Irlanda, care încă nu a semnat acordul negociat în cadrul OCDE privind impozitarea minimă globală asupra multinaționalelor, a afirmat miercuri că săptămâna viitoare va fi „decisivă”, după un G7 al miniștrilor de Finanțe pe această temă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De fapt, este programată o întâlnire OECD pentru vineri, 8 octombrie, cu țările care aderă la proiectul de lege privind impozitul, unde se vor stabili parametrii finali ai reformei care au rămas în curs de desfășurare pentru moment, precum și aderarea sau nu a țărilor care nu au semnat încă.

Problema cu privire la rata exactă a impozitării la nivel mondial a profiturilor, al cărei minim este stabilit la 15%, trebuie să fie decisă în special.

"Mă aștept ca săptămâna viitoare să fie un moment important în negocierile care au loc de câțiva ani", a declarat Pascal Donohoe reporterilor din Dublin, spunând că va vedea "dacă este posibil un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare".

"Am făcut multe progrese în ceea ce privește punctele importante referitoare la impozitarea internațională. Nu lăsați ocazia unui acord major să scape săptămâna viitoare. O putem realiza", a reacționat, la rândul său, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, într-o declarație trimisă AFP.

Irlanda nu este membru al G7, dar Pascal Donohoe a participat la această întâlnire virtuală în calitate de președinte al Eurogrupului, a cărui întâlnire este programată luni și marți la Luxemburg.

Anunțat la începutul lunii iunie, proiectul de reformă este unul istoric și introduce un impozit mondial de cel puțin 15% asupra profiturilor celor mai mari firme internaționale și de a distribui drepturile de impozitare a acestor companii mai echitabil.

Aprobat de G20 în iulie, acesta a fost semnat pe 31 august de 134 de țări, dar nu și de Irlanda, care prosperă cu o rată de impozitare avantajoasă de 12,5%. Nici Ungaria și Estonia nu au semnat textul.