Rata anuală a inflaţiei în SUA a continuat să scadă în luna decembrie 2022, pentru a şasea lună consecutivă, până la 6,5%, de la 7,1% în noiembrie 2022, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Bancnotă de 100 de dolari. Pe fundal, sediul Rezervei FederaleFoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

În plus, de la o lună la alta, preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în luna decembrie, după un avans de 0,1% în luna noiembrie, aceasta fiind prima scădere înregistrată de acest indicator după luna mai 2020.

Excluzând preţurile la alimente şi energie, aşa numita inflaţie de bază a crescut cu 0,3% în luna decembrie 2022 şi a fost cu 5,7% peste nivelul la care era în luna decembrie 2021.

Economiştii consideră inflaţia de bază un indicator mai bun al presiunilor inflaţioniste.

Aceste date sunt o nouă dovadă că inflaţia încetineşte şi ar putea să îi conducă pe oficialii de la Rezerva Federală să reducă ritmul majorărilor de dobândă la următoarele şedinţă de politică monetară.

Pe parcusul anului trecut, Fed a majorat dobânda de referinţă cu 425 de puncte de bază, de la un nivel apropiat de zero până la intervalul 4,25% - 4,50%, acesta fiind cel mai ridicat nivel de după 2007.

La finele lui 2022, oficialii Fed prognozau că va fi nevoie de noi majorări suplimentare de cel puţin 75 de puncte de bază până la finele lui 2023.

Cu toate acestea, Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, aprecia recent că inflaţia în Statele Unite ale Americii „nu a depăşit încă” vârful şi este prea devreme ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să declare victoria în lupta contra preţurilor în creştere.

Publicarea noilor date reprezintă o gură de oxigen pentru președintele american Joe Biden, a cărui imagine a fost puternic afectată în ultimele zile de găsirea unor documente secrete din perioada în care era vicepreședinte la un birou al său din Washington și la locuința din Delaware.