Moartea finanțistului Charlie Munger, supranumit „locotenentul” și „mâna dreaptă” a legendarului investitor Warren Buffett la compania sa Berkshire Hathaway, a declanșat un val de elogii într-o țară la care puțini s-ar aștepta: China comunistă, după cum relatează Business Insider.

Charlie Munger (stanga) alaturi de Warren BuffettFoto: Nati Harnik / Associated Press / Profimedia Images

O atmosferă generală de admirație și respect față de Munger s-a instalat pe Weibo, versiunea chinezească a Twitter, finanțistul american fiind lăudat atât pentru viața sa lungă, cât și averea acumulată de-a lungul vieții.

În momentul morții sale Munger deținea acțiuni ale Berkshire, compania de investiții fondată de Warren Buffett în 1970, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, Forbes estimând averea sa totală la 2,7 miliarde de dolari.

Munger s-a alăturat oficial companiei ca vicepreşedinte în 1978, iar în cea mai mare parte a carierei sale a fost cunoscut mai ales ca „locotenentul isteţ” al lui Buffett. El era cunoscut pentru replicile sale incisive care îi încântau pe fanii devotaţi ai Berkshire.

Charlie Munger, în centrul unor controverse din cauza comentariilor despre China

Spre sfârşitul vieţii sale, Munger a fost în centrul mai multor controverse, vorbind adesea în termeni elogioşi despre guvernul comunist de la Beijing, în pofida unei escaladări fără precedent în ultimele decenii a tensiunilor dintre China și Occident.

El a lăudat ţara comunistă chiar și după ce aceasta a luat măsuri dure împotriva companiei fintech Ant Group din cadrul conglomeratului chinez Alibaba fondat de Jack Ma - o investiţie de top a lui Munger la Daily Journal, un editor de ziare şi o firmă de investiţii cu sediul în Los Angeles pe care Munger a condus-o din 1977 până în 2022.

Însă în pofida laudelor respective față de țara comunistă, chinezii l-au elogiat pe Munger pe Weibo și celelalte platforme social media din China datorită „înțelepciunii” atribuite acestuia.

Inclusiv o parte a presei de stat de la Beijing s-a alăturat corului de elogii. De exemplu, canalul The Paper deținut de guvernul comunist a publicat o listă cu „top 10 principii de investiții” ale lui Munger, deși punctele enunțate amintesc mai degrabă de un ghid de trăit viața decât sfaturi pentru investiții.

Sina Finance, divizia de presă a uneia dintre cele mai mari companii tech din China, a postat o listă asemănătoare, atât aceasta, cât și cea publicată The Paper viralizându-se pe platformele social media din China.

Vestea despre moartea „locotenentului” lui Warren Buffett s-a viralizat în China

Comentariile și postările despre Munger au ajuns doar pe Weibo la aproape 300 de milioane de vizualizări în câteva ore după anunțul morții sale, numărul fiind în creștere rapidă, potrivit Business Insider.

Mulți l-au lăudat pe Munger ca fiind un centenar și un bărbat care a fost capul unei familii multigeneraționale numeroase. El a murit cu o lună înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani.

„El avea o sută de ani, era un maestru al investițiilor înțelept și bogat, cu numeroși copii și nepoți, stingându-se liniștit din viață”, a notat pe pagina sa „Investing Logically” un cunoscut blogger financiar chinez. „Un câștigător adevărat în viață, îi aduc un tribut înțelepciunii sale”, a adăugat el.

„Trăiește mult, fii bogat, să ai copii și nepoți, ce viață perfectă”, a scris un alt utilizator pe Weibo.

„Omul înțelept s-a stins din viață. Mulțumim, Munger pentru împărtășirea altruistă a înțelepciunii tale de viață”, a notat o altă persoană citată de Business Insider.