Și BRD a obținut în instanță suspendarea ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prin care banca era sancționată pentru practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor. Decizia a fost luată vineri de Curtea de Apel București.

Horia Constantinescu, presedinte ANPCFoto: AGERPRES

Conform deciziei publicate pe portalul instanțelor, Curtea de Apel București a admis cererea BRD și a dispus suspendarea executării ordinului ANPC până la pronunţarea instanţei de fond.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată tot la Curtea de Apel București, însă este executorie.

Este a doua decizie de acest fel în războiul ANPC cu băncile.

În urmă cu o săptămână, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a pierdut la Curtea de Apel Cluj în fața Băncii Transilvania. Și atunci, instanța a admis cererea băncii de suspendare a ordinului emis de președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond.

Reamintim că ANPC a sancționat băncile pentru ceea ce a numit „practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”, pe motiv că pe graficul de rambursare rata era compusă în primii ani din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.

A dat amenzi în două rânduri. Prima dată, a vizat 11 bănci: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. Acestea au fost amendate cu 550.000 de lei, iar „pentru a putea restabili echilibrul contractual” s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

Ulterior, ANPC a amendat cu 400.000 de lei alte opt bănci: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Citește și:

11 bănci sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor / Acuzații de „atitudine cartelară”

ANPC a sancţionat alte opt bănci din România / Printre ele și cele două bănci ale Statului: Eximbank și CEC Bank