Modificările Legii noilor taxe (L296/2023) în privința salariilor IT-știlor se aplică din noiembrie. Multe persoane din domeniu încă nu știu cum le sunt afectate salariile.

Angajat din ITFoto: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com

HotNews.ro a prezentat saptămâna trecută câteva calcule, iar ele sunt corecte. Ministerul Finanțelor ne-a transmis oficial un document care ne spune cum se calculează salariile IT-știlor.

Pe scurt, Ministerul ne spune că 10.000 de lei sunt fără impozit pe venit (10%) și contribuția la Pilonul II de pensii (3,75%), iar ce depășește este taxat normal.

DOCUMENT taxare IT-ști – interpretarea Ministerului Finanțelor – click pentru a deschide

Aceste lucruri vor fi observate și în Declarația 112 care va fi actualizată în curând de ANAF.

Salariul mediu brut în luna august pentru IT-știi salariați se ridica la 14.453 lei. Asta însemnă că primeau în mână (net) 9.392 lei.

Odată cu modificările fiscale, începând din noiembrie vor primi 9.466 lei. Adică vor avea o mică creștere salarială.

Totuși, dacă cineva câștiga 20.000 lei brut, atunci în loc de 13.000 lei, va primi 12.706 lei. Adică va avea parte de o scădere a venitului.

Totuși, dacă IT-știi doresc să cotizeze în continuare la Pilonul II pentru cei 10.000 de lei și depun o cerere la angajator, vor lua un salariu net mai mic.

Vor fi afectați ulterior la pensie, dar aici este vorba despre cunoștințele financiare ale fiecăruia, perspectivele personale asupra viitorului și nevoia curentă de bani. Pot opta ca acei bani să-i transfere la un Pilon III, ori către un fond de investiții dacă gândesc pe termen lung.

Sursă foto: Dreamstime.com