Autoritățile americane au desființat încă o fraudă crypto, una care promitea fiecărui investitor un câștig de peste 50 de miliarde de dolari și o mașină de lux Bentley în schimbul a doar 100.000 de dolari, relatează Markets Insider.

Frauda cryptoFoto: Formatoriginal / Alamy / Profimedia Images

Agenția Bloomberg notează la rândul ei oarecum ironic că „cea mai simplă formă de înșelăciune în investiții este aceea în care le promiți oamenilor câștiguri atractive din investițiile lor, acestora le place câștigul promis și îți dau banii lor, iar tu îi furi. Ce tip de câștig ar trebui să le oferi țintelor tale în acest tip de înșelătorie pentru a-ți maximiza partea? Există două abordări de bază:

1. Un câștig rezonabil;

2. Un câștig nebunesc.”

Prima abordare a fost făcută faimoasă de către Bernie Madoff, care a stat în vârful unei scheme Ponzi uriașe care a oferit câștiguri modeste și relativ stabile. Primul avantaj al acestei abordări este că ea poate atrage investitori mai sofisticați și cu resurse financiare, Madoff reușind să ia bani de la oameni faimoși și puternici care au concluzionat că profitul promis este rezonabil.

Dar și a doua abordare are avantajele sale, unul dintre ele fiind că nu va atrage investitori prea sofisticați, un atu atunci când tu de fapt desfășori o înșelăciune. Iar când promiți randamente de 1.000.000% te asiguri că atragi în schemă doar cele mai credule „ținte”.

A doua abordare pare să fi fost cea preferată de un grup de indivizi și companii din Statele Unite pe care Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) le-a pus sub acuzare pentru fraudarea investitorilor cu 45 de milioane de dolari.

CoinDeal, încă o fraudă crypto

Potrivit SEC, „afacerea” CoinDeal a fost o schemă de investiții care a promis la zeci de mii de investitori câștiguri fabuloase prin vânzarea unei tehnologii blockchain „unice” care urma să valoreze trilioane de dolari.

Neil Chandran, un antreprenor tech care a emigrat în SUA din India, și asociații săi au desfășurat frauda cel puțin începând cu ianuarie 2019, diseminând o serie de informații false despre valoarea CoinDeal, negocierile privind vânzarea blockchain-ului și modul în care au fost folosiți banii investitorilor.

„După cum se afirmă în plângerea noastră, în mod real totul a fost doar o schemă complexă în care acuzații s-au îmbogățit în timp ce fraudau zeci de mii de investitori individuali”, afirmă SEC.

Chandran fusese deja pus sub acuzare de autoritățile americane pentru fraudă electronică și tranzacții monetare ilegale legate de afacerea CoinDeal în luna iunie a anului trecut, printre promisiunile făcute de acesta numărându-se și că Departamentul de Securitate Internă al SUA este interesat de blockchain-ul companiei.

O ofertă greu de crezut

Plățile promise de Chandran sunt atât de incredibile încât e greu de crezut că au putut în mod real să păcălească pe cineva.

Potrivit SEC, un tabel prezentat de acesta potențialilor investitori arăta că o investiție de 100.000 de dolari în CoinDeal le va aduce înapoi 56,25 de miliarde de dolari, în timp ce una de doar 500 de dolari un câștig de 12,5 milioane.

Unul dintre modurile în care a reușit să țină schema în funcțiune timp de mai bine de trei ani a fost prin oferirea unor „actualizări” regulate celor cărora le-a luat banii despre cum merg negocierile privind vânzarea blockchain-ului și alte „informații” relevante despre companie.

Printre scuzele găsite de Chandran când unii investitori au început să-l preseze de ce nu se finalizează odată vânzarea s-a numărat la un moment dat și că „inginerul a sunat ieri că nu poate să vină la muncă fiindcă e bolnav”.

Nu, nu este o glumă.