Ministerul Finanțelor pregătește legislația pentru a putea emite obligațiuni Samurai, adică emise pe piața din Japonia. În acest sens a pregătit un proiect de hotărâre.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Proiect hotărâre imprumuturi stat- click pentru a deschide

Conform notei de fundamentare, emisiunea obligațiunilor Samurai presupune un cadru distinct de cel existent aferent programului MTN, cu o documentație redactată în limba japoneză și în concordanță cu reglementările pieței locale din Japonia.

De asemenea, pe perioada maturității obligațiunilor sunt necesare acțiuni anuale de informare prin rapoarte de actualizare a informațiilor despre emitent sau organizarea de conferințe cu mediul investițional.

„Instituțiile implicate în emisiunea de obligațiuni de tip Samurai, pe lângă sindicatul de bănci al cărui comision de administrare (underwriting fee) este suportat de emitent, sunt: casa de avocați specializată pe dreptul japonez care va acorda asistență juridică pentru tranzacții (asistă atât emitentul cât și sindicatul de bănci), societatea de avocați specializată pe legea din România care asistă emitentul, agentul fiscal, agentul de publicare a prospectului și JASDEC (Japan Securities Depository Center), agenția de rating cu expertiză pe piața japoneză (de exemplu, Japan Credit Rating Agency – JCRA)”, se arată în document.

Costurile aferente serviciilor de rating precum și cele aferente unui raport anual pe perioada maturității obligațiunilor (Annual Securities Report) sunt suportate de emitent, adică de stat.

Proiectul mai face referire și la obligațiunile verzi.