Pachetul fiscal al Guvernului Ciolacu ar reduce deficitul bugetar, în teorie, cu 1 punct procentual, adică spre 4,7% în 2024, conform declarațiilor consilierului principal pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru.

Lucian CroitoruFoto: Inquam Photos / George Calin

El a precizat că nu face declarațiile ca reprezentant BNR, ci ca economist.

Lucian Croitoru a menționat trei riscuri la adresa efectelor preconizate ale pachetului fiscal.

1. Legea pensiilor

„Avem de implementat o lege a pensiilor. Ea este o condiție pentru a accesa plata a patra din PNRR. După aceea, condiționează și modificarea Legii așa cum o vrem noi pentru a elimina inegalitățile dintre cohortele de pensionari. Un impact estimativ al acestei legi este undeva spre 0,7-0,8 puncte procentuale din PIB”, a spus Croitoru, în cadrul unui eveniment organizat de CursDeGuvernare.ro.

  • Acum știm că Guvernul intenționează să o implementeze de la 1 septembrie 2024.

„Asta reduce din riscuri. Ar fi fost o posibilitate aplicarea ei mai devreme, ceea ce ar fi mărit costurile bugetare. Nu putem exclude nici o aplicare a ei mai târzie. S-ar putea, tehnic, să fie necesar acest lucru”, a precizat economistul.

2. Legea salarizării unitare

„Această lege nu este concepută. Deocamdată nu știm cum arată, dar este clar că se intenționează să fie (să existe n.r.). Într-un an electoral, cum e 2024, riscul să crești salariile într-un domeniu va duce la un efect în lanț și derapaje”, a explicat el.

În opinia sa, asta ar putea să anuleze tot ce face pachetul fiscal în prezent.

3. Acciza la combustibil

Dacă se va prelungi aplicarea actualei legislații în privința accizei la combustibil, pachetul fiscal ar fi insuficient.

Conform declarațiilor sale, în teorie ar urma să se mărească acciza, ceea ce va duce la o creștere de 34% comparativ cu anul trecut, fiind vorba, de fapt, de o „revenire la formula de calcul”.