Rata anuală a inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, la 24%, în aprilie, de la un nivel de 25,2% în martie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o inflaţie de 24,2%, transmit DPA și Agerpres.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

Este cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, după ce în martie Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei.

Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în aprilie la 24,8% în ritm anual, de la 25,7% în martie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o inflaţie de bază de 25,1%.

De asemenea, inflaţia produselor alimentare s-a moderat la 37,9%, de la 42,6% în martie, în timp ce creşterea anuală a preţurilor la electricitate, gaze şi alţi combustibili a încetinit la 41,8%, de la 43,1%.

În ritm lunar, rata inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, la 0,7%, în aprilie, de la un nivel de 0,8% în martie

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta are ca obiectiv reducerea inflaţiei sub 10% până în decembrie.