR cere. (Vineri, 10 septembrie 2021, 9:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Eu cred că USR fiind la guvernare trebuie să facă. Nu înțeleg ce ia oprit pe cei de la USR să facă criteriile de acordare fonduri și să le supună discuției în coaliție. De exemplu Barna ,ce sarcini a avut de nu a putut face aceste criterii? Cred că cerata a pornit de la faptul că USR a tot cerut ba una ,ba alta, crezând că ăsta-i rolul lor în Guvern-0să ceară. Și ceilalți să facă. Să fim sinceri, oriunde se întâmplă asta, iese cu scântei. Barna și miniștrii USR au făcut de râs susținătorii USR, care sunt acum bășcălia celor de la PSD. Adică rolurile sau inversat.
   • -1 (3 voturi)    
    Se cunoaste ca nu ii cunosti pe useristi ! (Vineri, 10 septembrie 2021, 14:51)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Daca nu ieseau de la guvernare, abia atunci Barna si Ciolos si ceilalti ar fi avut o mare problema cu votantii lor !
    Doar in partidele uslase dupa ce esti batjocorit si nu se tine cont de spusele tale, umilitul linge scuipatul pesedist ca sa primeasca o ciozvarta. Pai cu Ciolos la carma guvernului dupa o luna i se scula si-l dadea afara pe Drula, sau pe altul dintre ministri USR iar USR trebuia sa ramana in guvern ?
    Stiu ca nu ii inghiti pe useristi dar macar incearca sa vii cu argumente cat de cat, nu cu prostii.
    PS. Fara suparare !

    PPS. Apropo, imagineaza-ti ca in locul lui Catu era Barna si in locul lui Stelian Io, cine sa zic, Ciolacu sau Grindeanu si Barna incepea sa-i dea afara fara sa tina cont de minima colaborare, nu mai spun de protocoalele incheiate... PSD ramanea la guvernare ?
    • -2 (2 voturi)    
     Crezi că impresionezi vorbind murdar? (Vineri, 10 septembrie 2021, 18:33)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Expresia //a înghiți //pe cineva nu-mi place să o folosesc în relațiile interumane și nu votez din dragoste. Sincer, sunt de dreapta și ,cu toate că nu-i cunosc bine pe cei din USR, am votat USR pentru a le da o șansă și să facă niște schimbări în bine în România. Vreau în primul rând să văd responsabilitate, nu orgolii personale. Nu-mi place cultul personalității și îmi plac oamenii care lucrează în echipă. Înțeleg că, fiind la guvernare faci. Ceri când ești în opoziție. Mi se pare prostească cererea cu demisia lui Cîțu pentru-că ,fiind prim ministru, demisia lui implică demisia întregului guvern și urmează un nou guvern cu un nou plan de guvernare, cu o nouă schemă de funcționare. Deci criză guvernamentală care ajută PSD și AUR. Din păcate votanții USR nu sunt majoritari și nu se vor înmulți prin situația creată. Eu sigur nu voi vota PSD, nu i-am votat niciodată, dar pentru USR nu mai sunt sigur că-i voi vota. Nu-mi place impertinența și acuzele în media. Mergi la procuratură cu dovezi, nu faci judecată publică, care fie vorba între noi, este de sorginte comunistă.
     • 0 (2 voturi)    
      Nu mi-ai raspuns la intrebarea din finalul (Vineri, 10 septembrie 2021, 23:32)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      comentariului meu, desi agreezi munca in echipa !
      Intreaba-te daca intr-un guvern Catu, acesta stie sa lucreze in echipa ! Evident ca nu

      PS. Se pare ca nu stii ce inseamna o exprimare plastica si care e rolul ei ! N-am nevoie sa impresionez pe nimeni dar uneori niste cuvinte mai "tintite" ajuta la devoalarea unei situatii !

      PPS. Da, toti cei care ii cereti lui Barna si celorlalti useristi sa ramana alaturi de Catu inseamna ca suportati sa fiti flegmat in fata de mai mult de doua ori, de dragul muncii "in echipa" !

      PPPS. Intelegi acum rolul limbajului "murdar" ?
 • -2 (14 voturi)    
  Hârtia suporta orice... (Joi, 9 septembrie 2021, 23:24)

  gmb72 [utilizator]

  Ingenioasa mișcare a lui Cîtu, prin care sugerează ca USR, a plecat degeaba de la guvernare, ca uite, ținem cont de opiniile lor....
  Rămân însă standardele de calitate... Care sunt constatate de comisiile de recepție a lucrărilor, recte primarii...
  Asa ca pentru pentru a se încadra în standardele de cost dar și în standardele de parandarat, va scădea calitatea investițiilor. Iar Codul Penal ciuntit de Dragnea și ai lui, EXACT IN ACEST SCOP, a desființat aproape infracțiunea de abuz în serviciu, prin care un primar poate receptiona o podisca de lemn ca fiind copia la scara 1:1 a podului Golden Gate din San Francisco....
  Problema nu sta însă nici în standardele de cost si nici de calitate sau orice alte condiții impuse la alocarea fondurilor. Problema sta în slăbiciunea statului (de drept) de a verifica și sancționa infracțiunile prin care investițiile, fie ca se numesc PNDL și sunt de la buget,, fie ca se numesc PNRR și sunt de la UE, devin bătaie de joc și surse de venituri ilicite și mai puțin de investiții rentabile. Pentru investiții se mai folosesc doar resturile financiare care mai rămân după imparteala....
  Degeaba urla USR ca PNDL e o hoție pe fata. ORICE FONDURI ALOCATE SUNT FURATE MAI MULT SAU MAI PUTIN PE FATA, si dacă nu pot fi ciuntite prin parandarat, pur și simplu nu mai sunt accesate! Pentru ca statul roman e incapabil sa se mai apere de hoți și de mafii. Și ghici de unde a fost ministrul care în ultimele luni nu a făcut NIMIC pentru întărirea justiției statului ? De la USR.....
  • +9 (15 voturi)    
   Raman siderat de neputinta dvs de a intelege (Vineri, 10 septembrie 2021, 0:47)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   mecanismele guvernarii derulate de catre puterea executiva (Guvern), fie prin intermediul legilor puse la dispozitie societatii de catre puterea legislativa (Parlament).
   Abia ce ati spus de legile ciuntite in timpul guvernarii pesediste a lui Dragnea (pt ca el a fost seful informal al Guvernului PSD, indiferent cine a purtat numele de premier) sau de Curtea Constitutionala.
   Pai nu e vina Ministrului Justitiei pt faptul ca modificarile aduse codului penal si de procedura penala in vremea guvernelor pastorite de Dinti de grebla nu au fost inca reparate. Intrebati Parlamentul, intrebati CCR iar in Parlament intrebati-i pe parlamentarii PSD, PNL si UDMR. Apoi, poate nu stiti ca puterea executiva exercitata de guvern este o putere colegiala, respectiv, ordonantele de urgenta promovate de Ministrul Justitiei, trebuie sa primeasca avize, apoi sa fie in asentimentul tuturor ministrilor iar in final Premierul trebuie sa-si puna semnatura pe act.
   Deci cei care nu au facut nimic pt intarirea justitiei statului, in niciun caz nu sunt Stelian Ion si USR. Cum v-am spus cautati-i in Parlament, pe scaunul Primului ministru si, nu in ultimul rand, la Cotroceni.
   • 0 (6 voturi)    
    Constituția României (Vineri, 10 septembrie 2021, 6:54)

    gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    La art. 74 Constitutia României spune asa:

    (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.
    ...
    (3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.
    Deci iată ca guvernul sau parlamentul pot iniția proiecte de legi.
    Cine vroiați sa inițieze proiectele de legi destinate reparării autorității statului prin refacerea justiției ? Ministrul Sănătății? Al finanțelor? NU CEL AL JUSTITIEI, care ,teoretic, ar trebui sa cunoasca toate problemele domeniului?....
    Sau, din parlament, cum spuneți dvs., PSD ? AUR ? Sau PNL care se pregătea sa arunce cu PNDL în primari și pentru care modificările aduse de Dragnea sunt mana cereasca ?....
    UPS... ajungem tot la USR..... Al cărei prim specialist în justiție, ma aștept(am) sa fi fost numit pentru funcția de ministru....
    Poziția corecta și cu adevărat reformista a USR, era sa rămână la guvernare, SI SA ÎNCEAPĂ REFORMELE de care tot spun, prin întărirea statului, sa pună PNL în situația de a NU PUTEA FURA cu ușurință banii din PNDL.... PNRR sau din orice alte proiecte. Sa fi văzut noi inițiative legislative USR de reformare a statului, blocate de PNL și atunci da, le dădeam dreptate. N-am văzut decât declarații despre blocaje, însă niciun proiect de lege propus coaliției, sau parlamentului, CU ADEVARAT REFORMIST și care sa le fi fost blocat.
    Pentru astfel de initiative îți trebuie oameni competenți, care, deși sunt mulți în USR, sunt blocați de actualul șef, un epigon hrebenciuc care se încurcă în propriile-i combinații.....
    • 0 (2 voturi)    
     Nu mi-ati citit cu atentie comentariul (Vineri, 10 septembrie 2021, 15:11)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     si nici nu cunoasteti situatia concreta ; legile de modificare exista, sunt deja facute si nu de catre actuala echipa a ministrului Stelian Ion. In rest, in parlament trebuie sa existe vointa politica a 50% + 1 parlamentar. Din pacate nu exista si nu din vina USR.
     PS. Uitativa ce bine colaboreaza partidele vechi si corupte in Parlament !
     PS. Faptul ca nu ii inghititi pe useristi, umorile personale va impiedica sa aveti o privire obiectiva
   • +2 (4 voturi)    
    Ceva nu-i clar în demersul dumitale. (Vineri, 10 septembrie 2021, 9:34)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Barna și Stelian Ion, doi juriști de profesie , avocați cu pretenții, nu au fost capabili să întocmească o lege de modificare, care supusă dezbaterii opiniei publice, să fie depusă la Parlament pentru votare. Sunt multe anomalii și birocrație în sistemul juridic și cred că Barna și Stelian Ion se complac în această situație. Îi avantajează profesional și încasează bani pe necazul celor ajunși în situații critice. Și la transferul de proprietate în caz de deces este birocrație stufoasă, ineficientă ,fapt care face ca multe proprietăți să aibă un statut incert, motive de certuri și păruieli cu avantaj Barna și Stelian Ion. De ce urmașii (copii) nu sunt proprietari de drept dacă răposatul nu a lăsat prin testament altfel? Acum, timp pierdut, bani cheltuiți, nervi. De multe ori nu câștigi din moștenire cât cheltui și atunci sunt lăsate baltă toate. Cine ar trebui să rezolve? Eu spun că MJ.
    • +1 (3 voturi)    
     In commentul dvs ceva suna absurd ! (Vineri, 10 septembrie 2021, 15:19)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Ce folos personal trag Barna si Stelian Ion din tr-o anumita situatie birocratica ? Nu e suficient ca sunt avocati ! Si eu sunt avocat si doar cand iau un caz pro bono nu castig o contravaloare a muncii prestate !
     Cred ca aveti o problema personala in domeniul succesiunilor Ia spuneti-i lui Catu sa-i zica lui Valceanu sa faca o Ordonanta de reducere a taxelor succesorale notariale si judiciare. Sa vedeti ce va zice !

     PS. Nu-i asa ca nu ati votat si nu veti vota niciodata cu USR ci tot cu aia care fura de 30 de ani, pt ca mai inchid ochii si la prapaditi ?
  • -1 (5 voturi)    
   hirtia suporta orice (Vineri, 10 septembrie 2021, 5:54)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   dar mai ales internetul. cind postezi dintr-un bar mexican...
   • +1 (5 voturi)    
    Raman siderat de fanatismul sustinatorilor USR... (Vineri, 10 septembrie 2021, 8:48)

    gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    Ca si domnul de dinainte,raman la randul meu siderat de fanatismul sustinatorilor USR,care,in pofida dovezilor din ce in ce mai multe, privind (in)"competenta" celor de la varful partidului,insista ca sunt cei mai buni,mai viteji si mai blocati de parteneri....
    Sunt fost alegator USR, dar nu sunt fanatic sa nu le vad erorile. Sunt dezamagit cumplit pe zi ce trece de incapacitatea acestui partid chiar si de a intelege notiunea de "reforma", dar-mi-te de a o mai si face !
    Reforma,ca si revolutia,e un mijloc de transformare profunda a unui stat.Doar ca in timp ce revolutia porneste transformarea de jos in sus,de la masele care matura inclusiv politicienii, nu numai un sistem prost,reformele sunt pornite de sus in jos,de la politicienii care inteleg necesitatea unei transformari si o fac in pofida inertiei si dorintei unei mase populare de a mentine un anumit status-quo.
    Si atat revolutiile cat si reformele, SE FAC PRIN FORTA. In cazul revolutiilor, e clar la ce forta ma refer...
    In cazul reformelor, e nevoie de forta Statului (de drept, a legilor si aparatorilor ei!), care va trebui sa tina piept maselor largi de nemultumiti (sindicate ale ramurilor bugetare ce vor fi afectate, pensionari speciali, partide care-si pierd electoratul captiv, etc !). De forta parlamentului, care va trebui sa legifereze ce se cuvine, nu ce e cu priza la public...
    Faptul ca Barna vorbeste de reforme intr-un stat in care autoritatea tremura in fata unei șoșoace,stat in care parlamentul e o adunatura mai mizerabila decat cele mai hidoase caricaturi ale lui Caragiale,imi demonstreaza ca habar nu are ce spune.Si ca degeaba asteptam de la USR-ul lui Barna,reforme.
    Ma bucura ca primesc minusuri de la sustinatorii USR de cate ori semnalez incompetenta lor, ca uite, oamenii mai spera in reforme.
    Fanatismul cu care insa, sustinatorii USR refuza sa le vada defectele, dovedeste ca NIMENI SI NIMIC nu va corecta ceva, asa ca mi-e teama ca alaturi de PNL si USR se va duce in afara istoriei...
    • 0 (4 voturi)    
     la cit indrugi (Vineri, 10 septembrie 2021, 14:06)

     ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     de-a valma, cu pretentii de "analist politic", sau cum vrei sa-ti numesti atitudinea de "know it all", as zice ca-ti trebuie si niste "drept de antena".

     ai scris mai mult in 2 postari decit a vorbit ioha intr-un mandat intreg. si delirurile tale "intelectuale" sint numai bune pt irealitatea, poate iti fac si o emisiune in prime-time.
    • +2 (2 voturi)    
     Dumneata , nu te supara dar daca vezi reforma (Vineri, 10 septembrie 2021, 15:25)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

     ca se face ca revolutia "PRIN FORTA", o sa ramai un dezamagit toata viata ! Se pare ca nu intelegi nici legile naturale si nici pe cele sociale.
     Cumva ai fost prieten cu Andrei Caramitru ? Sunteti niste trotkisti pe invers !

     PS. Lui Sosoaca i s-a facut dosar penal. Intr-un stat de drept trebuie lasat acum procurirul sa ancheteze si apoi instanta de judecata sa decida.
 • +6 (10 voturi)    
  Sa o spunem deschis... (Vineri, 10 septembrie 2021, 2:25)

  Edmond_Nicolaus [utilizator]

  Sa o spunem deschis: Iohannis este patronul celor care legifereaza furtul. De ce o face? Din slabiciune, din ingamfare, din ... (nu pot preciza, ca nu vreau sa fiu moderat), din... (iarasi nu pot preciza, ca nu vreau sa fiu moderat), din... etc (etc nu poate fi moderat, da?). Iohannis devine pe zi ce trece mai nociv.
 • +1 (3 voturi)    
  Daca de asta a fost nevoie ca sa avem transparenta (Vineri, 10 septembrie 2021, 8:29)

  FanelJr [utilizator]

  Daca se va adeveri ca PNL UDMR vor legifera intr-adevar TOT ce a cerut USR in ceea ce priveste transparenta programului, atunci multumim USR-PLUS pentru sacrificiu!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu poți mulțumi pentru ineficiență. (Vineri, 10 septembrie 2021, 15:01)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Când ești la guvernare faci, nu ceri la alții să facă. Fără glumă, dar S I dacă voia ca SIIJ să nu mai fie, le dădea pentru anul 2021 bani la jumătate și plecau singuri. Dacă cineva comenta, spunea că programul de guvernare prevede asta. Rămân la ideea că SI nu a vrut desființarea SIIJ.
  • -1 (1 vot)    
   Nu merge (Vineri, 10 septembrie 2021, 19:31)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Nu au transpus tot... cum e si in articol, autoritatile ar fi responsabile, dar povara cade tot pe contribuabil. Deci or fi costuri standard, adica se fura din mai putin, dar asta nu inseamna ca lucrarile vor fi in cost. Pot fi sub, iar diferenta se fura. Parca pe ProTV s-a aratat retele de apa potabile facute cu Dorei, nu functionau, apa se infilta in sol. Pe hartie, totul OK, in fapt e furt. Sau la statiile de alimentare si extractie apa din adancime, pe hartie pompe nemtesti, la fara locului niste pocnitori de China. Diferenta e furt. Cine raspunde? Nimeni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by