Bugetul pe 2023, adică pentru acest an, a fost creionat greșit, probabil din dorința de a face pe plac Coaliției. Veniturile au fost umflate, așa cum a atras atenția multă lume, inclusiv Consiliul Fiscal. Ei bine, cifrele l-au lovit pe Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

El a propus într-o ședință a Coaliției reducerea cheltuielilor cu 20 miliarde lei.

Urmează ca instituțiile să fie informate că trebuie să treacă la tăieri. Se vor impune limite de cheltuieli, conform unor surse apropiate Coaliției.

ANAF a colectat în plus față de anul trecut (+4,9% la 2 luni), dar sub estimările extrem de optimiste ale celor din Ministerul Finanțelor, care au scris bugetul.

Ca fapt divers, BNR de exemplu ar fi trebuit să dea către stat 3,7 miliarde lei, dar pentru că a făcut unele ajustări pe taxele plătite anul trecut la buget, a constatat că statul trebuie să-i dea înapoi 2,3 miliarde lei. A făcut un decont rectificativ. ANAF va trebui să-i dea banii.

În sectorul construcțiilor, declararea impozitelor a ajuns la 90%. Adică a scăzut cu 10% declararea pentru că piața imobiliară are probleme în această perioadă. Deci, încasări mai mici.

Consiliul Fiscal aprecia în decembrie, când a analizat bugetul pe 2023, că vor fi venituri mai mici cu circa 11,3 mld. lei, reprezentând circa 0,73% din PIB, față de țintele asumate de autorități.