Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare o primă ordonanță de urgență care va reorganiza sistemul bugetar prin desființarea a 200.000 de posturi unele bugetate, altele nu, dar și prin comasarea unor instituții publice cu atribuții similare, au declarat joi surse guvernamentale. Măsuri precum eliminarea unor excepții fiscale ori introducerea unor impozite noi vor fi cuprinse într-o altă ordonanță de urgență, care va fi aprobată ulterior, potrivit surselor.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: AGERPRES
  • „Din cele 200.000 de posturi, unele sunt bugetate, altele nu. În schimb indirect au efecte foarte multe de economie. Sunt șefi de serviciu care au obligatoriu 5-7 subordonați, doar că acei angajați nu sunt. Sunt doar șefii de serviciu cu 6 posturi vacante.
  • Vor fi și măsuri de comasare a unor instituții publice care au aceleași atribuții - cum a fost cazul cu centrele și azilele de bătrîni, dar se mai găsesc astfel de situații.”, au declarat joi surse guvernamentale.

Astfel de măsuri de reorganizare a sistemului bugetar vor avea și ținte - până la 1 ianuarie 2024 fiecare minister trebuie să vină cu modificări de organigrama, cu comasări de instituții etc., spun sursele.

Toate aceste măsuri vor fi cuprinse într-o Ordonanță de urgență care ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare.

Ulterior, Guvernul vrea să adopte o altă ordonanță de urgență care va cuprinde măsuri precum eliminarea unor excepții fiscale sau impunerea unei taxe de 1% a proprietăților rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro.

Coaliţia a decis desființarea a 200.000 de posturi libere, dar bugetate de stat / Impozitare cu 1% a clădirilor de peste 500.000 de euro - surse / Unde nu s-au înțeles PSD și PNL

În ședința convocată miercuri pentru a decide măsurile fiscale care să permită încadrarea în deficitul asumat de 4,4%, care ar trebui să însemne modificări de taxe și impozite și regândirea unor facilități fiscale, liderii coaliției au ajuns la un acord privind desființarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din aparatul de stat, au precizat surse politice pentru News.ro.

S-ar fi ajuns la un acord şi în privinţa impozitării cu 1% a proprietăților rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro, potrivit unor surse social-democrate. Au rămas însă pe listă mai multe măsuri de eliminare a facilităţilor fiscale în privința cărora nu s-a ajuns la o concluzie care să fie acceptată de ambele partide.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au pus de acord, în şedinţa de miercuri, asupra reducerii posturilor libere, dar bugetate din sistemul de stat. Măsura ar urma să se aplice printr-o Ordonanţă de urgenţă, de la 1 august şi ar viza aproximativ 200.000 de posturi.

Potrivit surselor citate, această măsură ar aduce la buget, anual, 8 miliarde de lei.

Surse social-democrate au precizat că s-a ajuns la un acord de principiu şi în privinţa impozitării cu 1% a clădirilor a căror valoare depășește 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe.

Liberalii ceruseră o „analiză clară” privind introducerea acestui impozit, cu exemple din sistemele altor ţări.

Discuţiile privind măsurile de reducere a deficitului vor continua, în condiţiile în care nu se ajunge la un consens între PSD şi PNL.

Între timp, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni joi cu reprezentanţi ai Consiliului Director AmCham Romania - Camera de Comerţ Americană în România, pentru a discuta despre „preocupările comunităţii de afaceri”, potrivit agendei Guvernului.