Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în noiembrie mai mult decât se estima, după ce în octombrie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, oferind un respiro guvernului condus de premierul Rishi Sunak în contextul acțiunilor sindicale ample cu care se confruntă, transmit Reuters și Agerpres.

Rishi Sunak si Jeremy HuntFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,7%, de la 11,1% în octombrie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 10,9%.

Şi zona euro şi SUA au raportat în noiembrie scăderi peste aşteptări ale inflaţiei.

„Preţurile încă cresc, dar mai puţin decât în perioada similară din 2021, cel mai important exemplu fiind carburanţii”, a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca joi Banca Angliei să majoreze dobânda la 3,5%, de la 3%, chiar dacă previziunile BoE indică o recesiune îndelungată pentru economia britanică. Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie este mai ridicată decât în Statele Unite şi în zona euro.

Cele mai semnificative creşteri de preţuri s-au înregistrat în domeniul alimentar şi al energiei, afectându-i cel mai mult pe cei cu venituri scăzute.

În noiembrie, mâncarea şi băutura au costat cu 16,4% mai mult decât în perioada similară din 2021, cel mai semnificativ avans din 1977.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 6,3% în noiembrie, de la 6,5% în octombrie.

Val de acțiuni sindicale în Marea Britanie din cauza crizei costului de trai

Datele publicate de ONS vin la o zi înainte ca asistentele medicale din Marea Britanie să intre în grevă după ce negocierile dintre sindicate și guvernul noului premier Rishi Sunak privind majorările salariale pentru angajații din NHS, sistemul public de sănătate al Regatului, au eșuat.

Greva de săptămâna aceasta a asistentelor medicale pune noi presiuni asupra lui Sunak de a ține sub control cel mai mare val de acțiuni sindicale care au afectat Marea Britanie în ultimele decenii.

Acțiunea asistentelor vine după ce alte greve au paralizat transportul feroviar și sistemul poștal, aeroporturile pregătindu-se pentru perturbări similare. Rezidenții, moașele și profesorii vor vota și ei în următoarea perioadă dacă să intre în grevă, amenințând cu noi turbulențe o economie aflată deja în recesiune.

Sindicatele cer majorări salariale de două cifre pentru ca veniturile să țină pasul cu rata inflației ajunsă 11,1% în octombrie.

Însă guvernul conservator de la Londra a refuzat până acum să cedeze în fața revendicărilor sindicatelor, analizând în schimb înăsprirea legislației pentru a opri unele greve, ceea ce înseamnă că deocamdată nu există nicio perspectivă de încheiere a ceea ce unii analiști au numit noua „Iarnă a nemulțumirii” într-o referință la acțiunile sindicale masive care au cuprins Marea Britanie în anii 1978-1979.

Greve vor avea loc în Marea Britanie în fiecare zi a acestei luni, sindicatele estimând că peste un milion de zile de muncă vor fi pierdute în decembrie, cea mai gravă perturbare din iulie 1989.